felvi.hu


A középiskolai bizonyítványok hiánypótlásáról

2022.06.03

Nemrég kapták meg a hiánypótlási felszólítást azok a jelentkezők, akiknek a feldolgozás során megállapították, hogy a pontszámításhoz szükséges középiskolai bizonyítványuk része vagy egésze hiányzik.


Kik kaptak ilyen levelet?

Azok a jelentkezők, akik a jelentkezésük benyújtásakor valamilyen formában – akár osztályzatok megadásával, akár legalább egy bizonyítványoldal feltöltésével – jelezték, hogy szeretnének tanulmányi pontot számíttatni, ezt azonban a felvételi adatbázis jelenlegi állapota szerint nem tudják számukra megtenni.

Azok is kaptak levelet, akik idén érettségizőként a korábbi évfolyamo(ka)t már feltöltötték, viszont az utolsó év végi bizonyítványuk még hiányzik, mert még nem kapták meg azt. Rájuk a 2022. július 7-i határidő vonatkozik – legkésőbb eddig kell pótolni a hiányzó dokumentumokat, adatokat –, viszont javasolt a kézhez vétel után minél hamarabb feltölteni a bizonyítványt, a feldolgozást segítendő.

A végzésben szereplő, jogszabály által előírt öt napos határidő azokra vonatkozik, akik már rendelkeznek a dokumentummal (és annak minden év végi oldalával), azonban eddig elmulasztották azt benyújtani.

Mit kell feltölteni?

A tanulmányi pontok számításához szükséges oldalakat: ezek jellemzően az utolsó két évfolyam eredményeit tartalmazó lapok. Ugyanakkor ha valaki olyan idegen nyelvből vagy természettudományos tárgyból szeretné a pontjait számíttatni, amit nem az utolsó két évben tanult, akkor azokat a korábbi éveket is töltse fel, amelyeken ezek az eredmények szerepelnek.

A legkedvezőbb pontszámítás érdekében érdemes a bizonyítvány valamennyi, egy-egy évfolyam sikeres elvégzését igazoló (az eredményeket, esetleges záradékokat, az iskola bélyegzőjét is tartalmazó) oldalpárokat egyben, az évfolyamok sorrendjében feltölteni.

Fontos, hogy a korábban már feltöltött dokumentumokat nem kell újra feltölteni! (Ez lassítja a feldolgozást, hiszen kétszer kell ugyanazzal foglalkozni.) A feltöltött dokumentumokat és azok feldolgozását az E-felvételiben lehet ellenőrizni.

Bővebben a megfelelő dokumentumokról a Tájékoztatóban »