2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Külföldi intézményekben szerzett végzettségek

A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről jogszabályok rendelkeznek: a két- és többoldalú nemzetközi elismerési egyezmények, valamint a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény. Az ezekben felsoroltak a magyar bizonyítványokkal, oklevelekkel egyenértékűnek számítanak, végzettséget, szakképesítést vagy szakképzettséget tanúsítanak – és tulajdonosa jelentkezhet velük a magyar felsőoktatásba.

A magyar érettségivel egyenértékű külföldi érettségi bizonyítványok »

 

A magyar érettségivel vagy oklevéllel nem egyenértékű külföldi okiratok azon országok és intézmények által kiállított dokumentumok, amelyek nem szerepelnek a felsorolásban. Ilyenkor továbbtanulási célú elismerésre van szükség, amely – az Oktatási Hivatal szakmai véleményének figyelembevételével – a felsőoktatási intézmények hatásköre.

A külföldi középiskolai / érettségi végzettségek továbbtanulási célú elismeréséről »
A külföldi felsőfokú végzettségek (oklevelek) továbbtanulási célú elismeréséről »

 

Az elismert külföldi végzettség nem garantálja a felsőoktatásba való automatikus bejutást, ahhoz az egyes szakokon előírt feltételeket, követelményeket is teljesíteni kell. A külföldi tanulmányi és érettségi vizsgaeredmények, illetve felsőfokú oklevelek alapján történő pontszámítás az Oktatási Hivatal hatáskörébe tartozik.

A pontszámítás szabályairól, menetéről itt lehet olvasni »

 

Főszabályként középszintű érettségi vizsgának fogadják el a külföldön szerzett, illetve külföldi rendszerű érettségi eredményeket.

Egyes országok, illetve vizsgarendszerek esetén bizonyos érettségi vizsgatárgyak beszámíthatók emelt szinten. (A külföldi érettségi rendszerben tett emelt szintű vizsgát nem fogadják el automatikusan hazai emelt szintű érettséginek.)

Külföldi középiskolai eredmények figyelembevételéhez a tanult tanévek év végi középiskolai bizonyítványaiban található, az előírás szerinti megnevezésű és annak megfelelően tanult tantárgyak szükségesek. Csak az értékeléssel ellátott vizsgatárgyak vehetők figyelembe.

Amennyiben az érettségi bizonyítványból nem vehető figyelembe az adott szakra megfelelő megnevezésű vagy szintű vizsgatárgy, akkor jelentkeznie kell Magyarországon érettségi vizsgára vagy a felsőoktatási intézmények által szervezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára a felvételihez szükséges vizsgatárgy(ak)ból.

A külföldi középiskolai / érettségi eredmények pontszámításának további tudnivalói, szabályai »

A külföldi eredményeket, végzettségeket igazoló dokumentumokat az E-felvételiben kell feltölteni, ennek menetéről itt írunk részletesen »

 

Az egyes országokban kiállított bizonyítványokkal és azok elismerésével kapcsolatos tudnivalók

Az itt nem szereplő külföldi érettségi rendszerben megszerzett eredmények átszámításáról a felveteli.eljaras@oh.gov.hu címen lehet érdeklődni.

Ausztria Egyesült Államok Egyesült Királyság
Finnország Franciaország Horvátország
Írország Kanada Németország
Norvégia Oroszország Románia
Svédország Szerbia Szlovákia
Szlovénia Ukrajna

 

International Baccalaureate Organization (IBO) Európai Iskola – Schola Europaea

 

(Frissítve: 2024.01.31.)