felvi.hu


Ponthatárok a Felvin!

2019.07.24

Nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait. A jövő héten pedig várhatóan indul a pótfelvételi.

Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este-éjjel SMS-értesítést is kapnak. Az eredmények természetesen az E-felvételiben is megtekinthetők.


2019-ben az általános felvételi eljárásban összesen 112 034-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük ősztől 78 900-an kezdhetik el felsőfokú tanulmányaikat. Magyar állami ösztöndíjasként 62 239-en tanulhatnak tovább, és 16 661 hallgatónak tandíjat kell fizetnie.

A legtöbb jelentkezőt – összesen 5 864 hallgatót – idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel alap-, illetve osztatlan, nappali munkarendű, állami ösztöndíjas képzésre. Az állami ösztöndíjas képzések közül, a legalább 20 főt felvett szakok esetében a legtöbb pont (440) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának mechatronikai mérnöki szakjára kellett.

A ponthatárok itt böngészhetők »


Besorolási határozat az E-felvételiben

Az Oktatási Hivatal minden jelentkező esetében ún. besorolási döntést hoz. Az erről szóló határozatban az szerepel, hogy a jelentkező melyik megjelölt képzés esetében érte el a felvételhez szükséges ponthatárt. Mindenki csak egyetlen képzésre vehető fel: a jelentkezési sorrendje szerinti első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 24-én este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. A besorolási határozat elérhetővé válásáról az Oktatási Hivatal e-mailben értesíti a jelentkezőket legkésőbb 2019. augusztus 5-ig. A határozat az E- felvételi Hivatalos iratok menüpontjából tölthető le.

A besorolási döntésben a jelentkező tájékoztatást kap a jogorvoslat lehetőségéről is.

A sikeres felvételizőknek az adott felsőoktatási intézmény külön felvételi határozatot küld, amelyben többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkról lehet olvasni.

Jogorvoslat

A besorolási döntéssel szemben bírósági jogorvoslat áll a felvételizők rendelkezésére. A jelentkezők a besorolási határozat ellen, annak közlésétől számított 15 napon belül közigazgatási pert indíthatnak.
Lényeges, hogy a keresetlevelet kizárólag a besorolási határozat közlését követően lehet benyújtani. Bővebben a jogorvoslat menetéről a Felvételi tájékoztatóban »

Idén is lesz pótfelvételi

A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan már a hövő hét elején megjelennek a Felvin. Jelentkezni továbbra is az E-felvételi rendszerében lehet, ám az általános eljárástól eltérően - részben a pótfelvételi eljárás rövidsége miatt - speciális szabályok lesznek érvényesek. Csak azok jelentkezhetnek, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek, illetve a felvételi során csupán egyetlen képzést lehet megjelölni.