felvi.hu


Egy like-kal nem mentesz életet, de egy véradással hármat is (x)

2019.12.02

Több száz hallgatót mozgatott meg az első hónapban a Magyar Vöröskereszt a felsőoktatási tanulókat célzó kezdeményezése. A Hallgatói Véradások programban már az első hónapban közel négyszázan regisztráltak a helyszínen kapott köszönőkártyák segítségével.

Magyarországon naponta 1600-1800 véradóra van szükség a folyamatos betegellátás érdekében. Hazánkban több száz fő dolgozik a véradások szervezésén. A Magyar Vöröskereszt és az országos vérkészlet egyensúlyáért felelős Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közös munkájának köszönhetően naponta 60-70 helyszínen nyílik lehetőség, hogy a véradók élhessenek a segítségnyújtás e formájával – lehetőség szerint minél közelebb lakhelyükhöz, munkahelyükhöz.

Az OVSZ-nél a levett vérek kivizsgálása, a vérkészítmények előállítása általában 24 órán belül megtörténik, így akár már másnap megmentheti valaki életét, aki rászánja a szükséges néhány percet. Az adott vérből 3 féle vérkészítményt állít elő az OVSZ: vörösvérsejt-koncentrátumot, trombocita (azaz vérlemezke) koncentrátumot, és plazmakészítményt. Megfelelő körülmények között tárolva a vörösvérsejt 35 napig, a trombocita 5 napig, míg a vérplazma 2 évig használható fel. Ezekből az időtartamokból is tisztán látszik, hogy milyen jelentősége van a folyamatos véradásnak.

Az idén ismét meghirdetett Hallgatói Véradások programban a Magyar Vöröskereszt, hazánk legnagyobb humanitárius szervezete a felsőoktatásban résztvevőket szólította meg. Idén nem az intézmények versenyeznek egymással, hanem a diákok egyénileg és csapatban is bizonyíthatják tettrekészségüket. Az október 10-én indult kampány célja, hogy megszólítsa a hallgatókat, és persze hogy minél többeket megnyerjen közülük e fontos önkéntes tevékenységre. Ha a teljes magyar lakosságot nézzük, akkor a véradásra alkalmas személyek mintegy 4 százaléka ad vért, ez nagyjából 250 ezer véradót, évi 380-390 ezer véradást jelent. A legtöbb vért ma már a daganatos betegek kezelésénél használják, ezt követik a sebészeti beavatkozások, illetve a sport és közlekedési baleseteknél is gyakran van szükség vérre vagy vérkészítményekre.

A közösségi médiában manapság sokan kiállnak egy-egy fontos ügy mellett, legyen szó a környezetvédelemről vagy a klímaváltozásról, ez azonban általában nem közvetlen, aktív segítség. Like-okkal nem lehet életet menteni, a véradással viszont közvetlenül is. A Magyar Vöröskereszt célja, hogy az egészségtudatos hallgatók megismerjék a véradás fontos szerepét. A szervezet számít erre a korosztályra, hiszen a fiatalok ekkor, 18 éves kor felett élhetnek először a véradás lehetőségével. A szervezet azt kívánja elérni, hogy a hallgatók rendszeres véradóvá váljanak, és emellett éljenek egészségesen, hiszen a véradók saját egészségükről rendszeres visszajelzést kapnak, a tőlük levett vért ugyanis alaposan megvizsgálják az OVSZ szakemberei, így a véradás tekinthető egyben egyfajta szűrővizsgálatnak is (Hepatitis B, C, szifilisz, HIV). A véradás első élményét pedig a szervezők igyekeznek minél pozitívabbá tenni a segíteni akarók számára.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 13 éve segíti a Magyar Vöröskereszt által meghirdetett programokat. A vállalat a kezdetektől, több mint egy évtizede a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) kezdeményezés támogatója, így segítve közel 40 ezer ember ellátását a nyári főszezonban. A 2019. október 10. és 2020. május 15. között tartó véradókampány sem valósulhat meg fő támogatók nélkül, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Diákhitel Központ Zrt. is ilyen minőségben járul hozzá a program sikeréhez, további életek megmentéséhez.

(X)