felvi.hu


5+1 dolog, amire figyelj a hajrában

2024.02.13

Az E-felvételivel egyszerű benyújtani a jelentkezést a 2024. szeptemberben induló képzésekre – néhány lépésre azonban érdemes jobban odafigyelni, különösen a jelentkezési időszak hajrájában.


1. A megadott e-mail cím

A felvételi eljárás során az Oktatási Hivatal alapvetően az E-felvételiben küld tájékoztatásokat, hiánypótló felszólításokat (ezért is fontos a teljes eljárás alatt folyamatosan figyelni a felületet), de a jelentkezés során megadott e-mail címre is küldhetnek tájékoztatást. Emiatt mindenképpen figyelj arra, hogy olyan címet adj meg, amit rendszeresen tudsz olvasni, és érdemes inkább kétszer ellenőrizni, hogy biztosan jól gépelted-e be. A postafiókod beállításainál pedig ügyelj arra, nehogy a spam mappában landoljon az üzenetünk.

2. Jelentkezési sorrend

Az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová leginkább vágysz, az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnél bejutni. Érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is: vállalod-e önköltség fizetését, csak hogy bejuss egy adott képzésre, vagy sem?

Hogy ez miért fontos? Mert csak egy helyre nyerhetsz felvételt, mégpedig az általad megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, ahol a pontszámod elérte vagy meghaladta a felvételi ponthatárt.

A jelentkezési határidő után már nem vehetsz fel új képzést, de a március végén induló ügyintézési időszakban egyszer változtathatsz majd a sorrenden és törölhetsz is jelentkezési helyeket.

A jelentkezési helyekről és sorrendről bővebben is olvashatsz a Felvételi tájékoztatóban »

3. Dokumentumok feltöltése

A közhiteles nyilvántartásokból érkező eredményeket igazoló dokumentumokat nem kell feltölteni (ezeket itt soroljuk fel). Minden más, a jelentkezéshez szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot a jelentkezéskor fel kell tölteni! (A február 15. után kézhez kapottakat majd pótolhatod az ügyintézési időszakban, most nem kell rögzíteni az eredményt sem.)

Mindent az E-felvételibe kell feltölteni, a megfelelő dokumentumtípusba:


Egy-egy fájl csak egyféle dokumentumot tartalmazzon, így azt rögtön a megfelelő kategóriába tudod feltölteni. A digitalizálás bármilyen technikával történhet, a legjobb, ha szkennert használsz, de telefonnal is lefotózhatod a dokumentumokat. Arra azonban figyelni kell, hogy teljes egészében látszódjon a dokumentum, jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a személyes adatokat.

Technikai tudnivalók: az E-felvételi rendszere jpg vagy pdf formátumokat tud fogadni. A dokumentum lehet színes vagy fekete-fehér. A feltölthető fájlok mérete és felbontása max. 5 MB, illetve jpg esetében min. 500x500 és max. 4500x4500 képpont felbontás.

Bővebben arról, hogy még mire figyelj a feltöltésnél »

Az E-felvételiben azt is ellenőrizheted, hogy minden szükséges és már meglévő bizonyítványt, igazolást stb. feltöltöttél-e.

4. Kiegészítő eljárási díj

Három képzésre lehet ingyenesen jelentkezni (állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is, tehát összesen hat sor tölthető ki). További, legfeljebb három képzési hely megjelölése esetén 2000-2000 Ft kiegészítő eljárási díjat kell fizetned, amelynek összegét az E-felvételi automatikusan kiszámolja. Ezt egy összegben kell rendezni bankkártyás fizetéssel, az E-felvételiből elérhető felületen vagy banki átutalással február 15-ig, vagyis a jelentkezési határidőig!

Ha az utalást választod, előtte mindenképp olvasd el a Tájékoztató vonatkozó fejezetét! Figyelj arra, hogy a közlemény rovatban add meg az egyedi utalási azonosító számodat – enélkül a befizetés nem azonosítható, amit azt is eredményezheti, hogy nem tudják jóváírni, és az érintett jelentkezési helyek kizárásra kerülhetnek.

5. Lezárás, hitelesítés

Talán mondanunk sem kell, hogy ne feledkezz meg a jelentkezésed lezárásáról (hitelesítéséről) sem. Ezt akkor célszerű megtenni, amikor már biztos vagy benne, hogy semmin nem akarsz változtatni.

Lezárás előtt először ellenőrizd a kitöltött adatokat – az E-felvételi ellenőrzés funkciójával –, majd ha minden rendben, kattints a jelentkezés lezárása gombra. A folyamat sikerességéről rögtön visszajelzést is kapsz.

+1 Fontos dátumok

24A_fontos_datumok.jpg