felvi.hu


A keresztféléves képzések és az e-felvételi

2009.01.05

A februárban induló képzésekre jelentkezők több mint fele az e-felvételit használta jelentkezése benyújtásához. A diplomások, a nagyközségben lakók, illetve a külföldiek körében nagyobb az e-felvételit választók aránya, mint a hagyományos módon jelentkezőké.

A 2009. februárban induló képzések (a továbbiakban: keresztféléves jelentkezések) során a korábbi felvételi időszakokhoz képest többszörösére, 58 százalékra emelkedett az e-felvételit választók számaránya. Az e-felvételi arányának növekedésében a jelentkezési lap beszerzésének nehézsége mellett vélhetően az is nagy szerepet játszott, hogy első alkalommal az e-jelentkezőknek is befizethették postai úton az eljárási díjat - az erre vonatkozó felmérések tanúsága szerint ennek hiánya a korábbi felvételi időszakok során komoly hátráltató tényezőként jelentkezett.

E-jelentkezők és hagyományos úton jelentkezők aránya

Forrás: Felvételi adatok, 2009. februárban induló képzések, Educatio - OFIK

A férfiak ezen jelentkezési időszakban is valamivel nagyobb arányban (65 százalék) választották az e-jelentkezést, mint a nők (50 százalék). Érdekes viszont, hogy a külföldiek után legnagyobb arányban a nagyközségekben lakó jelentkezők éltek azzal a lehetőséggel, hogy felvételi kérelmüket elektronikus formában is benyújthatják.

E-jelentkezők és hagyományos úton jelentkezők a férfiak és a nők körében

Forrás: Felvételi adatok, 2009. februárban induló képzések, Educatio - OFIK

Jelentkezés módja településtípusonként

Forrás: Felvételi adatok, 2009. februárban induló képzések, Educatio - OFIK

A legfiatalabb korosztályok ez alkalommal is nagyobb arányban választották a papíralapú jelentkezést, mint az elektronikus verziót, ezzel párhuzamos jelenség, hogy a már diplomások körében lényegesen nagyobb az e-felvételizők aránya, mint azoknál, akik még nem szereztek felsőfokú végzettséget.

Az egyes képzési szinteket tekintve a mesterszakok vezetnek, az ezekre jelentkezők több mint 60 százaléka interneten nyújtotta be felvételi kérelmét, az alapszakokra jelentkezők körében viszont átlag alatti, valamivel kevesebb, mint 50 százalékos volt ez az arány.

Jelentkezés módja képzési szintenként

Forrás: Felvételi adatok, 2009. februárban induló képzések, Educatio - OFIK