felvi.hu


E-felvételi praktikák a sorrendmódosításhoz

2021.06.09

Korábbi cikkünkben már sorra vettük, mikor érdemes (és mikor nem) változtatnunk a választott szakjaink jelentkezéskor megadott sorrendjén. Most összegyűjtöttük mindennek a technikai tudnivalóit.

Július 8-ig lehet módosítani a korábban megjelölt szakok sorrendjét az E-felvételiben: ez egyetlen alkalommal tehető meg, új képzés nem adható meg és meglévő jelentkezési helynél sem módosítható a szak vagy az intézmény – csak a korábban választott képzéseket lehet mozgatni. (Illetve kivételként egy már meglévő jelentkezési helyhez hozzá lehet adni annak finanszírozási párját.)

Arról, hogy mikor érdemes és mikor nem módosítani, ebben a cikkünkben írtunk »

A szakok sorrendje az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában rendezhető át, az egyes jelentkezési helyek mellett található nyilak segítségével, majd a Mentés gombbal kell rögzíteni a változtatásokat. Az így létrejött módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe, a feldolgozás állapotát pedig a Kérelmek menüpontban lehet nyomon követni. Ameddig a kérelmet fel nem dolgozzák, addig az eredeti sorrend látható az E-felvételi érintett menüpontjaiban (Jelentkezések és pontszámok, Sorrendmódosítás), az új sorrend az elbírálást követően jelenik meg az E-felvételi felületén.

Az E-felvételiben beadott kérelmek feldolgozása időbe telik, néhány napot is igénybe vehet, amíg a kért változások megjelennek a felületen. Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik sorrendet is módosítanának és finanszírozási párt is felvennének. Ugyanis amíg a finanszírozási pár felvételére vonatkozó kérelmet nem bírálják el (nem kerül be a jelentkezések közé), addig a jelentkező nem tudja leadni a sorrendmódosításra vonatkozó kérelmét sem, illetve fordítva is igaz: ha valaki sorrendet módosított, és utána szeretné hozzáadni egy finanszírozási párt valamely jelentkezési helyéhez, meg kell várnia, amíg a sorrendmódosító kérelmét elbírálják és megjelenik az új jelentkezési sorrendje.