felvi.hu


Hamarosan jönnek a keresztféléves ponthatárok

2023.01.24

Várhatóan január 25-én hirdetik ki a 2023. évi keresztféléves ponthatárokat, a háttérben pedig már zajlik a beküldött dokumentumok, módosító kérelmek feldolgozása. A felvételi összpontszámok is ennek függvényében alakulnak az E-felvételi felületén. (Cikkünk 2023.01.24-én frissült.)


A pontszámítás alapját a dokumentummal megfelelően igazolt és feldolgozott eredmények, valamint a közhiteles nyilvántartásokból kapott információk képezik. A január 10-ig leadott kérelmek és benyújtott dokumentumok feldolgozása folyamatosan zajlik, egészen a január 24-i ponthatár-megállapítást megelőző napokig.

A felvételi összpontszámok a feldolgozottság függvényében alakulnak (ezt az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában lehet ellenőrizni). Így ha egy újonnan feldolgozott dokumentum hatással van a jelentkezői összpontszámra, a változás csak a dokumentum feldolgozását követő napon jelenik meg a pontszámban.

A jelentkezők az E-felvételi Jelentkezések és pontszámok menüpontjában nézhetik meg az egyes jelentkezési helyeiken számított felvételi összpontszámukat és annak részleteit.

A jelentkezési hely neve melletti Pontszám oszlopban látható az adott szakon számított felvételi összpontszám, a magára a névre kattintva megjelenő táblázat pedig a legfontosabb részeredményeket tartalmazza. A mesterképzéseken mindig az adott felsőoktatási intézmény rögzíti a részpontszámokat, vizsgaeredményeket, többletpontokat.

Ponthatárok a Felvin

A 2023 februárjában induló képzések ponthatárait várhatóan január 25-én hirdetik ki, és azok elsőként itt, a Felvi.hu-n lesznek elérhetők. Az eredmény a ponthatárok közzététele után az E-felvételiben is megnézhető, valamint letölthetővé válik a besorolási döntés.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt. Előfordulhat, hogy megfelelően felkészült jelentkezők hiányában vagy egyéb okok (például az oktatáshoz szükséges, a felvétel alapvető feltételeit teljesítő minimális létszámnál kevesebb jelentkező) miatt egyes jelentkezési helyeken a meghirdetés ellenére sem indul új évfolyam.

A ponthatárok megállapításáról bővebben a Tájékoztatóban »