felvi.hu


Nem késtél el, még lehetsz duális hallgató!

2021.03.05

Kezdd el karriered már a tanulmányi évek alatt

Akár 2021 szeptemberétől is lehetsz duális hallgató, de még a második félévben sincs késő bekapcsolódni a duális képzésbe. Ennek feltétele, hogy a felvételi eljárás során olyan felsőoktatási intézménybe juss be, amely kapcsolatban van gyakorlati képzésért felelős partnerszervezettel.

A duális képzésben az elméleti oktatás az egyetemen, főiskolán, a gyakorlati pedig egy partnerszervezetnél történik. A partnerszervezetekkel szemben fontos és ellenőrzött elvárás, hogy megfeleljenek a gyakorlati munka oktatásával kapcsolatos technológiai követelményeknek, rendelkezzenek a szükséges gépekkel, eszközökkel. A versenyképes gyakorlati tudást tapasztalt, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező mentorok adják át, működő vállalatoknál, cégeknél. A vállalati kultúra és a szakma alapjainak beható ismerete, az így megszerzett speciális tapasztalatok hatalmas lökést adhatnak karrierednek.

Hogyan lehetsz duális hallgató?

A felvételi eljárás során felvételt kell nyerned a duális képzést indító felsőoktatási intézménybe, továbbá egy olyan partnerszervezethez is, amely együttműködik az intézménnyel a képzés megvalósításában. A duális képzésben résztvevő intézményeket és partnerszervezeteket itt böngészheted a Felvin. Az Egyetemek, főiskolák menüpontban pedig külön lábjegyzet jelzi, hogy mely szakokon választható a duális képzési forma.


A leendő duális hallgatók kiválasztásáról a partnerszervezetek saját szempontjaik alapján, önállóan döntenek. Az interjún a jelentkezők gyakorlati jártasságát, szakmai érdeklődését, motivációját, elkötelezettségét, valamint nyelvtudását mér(het)ik fel. Erről konkrét információkat a felsőoktatási intézmény vagy a partnerszervezet honlapján találhatsz.

Mit tegyél, ha duális hallgató szeretnél lenni?
  1. Keresd fel az egyetem, főiskola duális képzési kapcsolattartóját, illetve érdeklődj a kinézett partnerszervezetnél, hogyan jelentkezhetsz hozzájuk és mikor tartanak válogatást.
  2. Legkésőbb július 8-ig a partnerszervezet értesít arról, hogy felvételt nyertél-e a gyakorlati képzési helyre (ha nem, jelentkezésed hagyományos képzési formára vonatkozóan él tovább).
  3. A ponthatárok megállapítása – várhatóan 2021. július 22. – után kiderül, melyik megjelölt képzésre jutottál be. Ha mind a felsőoktatási intézménybe, mind a partnerszervezethez felvettek, akkor beiratkozáskor jelezd, hogy te duális hallgató leszel.
  4. A partnerszervezet hallgatói munkaszerződést köt veled.
  5. Azt is megteheted, hogy a hagyományos képzési formában kezded meg a tanulmányaidat, és csak a második szemesztertől kapcsolódsz be a duális képzésbe.

 

A partnercég a kiválasztott jelentkezővel hallgatói munkaszerződést köt, aki így havi fizetést kap a duális képzés teljes idejére, tehát a gyakorlati és az elméleti periódusokra egyaránt. A fizetés legalább a minimálbér 65%-a. Természetesen szabadság is jár: évente minimum 20 nap.

A duális hallgató órarendje megegyezik a többi hallgatóéval: együtt vesz részt velük az előadásokon, szemináriumokon, ugyanazokat a tárgyakat tanulja, azonos vizsgákat tesz (lehetnek előrehozott vizsgái, megajánlott jegyei). Fontos azonban, hogy meghatározott mintatanterv, illetve az Egyeztetett Duális Képzési program szerint haladjon – utóbbit a felsőoktatási intézmény és a duális képzési gyakorlóhely közösen állítja össze, félévekre és tantárgyakra lebontva. A partnerszervezetnél töltött gyakorlati idő minimum a szorgalmi időszak napjainak 75%-a, amelyet a vizsgaidőszakokban, illetve a tanulmányi szünetekben kell teljesíteni.

A duális képzés sikeres lezárása után piacképes diplomát tarthatsz majd a kezedben. Sőt, az sem kizárt, hogy a gyakorlati helyed állást kínál számodra.

Itt találsz részletes információkat:


Ha kérdésed van, írd meg a dualis@oh.gov.hu címre, vagy kérdezd a kiszemelt intézmény duális képzésekkel foglalkozó kapcsolattartóját!