2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Alkalmassági vizsga

A felsőoktatási intézmények egyes szakokon egészségügyi vizsgálatot, pályaalkalmassági vizsgálatot, nem magyar állampolgárok számára magyar nyelvi alkalmassági vizsgát szervezhetnek.

Erről és a vizsgák tervezett időpontjáról az intézményi meghirdetések oldalain található részletes információ.

alkalmassagi_vizsga.jpg

A vizsgáról szóló értesítést (vizsgabehívót) az adott felsőoktatási intézmény küldi meg a jelentkező részére, ezért amennyiben az első vizsga tervezett időpontja előtt egy héttel még nem kap erről szóló levelet, célszerű az adott intézménynél érdeklődnie ezzel kapcsolatban.

Az alkalmassági vizsgán elért teljesítmény nem pontszámmal, hanem „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítéssel értékelhető. Aki az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg" minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma nulla lesz, tehát nem vehető fel az adott jelentkezési helyre.

A nem magyar állampolgárságú jelentkezőnek, ha magyar nyelvű képzésre jelentkezik és nem tudja dokumentummal igazolni a tanulmányai folytatásához szükséges magyar nyelv ismeretét, a felsőoktatási intézmény magyar nyelvi alkalmassági vizsgát szervezhet. A felsőoktatási intézmény dönt arról, hogy a nyelvtudás igazolására milyen dokumentumot fogad el (pl. magyar oktatási nyelvű középiskolai bizonyítvány, magyar mint idegen nyelv nyelvvizsga-bizonyítvány stb.).

A fogyatékossággal élő jelentkezőt az alkalmassági vizsgán a felsőoktatási intézmény szabályzata szerint illethetik meg kedvezmények, illetve felmentések.

A pedagógusképzés képzési terület egyes alapképzési szakjain szükséges pályaalkalmassági vizsgákról itt olvashat »