felvi.hu


2.4.3.2. Fogyatékosság

2020.10.15

Fogyatékosság jogcímének igazolása esetén 40 többletpont jár minden alapképzési szakon, osztatlan mesterképzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen, kivéve ahol gyakorlati vizsga alapján számítják a felvételi pontszámot.

Fogyatékossággal élő az a jelentkező, aki:


A jelentkező fogyatékossága, sajátos nevelési igénye kizárólag részletes szakértői véleménnyel igazolható.

Amennyiben a jelentkező nem fogyatékosságot, hanem tartós vagy krónikus betegséget (pl. cukorbetegség, szénanátha, ételallergia, lisztérzékenység, epilepszia stb.) igazol, többletpont nem adható.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nktv.) megkülönbözteti egymástól a sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló, illetve a beilleszkedési, tanulási magatartási nehézséggel küzdő gyermek, tanuló fogalmát, ezért a tanulási zavar (mint a sajátos nevelési igény egy meghatározott kategóriája) és a tanulási nehézség (mint a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézség egy meghatározott kategóriája) elkülönül egymástól. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011 évi CCIV. törvényben (Nftv.) meghatározott fogyatékosság az Nktv.-ben meghatározott sajátos nevelési igénynek felel meg, erre adható többletpont. Az Nktv.-ben meghatározott tanulási nehézség viszont nem minősül fogyatékosságnak, így arra többletpont nem adható.

A jelentkezőnek az E-felvételiben rögzítenie kell a szakvéleményén található fogyatékosság megnevezését és/vagy a BNO-kódot is.

Az igazolási jogcímnek a Tájékoztató megjelenése és 2021. január 11. közötti időintervallumban fenn kell állnia.

Figyelem! Bizonyos szakokon egy-egy fogyatékosság a felvétel kizáró oka lehet! Például a tanító és óvodapedagógus szakokon ilyen a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, a súlyos mentális, pszichés zavarok és az egyéb részképesség zavar. Az egészségügyi alkalmassági vizsgákról bővebben A csecsemő- és kisgyermeknevelő-, konduktor, tanító- és óvodapedagógus-képzésről c. fejezetben olvashat.

A külföldön kiállított szakértői vélemény nem fogadható el. A külföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező jelentkezők a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordulhatnak szakértői vélemény kiállítása céljából.

A fogyatékosságot igazoló dokumentumok tartalmi és formai követelményeiről
A többletpontokat igazoló dokumentumok c. fejezetben talál információkat. Kérjük, feltétlenül olvassa át ezeket!