felvi.hu


Hiánypótlás: középiskolai bizonyítványok

2024.06.26

Az ügyintézési időszakban ütemezetten küldi ki az Oktatási Hivatal a különböző dokumentumhiányokról értesítő leveleket a jelentkezőknek – nemsokára az idén érettségiző jelentkezőkhöz is megérkezik a középiskolai bizonyítvány hiánypótlásáról szóló levél. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány gyakori kérdést és gyakorlati tudnivalót.

A hiánypótlási felszólítás E-felvételiben történő közzétételéről e-mailben értesítik a jelentkezőket, de fontos, hogy magát a hiánypótlási végzést is elolvassák, ami az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjából tölthető le, ne csak az értesítő levelet. (Nem kell megijedni, a jogszabályi előírások miatt kell végzés formájában küldeni ezeket az értesítőket.) Az E-felvételibe pedig – a jelentkezéskor is használt módon – Ügyfélkapu segítségével kell belépni (a belépés ablakban a „Belépés Ügyfélkapuval” lehetőséget kell választani).

A tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai év végi osztályzatokat dokumentummal kell igazolni, ezeket nem veszik át elektronikusan (szemben pl. az érettségi eredményekkel).

Mi kell tennem, ha hiánypótlást kaptam?

Az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában, a Központi feldolgozású dokumentumok részben lehet ellenőrizni, hogy valóban minden olyan bizonyítványoldalt feltöltöttünk-e, amelyek igazolják a Középiskolai eredmények menüpontban rögzített eredményeinket.

Ha olyan tárgyat választottunk 5. tantárgynak, amelyet pl. a 9. és 10. évben tanultunk, akkor ennek a két évnek a bizonyítványoldala is kell – természetesen az utolsó két évfolyamot igazoló oldalpárokat mindenkinek fel kell töltenie.

Fontos, hogy a teljes oldalpár szerepeljen a feltöltött dokumentumon – az eredményeket és a záradékokat, aláírást, pecsétet tartalmazó tartalmazó oldalak együtt legyenek láthatóak a képen vagy a szkennelt pdf-ben. (És mindent csak egyszer.)

A középiskolai bizonyítványok feltöltésének technikai tudnivalói »

Aki még egy dokumentumot sem töltött fel, az Új dokumentum funkciót használva, a középiskolai bizonyítvány típusban tudja megtenni.

Ha korábban már töltött fel középiskolai bizonyítványt, akkor az új dokumentumokat is oda töltse fel, a meglévők mellé. Csak akkor kell új középiskolai bizonyítvány típust létrehozni, ha korábban még nem volt ilyen dokumentuma, vagy a már létező ilyen típus alatt nem talál feltöltési lehetőséget.

Feltöltés ellenőrzése

A feltöltött dokumentumok az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában rögtön ellenőrizhetők is: sikeres feltöltés után azonnal megjelennek itt a fájlok, és mindjárt vissza is nézhető, hogy minden évfolyamot feltöltöttünk-e, nem maradt-e ki egy oldal, olvashatók-e stb.

A feldolgozás folyamatosan történik, egészen a ponthatárok megállapításának napjáig. Nem kell megijedni, ha még pár nap múlva sem lát változást, több tízezer dokumentum esetén ez több időt igényel.

Aki azt látja, hogy a dokumentuma státusza „feldolgozva", és nem valamilyen hibaüzenet lát az "Állapot" oszlopban (pl. hogy hiányos vagy nem olvasható), akkor neki nem kell feltöltenie semmit. Hibaüzenet esetén pedig a dokumentumra kattintva nézhető meg a részletes indoklás,  és az abban írtaknak megfelelően kell eljárni a javításkor.

Idén érettségizők: osztályzatok pótlása

Aki az idén fejezi be a középiskolát, értelemszerűen a jelentkezéskor még nem tudta megadni az utolsó évfolyam év végi jegyeit. Nekik ezt rögzíteniük kell a Hiányzó utolsó év végi osztályzatok pótlása részben – fontos, hogy ezután a mentés gombra is rá kell kattintani. És persze töltsék fel az utolsó év végi bizonyítványoldalakat is a korábbi évfolyamok mellé.

Aki semmilyen adatot nem adott meg korábban, nem tud osztályzatokat pótolni, ilyenkor csak a szükséges bizonyítványoldalakat kell feltölteni.

kozepisk_eredm_24A.jpg

Választott (ötödik) tárgy

Aki eddig még nem adott meg választott (ötödik) tantárgyat, vagy módosítani szeretné, azt a Választott ötödik tárgy módosítása vagy pótlása funkciót használva (majd a végén a mentés gombra kattintva) tudja megtenni.

A választott tárgynak ugyanazon a néven kell szerepelnie a bizonyítványban, mint ami a listából kiválasztható, tehát a biológia nem egyenlő a biológia-egészségtannal, a hit- és erkölcstan a hittannal, a pénzügyi ismeretek a gazdasági ismeretekkel stb.

Mivel az intézmények külön adhatták meg, hogy milyen tárgyakat fogadnak el, ezért előfordulhat, hogy adott tárgy az egyiknél ott szerepel a listában, másiknál azonban nem, noha maga a szak ugyanaz.

valasztott_5targy_24A.jpg

Kivételek

Érettségi bizonyítványt, tanúsítványt nem kell feltölteni (kivéve ha 2006. előtti), ezeket az eredményeket automatikusan átveszik. Az idén érettségizők nem fogják azonnal látni az eredményeiket az E-felvételiben, hiába van kezükben a bizonyítvány vagy a tanúsítvány, hanem csak nagyjából egy-másfél hét múlva, amint a vizsgáztató intézmény megteszi a szükséges adminisztratív lépéseket.

A külföldi vagy külföldi rendszerű középiskolában idén érettségizőknek nem szükséges tantárgyakat és eredményeket rögzíteni a felületen, ezt majd a Hivatal végzi el a beküldött bizonyítványok alapján. A (külföldi) bizonyítványok feltöltésének végső határideje: 2024. július 16.

Amennyiben időközben feltöltötte a hiányzó bizonyítványoldalait, pótolta a jegyeket, mégis kapott hiánypótlási felszólítást, akkor a középiskolai bizonyítvánnyal kapcsolatban további teendője nincs. Nem kell újra feltölteni semmit, csak figyelemmel kísérni a már benyújtottak feldolgozottsági státuszát.

A hiánypótlás végső határideje: 2024. július 10.