felvi.hu


Jótanácsok a pótfelvételihez

2022.08.01

Péntek éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételiben. Az eljárás rövidsége miatt nem csupán a határidők szűkebbek, de néhány teendő is másként alakul, mint az általános eljárásban. Összegyűjtöttük mindazt, ami segíthet a sikeres jelentkezésben.

1. Csak egy határidő van: augusztus 5.

Talán a legfontosabb, hogy a pótfelvételiben mindössze egy dátumra kell figyelned, mert megegyezik a jelentkezési és a hitelesítési határidő: 2022. augusztus 5. éjfél. (Sőt, a szükséges dokumentumokat is eddig kell feltölteni – erről a következő pontban bővebben írunk.)

A jelentkezés akkor válik érvényessé, ha azt a jelentkező a határidőig hitelesíti. Ezt a legegyszerűbb elektronikusan, Ügyfélkapuval megtenni – ha azonban valaki nem rendelkezik ilyen regisztrációval, akkor az E-felvételi felületéről kinyomtatható és aláírt hitelesítő adatlapot kell beküldenie (a 1443 Budapest, Pf. 220 címre és lehetőleg ajánlva feladni). Utóbbi esetben azonban számolni kell azzal, hogy a kézbesítésnek átfutási ideje van, amely a rövid határidők miatt fennakadást okozhat, ezért javasoljuk, hogy aki teheti, inkább Ügyfélkapuval hitelesítsen.

További tudnivalók a hitelesítésről »

A sikeres hitelesítésről a jelentkező e-mailben automatikus értesítést kap, illetve az E-felvételi felületén is látható, hogy a művelet megtörtént. Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni, megvárni az értesítést, hiszen ha pl. Ügyfélkapu hitelesítés közben megszakad a kapcsolat, akkor nem biztos, hogy a folyamat sikeresen lezajlott.

 

2. Nincs dokumentumpótlási lehetőség!

Minden, a pontszámításhoz szükséges, vagy a felsőoktatási intézmény által kért dokumentumot a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg csatolni kell! A pótfelvételi eljárásban nincsen utólagos dokumentumbenyújtási lehetőség (szintén az eljárás rövidsége miatt), ezért 2022. augusztus 5-ig fel kell tölteni a szükséges bizonyítványokat, igazolásokat az E-felvételibe.

Néhány fontos tudnivaló:

 

3. Nem érkezik külön vizsgabehívó

Intézményi szervezésű, személyes megjelenést igénylő vizsgák (ilyenek az egyes szakokon szükséges alkalmassági és gyakorlati vizsgák) esetében az intézmények általában nem küldenek külön vizsgabehívót (szintén az idő rövidsége miatt). Vagyis amennyiben a pótfelvételi meghirdetésben pontos időpont szerepel, akkor a jelentkezőnek meg kell jelennie a vizsgán külön értesítés nélkül. A vizsgával kapcsolatban az érintett felsőoktatási intézmények adnak tájékoztatást.

Az intézményi meghirdetések itt találhatók meg.

 

4. Fontoljuk meg jól a választásunkat!

Mivel a pótfelvételiben csak egy helyre (adott esetben finanszírozási párra) lehet jelentkezni, ezért körültekintően kell kiválasztani a megfelelő szakot. Érdemes az alábbi ellenőrző listán végigmenni:

 

5. Tanulmányozzuk át mindkét Tájékoztatót!

Az általános eljárás decemberben megjelent szabályai (Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2022. szeptemberben induló képzések c. kiadvány) és a pótfelvételi meghirdetés együttesen képezik a pótfelvételi eljárás szabályait. A pontszámítás részletes szabályait, tudnivalóit az előbbi, az intézmények egyedi szabályait – például hogy oklevél alapján számítanak-e pontszámot – a pótfelvételi meghirdetés tartalmazza.

Fontos, hogy a jelentkezők mind a két helyen figyelmesen tanulmányozzák át a jelentkezési feltételeket! A szabálytalanul vagy a szükséges dokumentumok nélkül beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után.