2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató
2 / 3 oldal
Mikor nem számolnak érettségi pontokat?

Érettségi pontok

Mikor nem számolnak érettségi pontokat?

Nem számítható érettségi pont az érettségi bizonyítvány megszerzését követően kiállított, kizárólag szakképesítést tanúsító (szakközépiskolai) képesítő, érettségi-képesítő stb. bizonyítványokból, ha azokat kizárólag a szakképesítés megszerzésére felkészítő oktatási formák végén adták ki.

Az alábbi esetekben nem számítható érettségi pont az érettségi vizsgaeredményből:
  1. A pontszámításhoz a felsőoktatási intézmény által meghatározott emelt szintű nyelvi érettségi vizsga teljesítését nem helyettesíti a nyelvvizsga-bizonyítvány alapján kiadott érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány (pl. germanisztika, anglisztika, újlatin nyelvek és kultúrák alapképzési szakokon) – ebben az esetben jelentkezni és érettségizni kell emelt szinten az adott nyelvből. (A nyelvvizsga-bizonyítvány alapján szerzett eredményt figyelembe lehet venni a tanulmányi pontoknál és olyan szakoknál, ahol az adott nyelvből középszintű nyelvi érettségi a követelmény.)
  1. Ha 2005-ben érettségizett és a matematikából az utolsó év végi eredménye került az érettségi bizonyítványába (azaz ténylegesen nem tett vizsgát ebből a tárgyból, nincs százalékos eredménye – ezt záradék jelzi).
  1. Ha az érettségi vizsgán a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolta, az adott tárgy vizsgaeredményéből – kivéve a fogyatékossággal élő jelentkezőt, akit a felvételi eljárás során ugyanazok a kedvezmények illetnek meg, mint amelyek a közoktatásról, illetve a köznevelésről szóló jogszabályok alapján megillették. Ezt a tényt a jelentkező érettségi bizonyítványában vagy tanúsítványában záradék is jelzi.
  2. A magyar mint idegen nyelv érettségi tárgyból tett vizsga eredménye nem számítható be a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgatárgy eredményeként.