felvi.hu


A magyarországi felsőoktatási intézmények külhoni, székhelyen kívüli képzései

2023.08.11

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023-ban is támogatja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő, székhelyen kívüli képzéseit, tekintettel arra, hogy ezeknek a képzéseknek hiánypótló szerepük van a külhoni magyar értelmiség képzésében.

A tavalyi évhez hasonlóan – a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 8. § (7) bekezdéseinek rendelkezései alapján - a székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetésére egy felvételi eljárás keretében, folyamatosan kerül sor, részben párhuzamosan a 2023. évi általános felvételi és pótfelvételi eljárásokkal.

A külhoni székhelyen kívüli képzéseket az érintett felsőoktatási intézmények két szakaszban hirdetik:

  1. a szélesebb körű külhoni információszolgáltatás érdekében 2023 júliusában
  2. további képzésekkel kiegészítve 2023 augusztusától.

úgy, hogy a felvételi eljárás egységesen 2023. szeptember végéig tart!

A fentiek alapján az 1) pont szerint meghirdetett képzések esetében a felvételi eljárás 2023 júliusától szeptember végéig folyamatosan, a 2) pont alapján meghirdetendő további képzések esetében pedig csak 2023 augusztusától szintén szeptember végéig tart.

A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi.

Az egyes intézményektől beérkezett információkat az alábbi táblázatban összegeztük:

Külhoni, székhelyen kívüli képzések 2023. júliusi meghirdetései (pdf)

Külhoni, székhelyen kívüli képzések 2023. augusztusi meghirdetései (pdf)

 

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy amelyik meghirdetésnél a beküldendő dokumentumok listája nincs feltüntetve, úgy az erre vonatkozó információ a meghirdető intézményektől kérhető.