felvi.hu


Közhiteles adatok az E-felvételiben: nyelvvizsga

2022.05.31

A 2003 után szerzett nyelvvizsga-bizonyítványok is azok közé a pontszámításhoz szükséges dokumentumok közé tartoznak, amelyeket nem kell feltölteni az E-felvételibe. Ezek az eredmények ugyanis a megfelelő közhiteles nyilvántartásból kerülnek be a felvételi adatbázisba.


A 2003. január 1. után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok (vagy a külföldön szerzett, de már honosított nyelvvizsgák) esetében a jelentkezéskor meg kellett adni a bizonyítvány (vagy honosító határozat) adatait, úgymint: a nyelvvizsga nyelv, szintje, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma és a kiállítás dátuma.

Az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában azok a nyelvvizsga-bizonyítványokkal kapcsolatos információk találhatók, amelyek hitelességét (a jelentkező által megadott adatok alapján, a feldolgozás során) ellenőrizték a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartásából.

A rögzített nyelvvizsgák adatai külön táblázatban jelennek meg, ennek utolsó, Hitelesítés státusza nevű oszlopában látható az ellenőrzés eredménye. Amely a következő lehet:


A 2003. január 1. előtt megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat fel kellett tölteni (a Dokumentumok menüpontban), az elbírálásuk eredménye is itt nézhető meg.

A jelentkezési határidőt követően megszerzett vagy a korábban nem rögzített nyelvvizsga-bizonyítványok adatait (vagy a külföldön szerzett, azóta honosított nyelvvizsgáról szóló honosító határozat adatait) (nyelve, szintje, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma) az online ügyintézés során kell megadniuk a jelentkezőknek: a Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontban a táblázat alatti „Új hozzáadása" gombra kattintva – tehát nekik sem kell dokumentumot feltölteniük.

Nyelvtudás alapján többletpont azonban nemcsak nyelvvizsga-bizonyítványért adható, hanem azzal egyenértékű okiratokért is (pl. idegen nyelvi érettségi eredménye, érettségi bizonyítvány, felsőfokú oklevél, külföldön szerzett végzettség stb.). Az ezekkel kapcsolatos nyelvvizsga-információk nem itt jelennek meg, hanem a feltöltött dokumentum a Dokumentumok menüpontban, az érte adható többletpontok pedig a Pontszámítás menüpont alatt.

A nyelvtudást igazoló dokumentumokról bővebben a Tájékoztatóban »