felvi.hu


Csökkent a jogász szak népszerűsége

2006.07.20

Két-három évvel ezelőtt sokan úgy vélekedtek, hosszú távon veszít majd népszerűségéből az egyetemi jogász szak. Úgy tűnik, nekik lett igazuk: az idei jelentkezési adatok jóval elmaradnak a tavalyiaktól. Igaz, általában is csökkent a felvételizők száma, de a jogász szak esetében az átlagnál jelentősebb a visszaesés.

Tavaly több mint négyezren jelölték meg valamely jogász szakot, ezzel szemben 2006-ban mindössze 2835-en jelentkeztek nappali alapképzésre. Így a második helyről az ötödikre csúszott vissza a szakok népszerűségi listáján, amelyet a nappali tagozatos alapképzésre beadott jelentkezések alapján állítottunk össze. Olyan új alapszakok előzték meg, mint a turizmus-vendéglátás vagy a kommunikáció és médiatudomány, amelyek több korábbi, hagyományos szak összevonásából születtek. Persze, a "népszerűtlenség" is relatív, hiszen több száz alapszak közül lett az 5. legnépszerűbb.

Egyetemi jogász szakra jelentkezők az utóbbi öt évben (fő) - nappali alapképzés

 

Az általánosan csökkenő jelentkezői létszám itt is éreztette hatását: valamennyi jogi karra kevesebben jelentkeztek, mint tavaly. Első helyen minden harmadik jogásznak készülő fiatal az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karát jelölte meg. Ez az arány megegyezik a tavalyi évben tapasztalttal, vagyis az intézmény népszerűsége változatlan. A hagyományos tudományegyetemek jogi karait 2005-ben előzte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely idén is megtartotta ezüstérmes pozícióját, mögötte sorrendben a pécsi, a szegedi és a debreceni jogi kar végzett.

JOGÁSZ SZAKRA JELENTKEZŐK SZÁMA A MEGJELÖLT INTÉZMÉNYEK SZERINT
A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezőket figyelembe véve - az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján
(Zárójelben az összes tagozat, képzési és finanszírozási forma szerint figyelembe vett jelentkezőlétszám.)

  Intézmény rövidítés Intézmény neve Jelentkezők száma (fő)
1. ELTE-ÁJK Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
1093
(1654)
2. PPKE-JÁK Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
396
(943)
3. PTE-ÁJK Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
343
(636)
4. SZTE-ÁJK Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
332
(659)
5. DE-ÁJK Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
230
(428)
6. ME-ÁJK Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
173
(388)
7. KRE-ÁJK Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
137
(268)
8. SZE-JGK Széchenyi István Egyetem Jog- és Gazdaságtudományi Kar
131
(316)

Sokan érzik úgy, megéri az anyagi és időbeli ráfordítást, ha a meglévő mellé még egy jogász diplomát is szereznek. A jelentkezők 30 százaléka másoddiplomás képzést jelölt meg - ez az arány a többi szak esetében csak 6-7 százalék! Sokan jelölték még meg a levelező tagozatot, illetve a költségtérítéses képzést is.

A diplomás képzés népszerűségének ismeretében nem meglepő, hogy a többi szakhoz képest magasabb a hat évnél régebben érettségizettek aránya. A legnépesebb jelentkezői csoportot azonban az idén, illetve az elmúlt 2-3 évben érettségizettek alkotják.

A jogásznak készülők nyelvtudása jóval meghaladja az átlagost: több mint 60 százalékuknak van nyelvvizsgája (ez az arány a többi szaknál pont fordított). Az elmúlt egy évben az átlagosnál jóval nagyobb mértékben - közel tíz százalékkal - nőtt a nyelvvizsgával rendelkezők száma. Ez a növekedés szinte teljes egészében a középfokú "C" típusú nyelvvizsgáknál tapasztalható.