felvi.hu


A mérnökök nem kockák! Pláne nem a pécsi mérnökök (x)

2021.11.22

Sokan azt hiszik, hogy a mérnökök számokkal kelnek-fekszenek és mindent tényekkel kell alátámasztani ahhoz, hogy valamit elhiggyenek. Na, ez egyáltalán nincs így!

Például az építészmérnök a jövőnek szóló épületeket tervezi, szárnyaló fantáziával, hiszen honnan tudhatná, hogy mi lesz 50 év múlva, amikor még mindig állnak a házai? Az építőmérnök a minket körülvevő világ kialakításában és formálásában játszik nagy szerepet, grandiózus építkezéseken az ő irányításával építik meg például azt, amit az építészek és az építőművészek megterveznek. Az építészek egyébként a művészetek és a mérnöki tudományok között álló szakemberek, az épített környezet tervezésében, elsősorban a művészi igényességet igénylő feladatok megoldásában látnak el feladatokat.

A gépészmérnökök a legrégebbi mérnöki szakterület képviselői, a csavarhúzó és a csőkulcs használata mellett már forgácsolni is tudnak, gépészeti rendszereket terveznek, kiviteleznek, üzemeltetnek, kockaságnak nyoma sincs! Mint ahogy az ipari termék- és formatervező mérnök esetében sem, aki megadja a módját, azaz a formáját a tartalomnak. A környezetmérnök nemcsak beszél a környezet védelméről, hanem egész életében tesz is érte. Környezetvédelmi létesítményeket tervez, üzemeltet, és biztos, hogy van virág az asztalán. A mérnökinformatikus keze mindenhol ott van, már a mesterséges intelligenciával versenyez, hogy ki a jobb. A villamosmérnöknél tuti, hogy találsz egy csavarhúzót, bár a nagy villamos rendszereknél, amiket tervez, üzemeltet, már valószínűleg nincs rá szükség. Őrá viszont mindenhol vadásznak, mert az egyik legkeresettebb szakember.

 

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE-MIK) ezek közül bármelyik mérnökszakot választhatod, sőt, az alapszak elvégzése után nyolc mesterképzés is rendelkezésedre áll tudáséhséged csillapítására. És ha még mindig úgy érzed, van mit tanulnod, az építőművészeti, építészmérnöki doktori iskolában mélyítheted el a tudásodat. Érettségi után két felsőoktatási szakképzés is vár a MIK-en: a műszaki felsőoktatási szakképzés, illetve a televíziós műsorkészítő képzés. Előbbi esetében olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező műszaki szakemberré válhatsz, aki hidat teremt a szakmunka és a mérnöki munka között. Utóbbinál kipróbálhatod magadat riporterként, operatőrként, vágóként, és olyan tartalomelőállító szakember lehetsz, aki jól eligazodik az online térben, valamint a közösségi- és tömegmédiában.

És hogy ez tényleg így működik, álljon itt néhány hallgató véleménye, miért érdemes a MIK-re jönni: Olivér mérnökinformatikusnak tanul, azt mondja, hogy „ha informatikusnak jelentkezel, nem kell többet azon gondolkodnod, hogy jól döntöttél-e, a válasz mindig az lesz, hogy igen. Miért? Jelenleg és előreláthatóan az egyik legkeresettebb szakma, és olyan ágazat, ami megkerülhetetlen és jelen van minden területen”. Roland a villamosmérnök szak mellett érvel: „ez egy nagyon sokrétű és szerteágazó szakma. Szerintem azért érdemes a MIK-re jelentkezni, mert itt a viszonylag kis létszámnak köszönhetően nagyon sok segítséget kaphatsz oktatóidtól és a felsőbb éves hallgatóktól.”

Jövőre a te véleményedre is kíváncsiak leszünk!

(Fizetett tartalom)