2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató
1 / 2 oldal
Érettségi bizonyítvány, tanúsítvány

Érettségi bizonyítvány, tanúsítvány

Az érettségi bizonyítvány az alapképzésre, osztatlan képzésre és felsőoktatási szakképzésre való felvétel alapvető feltétele, az érettségi vizsgaeredményekre pedig a felvételi pontok számításánál is szükség van. Az érettségi vizsgaeredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül figyelembe vehetők a felsőoktatási felvételi eljárásban.

Nem kell feltölteni:

  • a 2006. január 1. után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványt, tanúsítványt,
  • kivétel: a 2005-ben kiállított érettségi tanúsítvány, amit fel kell tölteni.

Ezeket a vizsgaeredményeket a Hivatal elektronikusan veszi át a köznevelés információs rendszeréből, és az átvett eredmények már a jelentkezés benyújtásakor ellenőrizhetők az E-felvételi felületén.

A felvételi eljárás évében érettségizők a bizonyítvány kézhezvétele után nagyjából két héten belül láthatják az érettségi eredményüket az E-felvételiben.

Ha a dokumentumpótlási határidő előtt néhány nappal még nem jelennek meg az adatok az E-felvételiben, akkor ajánlott feltölteni a bizonyítványt.

Mi a teendő…

…adateltérés esetén?

Ha az érettségi bizonyítványban szereplő és az E-felvételiben megjelenített, közhiteles nyilvántartásból átvett adatok eltérnek, a bizonyítványt kiállító intézményt (annak megszűnése esetén a jogutódját) kell megkeresnie annak javítása céljából. A közhiteles adatok figyelembevételére akkor van lehetőség, ha az adat legkésőbb 2024. július 19-ig beérkezik a felvételi adatbázisba.

… ha elveszett vagy megsemmisült a bizonyítvány/tanúsítvány?

Ha a jelentkező 2006. január 1. előtt kiállított magyar rendszerű érettségi bizonyítványa vagy tanúsítványa elveszett vagy megsemmisült, érettségi bizonyítvány-/tanúsítvány-másodlattal tudja igazolni eredményeit.

Nem fogadható el az érettségi bizonyítvány, tanúsítvány helyett igazolás, anyakönyvi vagy törzslapkivonat.
A másodlat alapvető követelményeiről itt olvashat »
A külföldi érettségi bizonyítványokkal kapcsolatos tudnivalók itt olvashatók »