felvi.hu


Hello, nagybetűs élet! (x)

2019.09.03

Így tartsd kézben a pénzügyeidet egyetemistaként

Néhány nap és kezdődnek az egyetemista évek. Alig várod, hogy kipróbáld, milyen a saját lábadon állni? Zsebpénzed régóta van már, de most először neked kell beosztanod, hogy elég legyen a tankönyvekre, különórákra, vagy lakbérre, ebédre, vonatra, sőt még bulizásra is. Mit érdemes tenned ahhoz, hogy a hónap végén se kelljen aggódnod? Az OTP Bank szakértőinek tippjei segítenek, hogy tudatosabban kezeld a pénzügyeidet.

A hivatalos felvételi értesítő megérkezése óta volt idő az ünneplésre, itt az ideje belefogni az egyetemi élet megtervezésébe. A legtöbben ilyenkor lakáskereséssel, vagy a kollégiumi szállás megszervezésével kezdik, de emellett fontos az is, hogy minél hamarabb felkészüljünk, és elintézzük a pénzügyekkel kapcsolatos teendőket.

1. Tervezz tudatosan

Kezdd el követni és vezetni, hogy mire és mennyit költesz, milyen bevételeid vannak. Erre számos pénzügyi app is létezik már, amelyek segítségével mindig tudhatod, hogy az adott hónapban mennyi és mire ment el. Folyamatosan figyelemmel kísérheted, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatsz, mire költesz esetleg túl sokat, vagy van-e kereted egy újabb bulira, így magabiztosan dönthetsz a pénzügyeidről.

2. A fizetési számla nemcsak hasznos, hanem sokszor elengedhetetlen

A felsőoktatási intézmények már szinte kivétel nélkül megkövetelik, hogy bankszámládat regisztráld az iskolai rendszerben. Erre érkeznek ugyanis az ösztöndíjak és más juttatások, valamint ennek segítségével fizetheted be az egyes díjakat. Érdemes minél hamarabb körülnézni a lehetőségek között, és megkeresni a számodra legoptimálisabb számlacsomagot.

Segítség! Hogyan válasszak bankot?

  • Érdemes olyan, kifejezetten diákoknak szóló bankszámlát választani, amelynek nulla forintos számlavezetési díja van, és a hozzá járó betéti kártya éves és kibocsátási díja is díjmentes.
  • Praktikus olyan betéti kártyát kérni, amely érintéses és internetes vásárlásra is alkalmas, ráadásul a mobiloddal is fizethetsz vele, akár androidos, akár iPhone-od van.
  • Ha online szereted intézni az ügyeidet, válassz online igényelhető és használható bankszámlát.
  • Kényelmes, ha a választott bankodnak van internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatása, amelynek segítségével a telefonodról is bárhol, bármikor könnyen bankolhatsz.

 

3. Készpénz helyett fizess a kártyáddal, vagy a mobiloddal

A pénzügyeid könnyebben kézben tudod tartani, ha betéti kártyával, vagy akár a mobilodba digitalizált betéti kártyával fizetsz mindenhol. A kártyás fizetést talán nem kell bemutatni, de ha a mobiloddal szeretnél fizetni, csak regisztráld a Junior vagy egyéb, OTP-s Mastercard vagy Maestro típusú bankkártyádat a Simple vagy Apple Pay alkalmazásban vagy igényeld a bankfüggetlen Simple kártyát, ezt követően egy érintéssel, egyszerűen, pár másodperc alatt tudsz fizetni attól függetlenül, hogy androidot vagy iPhone-t használsz. Nincs aprópénz utáni kutatás és nincs a pénztárossal közös pénzszámolgatás sem.

4. A malacperselyt kinőtted, a takarékoskodást nem

A pénzügyi tudatossághoz az is hozzátartozik, hogy tudod, a váratlan helyzetekre fel lehet és fel is kell készülni. Érdemes rendszeresen, minden hónapban akár csak pár ezer forintot is félretenned egy erre elkülönített takarékszámlán, amiből a később felmerülő, nem várt kiadásokat finanszírozhatod. Ha pedig mégsem történne ilyen, lesz mihez nyúlni, ha épp közeledik a fesztiválszezon.

5. Inspirálódj!

„Ezek a mai fiatalok…” – halljuk sokszor a sarkos véleményt. Az OTP Junior most megmutatja mindenkinek, hogy a fiatal generáció bizony szintén érdemes a bizalomra. Kattints a videókra és inspirálódj a sikertörténetekből!

További információ: otpjunior.hu

 

 

(X)