felvi.hu


A legnépszerűbb műszaki alapszak: a gépészmérnöki

2006.08.30

Évről évre nő a jelentkezők száma a gépészmérnöki szakon: idén 1820-an adták be jelentkezésüket nappali alapképzésre. Ezzel a szak négy helyett lépett előre a ranglistán, olyan népszerű szakok közé, mint a szabad bölcsészet, a történelem vagy a pszichológia.

A gépészmérnöki szak ebben az évben a tizenegyedik a legnépszerűbb szakok sorában, nappali alapképzésre 1820-an jelentkeztek. Olyan népszerű szakok között található, mint a szabad bölcsészet (10.), a történelem (12.) vagy a pszichológia (9.). A szakra évek óta egyre többen jelentkeznek, évente mintegy kétszáz fővel nő a létszám, ha csak a nappali alapképzést vesszük figyelembe.

Minden hatodik, gépészmérnöknek készülő fiatal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Kar Gépészmérnöki Karát jelölte meg első helyen. Itt kizárólag nappali tagozatos alapképzésben lehet tanulni, mégis, minden képzési formát és tagozatot figyelembe véve is a BME-GÉK áll az első helyen. A 3. helyezett BMF-BGK mindössze 5 fővel marad el a második ME-GÉK-től, összjelentkezői létszámában viszont meghaladja az, s megközelíti a Műegyetemet.

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKRA JELENTKEZŐK SZÁMA A MEGJELÖLT INTÉZMÉNYEK SZERINT
A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezőket figyelembe véve - az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján
(Zárójelben az összes tagozat, képzési forma és finanszírozási forma szerint figyelembe vett összjelentkezői létszám)

  Intézmény rövidítés Intézmény neve Jelentkezők száma (fő)
1. BME-GÉK Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar
438
(438)
2. ME-GÉK Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar
255
(315)
3. BMF-BGK Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar
250
(425)
4. SZE-MTK Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar
201
(317)
5. DE-MFK Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Kar
146
(252)
6. PTE-PMMK Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar
136
(172)
7. KF-GAMFK Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar
126
(272)
8. SZIE-GÉK Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar
83
(121)
9. VE-MK Veszprémi Egyetem Mérnöki Kar
71
(71)
10. NYF-MMFK Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar
66
(137)
11. DF Dunaújvárosi Főiskola
48
(129)
12. ZMNE-BKMK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar
0
(18)

A gépészmérnöki szak esetében az alapképzés dominál, a diplomás képzés aránya mindössze 4,3 százalék. A szakot csak nappali és levelező tagozaton lehet tanulni. Intézményenként változó, hogy milyen hangsúlyt kap a levelező oktatás: van olyan kar, ahol a 60 százalékot is eléri az erre tagozatra beadott jelentkezések aránya, egy intézmény esetében pedig nem is indul nappali tagozatos képzés (a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen csak levelező tagozaton, költségtérítéses formában indul gépészmérnök alapképzés). A költségtérítéses képzést szinte kizárólag a levelező tagozatra jelentkezők választották, a nappali tagozatra felvételizők közül mindössze 28-an jelölték meg ezt a finanszírozási formát.

A népszerű szakok esetében - éppúgy, mint általában - rendszerint többségben vannak a nők a jelentkezők között, fölényük mintegy 20 százalék. Jelen esetben azonban igazán "férfias" szakról van szó: a felvételizők 96,4 százaléka férfi, s mindösszesen 95 női jelentkező akadt.

A legnépszerűbb szakok esetében általában azt tapasztaljuk, hogy magasabb a gimnáziumi érettségi és a nyelvvizsgák aránya, a gépészmérnöki szak esetében azonban nem érvényesül ez a tendencia: a jelentkezők többsége szakközépiskolában vagy technikumban szerezte az érettségijét. A felvételizők 23 százaléka rendelkezik csak nyelvvizsgával; a C típusú középfokú nyelvvizsga a leggyakoribb.

Ha további részletekre is kíváncsi vagy, olvasd el a teljes elemzést!