felvi.hu


A magyarországi felsőoktatási intézmények külhoni, székhelyen kívüli képzései

2024.07.03

Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2024-ben is támogatja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő székhelyen kívüli képzéseit, tekintettel arra, hogy ezeknek a képzéseknek hiánypótló szerepük van a külhoni magyar értelmiség képzésében.

A tavalyi évhez hasonlóan – a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 8. § (7) bekezdéseinek rendelkezései alapján - a székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetésére egy felvételi eljárás keretében, folyamatosan kerül sor, részben párhuzamosan a 2024. évi általános felvételi és pótfelvételi eljárásokkal.

A külhoni székhelyen kívüli képzéseket az érintett felsőoktatási intézmények két szakaszban hirdetik:

  1. első körben a szélesebb körű külhoni információszolgáltatás érdekében 2024 júliusában,
  2. a további képzéseket 2024. augusztustól

úgy, hogy a felvételi eljárás egységesen 2024. szeptember végéig tart.

A fentiek alapján az 1. pont szerint meghirdetett képzések esetében a felvételi eljárás 2024 júliusától szeptember végéig folyamatosan, a 2. pont alapján meghirdetendő további képzések esetében pedig 2024 augusztusától szintén szeptember végéig tart.

A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi.

Az egyes intézményektől beérkezett információkat az alábbi táblázatban összegeztük:

Külhoni, székhelyen kívüli képzések 2024. júliusi meghirdetései (pdf)


Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy amelyik meghirdetésnél a beküldendő dokumentumok listája nincs feltüntetve, úgy az erre vonatkozó információ a meghirdető intézményektől kérhető.