felvi.hu


Májusi könyvünnep

2022.05.03

Fókuszban a Pallas Athéné Könyvkiadó gazdasági és bolygómentő kötetei

A május 7-i és az azt követő hétvégén a széles közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Nemzeti Bank Budai Központja, hogy a könyv és a kortárs művészet ünnepének különleges helyszínéül szolgáljon. Az esemény első napjának könyves programjairól Cseh Katinka, a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) ügyvezetője adott tájékoztatást.


A Pallas Athéné Könyvkiadó számára mindig is kiemelten fontos volt a közönséggel való személyes kapcsolattartás, a könyvünnep megszervezését is nagyban inspirálta, hogy a Covid-járvány miatt elmaradt találkozásokat ilyen módon pótolják, alkalmat adva a szerzők, a szakértők és az olvasók diskurzusára, a közösségépítésre.

A május 7-i könyvünnep fő témái a gazdaság és a fenntarthatóság kérdéskörei lesznek. Pódiumbeszélgetések, interaktív programok, kiállítások várják a látogatókat. Találkozhatnak Báger Gusztáv közgazdász költővel is, akinek verseit Hegedűs D. Géza színművész tolmácsolja. A napot a Folk on 45 együttes koncertje zárja.

A gazdasági blokkban a Kopátsy Sándor-életműsorozat eddig megjelent kötetei – Beszélgetések Adyval; Új közgazdaságtan; Van kiút! – kerülnek fókuszba, és bemutatják a legújabbat, a T.E.T.T. címűt is. A kötet szerkesztőjeként és az életmű gondozójaként a kerekasztal-beszélgetés résztvevője lesz Bánkuty Tamás, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) igazgatója is.

A fenntarthatósági modulban a PABooks „bolygómentő” könyvei – Nincs B bolygó; Mit tenne a természet; Bolygónk globális hatósága; Tíz év múlva itt az éjfél ­–, és ezek fő tanulságai kerülnek terítékre. A nyitó előadást online formában Ruth DeFries, a Mit tenne a természet? című kötet szerzője tartja. A professzor már régóta kutatja a természet önkorrekciós mechanizmusait, amelyek az emberiség számára is útmutatóul szolgálhatnak a túlélésre.

A kerekasztal-beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal egy időben kis színpadi interaktív, ismeretterjesztő előadásokra is sor kerül: Fenntarthatósági flow című programjával bemutatkozik a Budapest Centre for Long-term Sustainability (BC4LS), Mesés megoldások, új utak a pénzügyi ismeretterjesztésben címmel pedig a nemrég megnyílt Pénzmúzeum tevékenyégével ismerkedhetnek meg a látogatók.

„A könyvünnep természetesen az eddig megjelent közel 140 kötetünkről is szól” – tette hozzá Cseh Katinka.

Az esemény helyszíne a Magyar Nemzeti Bank Budai Központja. A programok nyilvánosak, ingyenesek, ugyanakkor előzetes regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni május 6-ig lehet ITT!

A rendezvény online is követhető lesz a PABooks Youtube csatornáján.

(A kép forrása: Pallas Athéné Könyvkiadó.)

(Fizetett tartalom)