felvi.hu


Nagy a kereslet a villamosmérnökök iránt

2008.07.04

A műszaki szakterületen végzett diplomások közül a villamosmérnökök a legkeresettebbek - derül ki az Educatio Kht. és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely által készített hirdetéselemzésből. A végzettek iránt legfőképpen a multinacionális szektor érdeklődik, a kereslet pedig a középső országrészben legnagyobb.

A villamosmérnökök a legkeresettebbek a műszaki szakterületen végzett diplomások közül az Educatio Kht. és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely által végzett hirdetéselemzés eredményei szerint. Az állások többségében a közvetlen termeléshez, illetve üzemeltetéshez kapcsolódnak, folyamatmérnököket, karbantartó mérnököket, fejlesztő mérnököket, tervező- és tesztmérnököket, gyártómérnököket keresnek, de szép számban találkozhatunk beszállítói, üzletkötői, értékesítői, termékmenedzseri pozíciókkal is.

A szak végzettjei iránt legfőképpen a multinacionális szektor érdeklődik - az álláshirdetések több mint felét multinacionális vállalat adta fel. Magyar tulajdonban lévő magánvállalatok a hirdetések mintegy egynegyedét jegyzik, a többi szféra aránya viszont gyakorlatilag elhanyagolható.

1. ábra
Villamosmérnököket kereső cégek típusai(N=160)

Villamosmérnököket kereső cégek típusai

A legnagyobb kereslet a középső országrészben mutatkozik a villamosmérnökök iránt, a hirdetők közel fele közép-magyarországi munkahelyet kínál - ebben természetesen elsősorban Budapest hatása jelentkezik, a meghirdetett állások 44 százaléka a fővároshoz kötődik.

Az angol nyelvtudás az egyik legfontosabb felvételi kritérium, a hirdető cégek háromnegyede angolul középfokon vagy tárgyalóképes szinten beszélő munkatársat keres. A német nyelv főleg második idegen nyelvként jön számításba, a hirdetők 20 százaléka jelezte a német nyelvismeret szükségességét az állás betöltéséhez.

A meghirdetett állások betöltéséhez a szakmai tapasztalat is fontos feltételként jelentkezik, a hirdetők fele gyakorlattal rendelkező munkavállalókat alkalmazna. Az átlagosnál nagyobb, 7 és fél százalékos ugyanakkor a kifejezetten pályakezdők számára meghirdetett állások aránya is.

2. ábra
Elvárt munkatapasztalat a villamosmérnököket kereső álláshirdetésekben (N=160)

Elvárt munkatapasztalat a villamosmérnököket kereső álláshirdetésekben

A jelentkezőkkel szemben sok egyéb elvárást is megfogalmaznak a hirdetők. Leggyakrabban saját gépkocsival és vezetői engedéllyel rendelkező diplomásokat keresnek, de a számítógépes ismeretek és speciális szakirányú végzettségek, képesítések is tipikus alkalmazási követelménynek számítanak.