2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Gyakorlati vizsga alapján

Egyes szakokon nem a jelentkező által elért középiskolai, érettségi eredmények, hanem kizárólag a gyakorlati vizsga eredménye alapján állapítják meg a felvételi pontszámot.

A következő szakokon kötelező a felsőoktatási intézmények által szervezett gyakorlati vizsga:
  • művészet képzési terület minden szakján,
  • művészetközvetítés képzési terület minden szakján,
  • művészeti tanárképzés osztatlan szakjain (pedagógusképzés képzési terület),
  • sporttudomány képzési terület edző alapképzési szakján,
  • a pedagógusképzés képzési terület óvodapedagógus (cigány-roma szakirány) és szakoktató szakján és az osztatlan gyógytestnevelő tanár, testnevelő tanár szakon.

A gyakorlati vizsgán – intézményi szabályzat alapján – összesen maximum 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszámot a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával számítják ki, intézményi pontok és a kötelező többletpont hozzáadása nélkül. Az osztatlan kétszakos (egy közismereti és egy művészeti jellegű) tanárképzésben a gyakorlati vizsgán max. 100 pont szerezhető.

Egy vagy két gyakorlati vizsga van a közismereti, kétszakos osztatlan tanárképzés egyes – művészeti jellegű – szakpárjain is. Ezeken a szakpárokon intézményi pont nem adható.

A tervezett vizsgaidőpontok az intézményi meghirdetéseknél találhatók meg. Mivel a gyakorlati vizsgák egyes intézményekben, szakokon többnaposak is lehetnek, ezért két vagy több intézmény vizsganapjai ütközhetnek. Ezért a felvételi jelentkezés benyújtása előtt célszerű tájékozódni az érintett intézményeknél, hogy minden megpályázott szakon részt tudjon venni a gyakorlati vizsgán.