felvi.hu


Népszerű intézmények 2006-ban: az ELTE idén is favorit

2006.06.22

Akárhonnan is nézzük, a számokkal nem lehet vitatkozni: továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben, így idén is ezt azt intézményt nevezhetjük a legnépszerűbbnek. Az élboly szinte változatlan, a négy nagy tudományegyetem helyezése változatlan, és mögöttük is csak kisebb helycserék történtek.

A legnépszerűbb intézmények idei jelentkezési adataira pillantva rögtön látható, hogy - az általános tendenciának megfelelően - számottevően, általában 10-20 százalékkal csökkent a jelentkezői létszám. Figyelemreméltó az is, hogy immár évek óta szinte alig változik az első tíz sorrendje, sőt, az első tizenöt legnépszerűbb intézmény között 13-14 állandó névvel találkozunk

Az öt klasszikus nagy tudományegyetem közül négy (ELTE, PTE, SZTE, DE) mindig az első öt hely valamelyikén szerepel. Az elmúlt évekhez hasonlóan az Eötvös Loránd Tudományegyetem továbbra is igen nagy fölénnyel vezeti a népszerűségi toplistát, hiszen ide adta be a jelentkezési lapját az összes felvételizni szándékozó több mint egytizede! . A második és harmadik legnépszerűbb intézmény évek óta felváltva a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem. 2005-höz hasonlóan idén is a Baranya megyei felsőoktatási központ karaira jelentkeztek többen. Az is már több éve jellemző továbbá, hogy a népszerűségi listán őket a Debreceni Egyetem követi, idén kilencezer fővel.

2005-höz képest idén helyet cserélt a listán a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Főiskola (a legnépszerűbb magyarországi főiskola ennek ellenére idén is toronymagasan a BGF volt). A Semmelweis Egyetem idén ugyan maradt a 8. helyen, ám mivel itt gyakorlatilag nem volt jelentkezői létszámcsökkenés, ezért lényegesen "megerősítette" pozícióját. Az intézmény közel ötezer jelentkezőjével lassan megközelíti a hazai egyetemi műszaki képzés központjának számító fővárosi Műegyetemet. A "tizenötök" közül a legnagyobb népszerűségvesztést a Budapesti Műszaki Főiskola szenvedte el az idén: a húszszázalékos jelentkezői létszámcsökkenés következtében az intézmény öt helyet csúszott hátrébb a listán.

1. sz. táblázat
JELENTKEZŐK SZÁMA INTÉZMÉNYENKÉNT - Az összes jelentkezőt figyelembe véve az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján (minden képzési forma és tagozat)
(A tizenöt legnépszerűbb intézmény)

 

Intézmény
rövidítése
Intézmény neve Jelentkezők száma (fő)
2006.
1.
ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem
14 593
2.
PTE Pécsi Tudományegyetem
10 885
3.
SZTE Szegedi Tudományegyetem
10 003
4.
DE Debreceni Egyetem
9020
5.
BCE Budapesti Corvinus Egyetem
7356
6.
BGF Budapesti Gazdasági Főiskola
6911
7.
BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
5495
8.
SE Semmelweis Egyetem
4879
9.
ME Miskolci Egyetem
4039
10.
NYF Nyíregyházi Főiskola
3880
11.
SZE Széchenyi István Egyetem
3769
12.
SZIE Szent István Egyetem
3629
13.
EKF Eszterházy Károly Főiskola
3585
14.
BMF Budapesti Műszaki Főiskola
3561
15.
NYME Nyugat-Magyarországi Egyetem
3506

A legnépszerűbb karok listáját évek óta a rendkívül gazdag szakkínálattal rendelkező ELTE Bölcsészettudományi Kar vezeti (az első tíz között további három bölcsészkar található). Abban sincs változás, hogy a második legnépszerűbb kar a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara. Az egy "karnak" számító Rendőrtiszti Főiskola az ötödik a listán, amit elsősorban a bűnügyi-igazgatási szakok folyamatos népszerűségének köszönhet. Egyetlen műszaki karként a győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara tudott felkerülni a tízes listára.

Ha csak a nappalisokat nézzük...

Alapvetően nem változik a helyzet akkor sem, ha csak a nappali tagozatos alapképzésre jelentkezőket vesszük figyelembe. A nagy tudományegyetemek továbbra is dominálnak, az ELTE pedig itt is nagy fölénnyel található az élen. Fontos különbség viszont, hogy a nappali alapképzéses jelentkezői létszámok közel sem csökkentek olyan mértékben. Sőt, néhány intézmény (BME, SZIE, ME, SE, SZE, NYF) esetében még kisebb növekedést is lehet tapasztalni!

2. sz. táblázat
JELENTKEZŐK SZÁMA INTÉZMÉNYENKÉNT - A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezőket figyelembe véve - az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján
(A tizenöt legnépszerűbb intézmény)

 

 

Intézmény
rövidítése
Intézmény neve Jelentkezők száma (fő)
2006.
1.
ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem
10 157
2.
SZTE Szegedi Tudományegyetem
6176
3.
PTE Pécsi Tudományegyetem
5915
4.
DE Debreceni Egyetem
5876
5.
BCE Budapesti Corvinus Egyetem
5134
6.
BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
4797
7.
BGF Budapesti Gazdasági Főiskola
4585
8.
SE Semmelweis Egyetem
3548
9.
ME Miskolci Egyetem
2371
10.
VE Veszprémi Egyetem
2199
11.
SZIE Szent István Egyetem
2163
12.
BMF Budapesti Műszaki Főiskola
2145
13.
SZE Széchenyi István Egyetem
2135
14.
NYF Nyíregyházi Főiskola
1885
15.
NYME Nyugat-Magyarországi Egyetem
1759


Ami a nappali alapképzéses kari sorrendet illeti, az ELTE-BTK ebben az összevetésben is egyértelműen a legnépszerűbb kar (rajta kívül még két vidéki bölcsészkar is fel tudott kerülni a listára). A BGF-KVIFK szintén nagyon jól szerepelt, ám a második helyről itt már leszorította őt a BCE-GTK. A 6. helyen található a Színház és Filmművészeti Egyetem, amely az egyéb képzési formákat és tagozatokat figyelembe vevő összehasonlításban a képzés jellegéből adódóan (is) értelemszerűen nem szerepelt a legnépszerűbb intézmények között. Itt már nem a SZE-MTK a legjobban szereplő műszaki kar, hanem a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara.