felvi.hu


Közhiteles adatok az E-felvételiben I.

2021.05.21

Jelentkezéskor nem kellett feltölteni egyes nyelvvizsga-bizonyítványok, felsőfokú oklevelek, illetve érettségi bizonyítványok és tanúsítványok másolatait. Ezek ugyanis a megfelelő közhiteles nyilvántartásból kerülnek be a felvételi adatbázisba.

A felvételi eljárásban nem kell feltölteni az E-felvételibe


Ezen adatok hitelességét a megfelelő nyilvántartásból ellenőrzik, vagy eleve onnan kerülnek be a felvételi adatbázisba. Az ügyintézési időszakban folyamatosan nyomon követhetők az átvett adatok, az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában.

Érettségi eredmények

Azoknak a jelentkezőknek, akik 2006. január 1. után érettségiztek, nem kell feltölteniük a bizonyítványuk, tanúsítványuk másolatát az E-felvételibe, hanem az ő eredményeiket az Oktatási Hivatal automatikusan átveszi a köznevelés információs rendszeréből és azok bekerülnek a felvételi nyilvántartásba.

Az eredményekkel együtt a bizonyítványban szereplő egyéb információk, pl. a záradékok is átkerülnek. Ez utóbbi különösen azoknak lehet fontos, akik idegen nyelvből tettek emelt szintű érettségi vizsgát. Az ő érettségi bizonyítványuk vagy tanúsítványuk megfelelő eredmény elérése esetén ugyanis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű dokumentumnak minősül – azaz járhat érte többletpont az eljárásban. (Az E-felvételiben természetesen a záradékok is megnézhetők.)

A 2021-ben érettségizők eredményei nem jelennek meg rögtön az E-felvételiben a bizonyítvány vagy tanúsítvány átvétele után. Ennek oka, hogy a vizsgáztató intézmények egyes adminisztrációs és hitelesítési feladatai miatt szükség van némi átfutási időre. Nekik sem kell aggódniuk, ezek az eredmények is megérkeznek, ezért nem kell feltölteniük a bizonyítványt vagy a tanúsítvány(oka)t sem – ez ugyanis nem gyorsítja meg a folyamatot.

Felsőfokú oklevelek

A 2006. február 1. után szerzett magyar felsőfokú végzettséget igazoló oklevelek adatait a felsőoktatás információs rendszeréből veszik át. Fel kell viszont tölteni az idegennyelvi műveltségi területen szerzett tanítói oklevelet, illetve azokat az okleveleket, ahol a képzést és a záróvizsgát idegen nyelven végezte a jelentkező.

A magyar felsőoktatási szakképzésről és a 2006. február 1. után kibocsátott szakirányú továbbképzésről szóló oklevelek adatai szintén a felsőoktatás információs rendszeréből kerülnek be a felvételi adatbázisba.