felvi.hu


Így készülj az érettségire - ezzel az egyetemi éveidet is megkönnyítheted

2023.01.19

Bár úgy tűnhet, messze még az érettségi, valójában csak bő három hónap van hátra a nagy megmérettetésig. A Pázmány Információs Technológiai és Bionikai Kara (Pázmány ITK) a már felvett hallgatók tapasztalatai alapján szeretné segíteni felkészüléseteket. Ezért hoztunk néhány tippet, amivel megkönnyítheted az egyetemi éveidre való felkészülést, ami az érettségivel kezdődik.

1. Gondold át, melyik tárgyból milyen szintű érettségit szeretnél tenni!

Nézz utána alaposan, hogy a választott egyetemi szakhoz milyen érettségi követelmények kellenek. Érdemes végigszámolni azt is, hogy a különböző opciókkal hány pontod lesz a felvételin, és ennek megfelelően dönteni a tárgyakról.

A Pázmány ITK mérnökinformatikus, illetve molekuláris bionika mérnöki alapképzéseire például egy emelt szintű és egy középszintű érettségi szükséges. A matematika mindkét szakon kötelező, a választható érettségi tárgyakról a honlapunkon tudsz tájékozódni.

Ha még nem tudod, hogy a matek mellett milyen természettudományos tárgyakkal szeretnél az egyetemen foglalkozni, jó választás lehet számodra a Pázmány ITK molekuláris bionika mérnöki képzése, ahol több tudományterület ismereteit felhasználva formálhatod a jövőt innovatív megoldásokkal.

2. Készíts időbeosztást, tanulj úgy, ahogy neked a legjobb!

Nézd meg, hány tantárgyból kell vizsgáznod, ezekből mikor van a vizsga, mennyi időd van felkészülni egy-egy tárgyra, és az adott tárgyból hány tétel van. Ebből ki tudod számolni, hogy egy-egy tételre mennyi időd van készülni. Ne felejts el időt hagyni az ismétlésre és a pihenésre sem!

Tapasztald ki, hogy te milyen módszerrel, melyik napszakban tudsz a legjobban tanulni, így még hatékonyabban tudsz felkészülni a megmérettetésekre.

Ha ezt most megtanulod, az egyetemi vizsgaidőszakokkal is könnyen boldogulsz majd.

3. Tanuljatok együtt is!

Keress magadnak tanulópárt vagy párokat, akik segítenek megérteni a nehezebb anyagrészeket, kidolgozni és kikérdezni a tételeket. Figyelj rá, hogy legyen időd egyedül is foglalkozni a tananyaggal, hiszen a vizsgán is majd egyedül kell számot adnod tudásodról.

Az egyetemen is jól jön egy támogató közösség, ezért a Pázmány ITK-n az elsősöknél különösen is figyelünk a közösségépítésre, a tanulmányi csoportokat egy-egy felsőbb éves hallgató (animátor) mentorálja, akihez a tanulással kapcsolatos kérdéseid mellett adminisztratív segítségért is fordulhatsz.

4. Ismételj – de ne csak a vizsga előtt

A tananyag átnézése után fontos, hogy az ismétlésre is jusson időd. Ez nem csak a konkrét tételek átismétlését jelenti, hanem az átfogó ismétlést is. Ekkor meglátod az összefüggéseket is, és a tételeket egymáshoz is tudod kapcsolni.

Ne feledd, hogy ha túl vagy az érettségin, akkor sem érdemes mindent kitörölnöd a memóriádból! Ha lehet, még a nyáron, de legkésőbb szeptember elején érdemes átismételned a középiskolai anyagot, hogy az egyetem első félévét ne lemaradással kezdd.

Tipp: Ha mérnöki vagy műszaki képzésekre jelentkezel, mindenképpen ismételd át a középiskolai matematika anyagot még szeptember előtt, mert az első félévben leginkább erre a tudásra kell alapoznod. Ha a Pázmány ITK-ra jössz, nem kell aggódnod akkor sem, ha matematikából nem tettél emelt szintű érettségit, az első hetekben matek-alapozókurzussal is támogatni fogunk, hogy megszerezd a mérnöki munkához szükséges matektudást.

Pázmány ITK - Veled tervezzük a jövőt!

(Fizetett tartalom)