2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Eljárási díjak

A felsőoktatási felvételi eljárás során alapvetően díjmentesen nyújtható be a jelentkezési kérelem, azonban a jelentkezési helyek számától függően esetlegesen kiegészítő eljárási díjat kell fizetni.

Az egészségügyi és pályaalkalmassági, gyakorlati vizsgákért, illetve mesterképzésben tartott felvételi vizsgákért a felsőoktatási intézmények is díjat kérhetnek.

A kiegészítő eljárási díj

A felvételi eljárás során díjmentesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni, további három jelentkezési hely választása esetén 2000-2000 Ft kiegészítő eljárási díjat kell fizetni.

A kiegészítő eljárási díj szempontjából egy jelentkezési helynek minősül ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formája – azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el.

A rögzített jelentkezési helyek száma alapján az E-felvételi automatikusan kiszámolja a fizetendő kiegészítő eljárási díjat, amelyet a jelentkezési határidőig kell befizetni, bankkártyával, az E-felvételiből elérhető fizetési felületen, vagy banki átutalással. A befizetést visszaigazoló bizonylat is innen tölthető le.

Mi történik, ha nem fizeti ki a kiegészítő eljárási díjat?

A Hivatal

  • a 2024. február 15-i állapot szerinti jelentkezési sorrend alapján,
  • az utolsó helytől kezdődően, visszafelé haladva,
  • annyi jelentkezési helyet zár ki a felvételi eljárásból, ahányszor 2000 forintot nem egyenlített ki.

A tartozás összegének megfelelő számú jelentkezési helye így érvénytelen, azaz nem nyerhet rá felvételt.

A jelentkezési hely(ek) kizárása akkor szűnik meg, ha igazolja a határidőn belüli befizetést.

Téves befizetés, túlfizetés esetén a kiegészítő eljárási díj visszaigényelhető, erről itt olvashat. Az esetleges visszautalás miatt érdemes megadnia a bankszámlaszámát, a Kérvénytárban található adatlapon.

Intézményi díjak

A felsőoktatási intézmények az általuk szervezett vizsgákért (pl. pályaalkalmassági, gyakorlati, felvételi vizsga) intézményi eljárási díjat, külön eljárási díjat kérhetnek, amelyet az adott intézmény számlájára kell befizetni.

A befizetés részleteiről az intézményi meghirdetések oldalain olvasható tájékoztatás, illetve a vizsgabehívó levél is tartalmazza majd.

(Frissítve: 2024.01.31.)