felvi.hu


Kinek érdemes jelentkezési sorrendet módosítania?

2024.04.15

A jelentkezők július 10-ig módosíthatják az E-felvételiben a választott szakjaik sorrendjét. De vajon mikor és hogyan érdemes élni ezzel, és mikor nem érdemes kihasználni ezt az egyszeri lehetőséget?


A 2024 szeptemberében induló képzésekre jelentkezők július 10-ig módosíthatják a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Ezt a döntést azonban érdemes kattintás előtt alaposan átgondolniuk: sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során. Vagyis aki az E-felvételi felületen elmentette a sorrendmódosítási kérelmét, azt később már nem vonhatja vissza, hiába gondolná meg magát.

Elsőként fontos leszögezni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni – nem lehet új képzést megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot változtatni! Két kivétel van: módosítható a jelentkezési hely szerinti telephely (ha az intézmény, szak, képzési szint és munkarend azonos), illetve ha egy jelentkezési helynek csak az egyik finanszírozási formáját jelölte meg a jelentkező, utólag felveheti annak másik finanszírozási formáját is.

Szintén az E-felvételi felületén lehet tetszőleges számban törölni a korábban megadott jelentkezési helyet/helyeket. A visszavont jelentkezések már nem vehetők fel újra!

A sorrendmódosításról bővebben a Felvételi tájékoztatóban »

Tippek


1. Gondoljuk át alaposan!
A jelentkezési sorrend csak egyetlen alkalommal változtatható, és újabb sorrendmódosításra nincs lehetőség!

2. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Az egyes kérelmek elbírálásának, feldolgozásának ideje általában 24-48 óra. Többféle, a jelentkezési helyeket érintő kérelmet (pl. finanszírozási pár felvétele, majd sorrendmódosítás), nem lehet egyszerre benyújtani.

3. Mentés előtt ellenőrizzünk! Az elküldött kérelem nem vonható vissza, ezért mielőtt rákattintanánk a mentés gombra, ellenőrizzük, hogy valóban úgy állítottuk-e be az új sorrendet, ahogy szerettük volna.

 

Mikor érdemes változtatni?

Akkor, ha nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább be szeretne kerülni a jelentkező, megváltozott az a preferencia-sorrend, ami alapján jelentkezéskor rangsorolta a választott képzéseket. Például költözés miatt már egy hátrébb sorolt intézmény lenne közelebb, könnyebben elérhető, vagy esetleg változott a család anyagi helyzete.

Jelentkezői preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha pl. az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

A sorrendmódosítás, jelentkezési hely visszavonásának végső határideje: 2024. július 10.

 

És mikor nem?

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a sorrendmódosítás nem a legcélszerűbb választás: