2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

A jelentkezési helyek és sorrendjük

Jelentkezési hely: az intézményi meghirdetések oldalain található táblázatokban egy sorban feltüntetett információk összessége, amelyek pontosan azonosítják a képzést.

Legfeljebb hat jelentkezési helyet jelölhet meg. Egy jelentkezési helynek számít, ha ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formáját (állami ösztöndíjas vagy önköltséges) megjelöli. Ezeket külön sorban kell feltüntetni, vagyis a jelentkezéskor maximum tizenkét sor tölthető ki.

A kiválasztott szakok között sorrendet kell felállítani. Ennek lényege, hogy az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová a leginkább szeretne bekerülni, és az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretne bejutni. A sorrend felállításakor érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is.

Mindez azért is fontos, mert mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A jelentkezési határidő után új képzést már nem lehet megjelölni, illetve – néhány esetet (finanszírozási forma, telephely) leszámítva – módosítani a jelentkezéskor megadott jelentkezési hely bármely adatát (szint, munkarend, intézmény, szak, szakirány, meghirdetés nyelve).

A jelentkezési határidő után azonban a jelentkezési helyek sorrendjén lehet változtatni – de csak egy alkalommal! –, illetve a jelentkezési hely(ek)et vissza is lehet vonni. Erre az ügyintézési időszakban van lehetőség: legkésőbb 2024. július 10-ig.

A sorrendmódosításról, jelentkezési hely visszavonásáról bővebben »

(Frissítve: 2024.01.31.)