felvi.hu


Már az újságárusoknál a Diploma 2009

2008.11.19

A legtöbb hallgató véleményét tartalmazza, a legszélesebb körű tényadatokon alapul, így a magyar felsőoktatás legátfogóbb rangsorkutatása, amely ráadásul a legnagyobb múlttal is rendelkezik - "szerényen" mindez elmondható a HVG Diploma 2009 - Felvi-rangsorok kiadványról, amely november közepétől kapható az újságárusoknál.

Negyedik éve vállalkozik a HVG arra, hogy különszámban jelentesse meg a felsőoktatási intézmények rangsorát. A HVG különszáma idén is, immár harmadik alkalommal az Educatio Kht. - Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) által készített főiskolai, egyetemi rangsorkutatás eredményein alapul. A hagyománnyá válást a rangsortáblázatokban is nyomon lehet követni: az idén ugyanis - a rangsorkészítési elvek és értékelési szempontok letisztulása után - már arra is lehetőségünk nyílt, hogy az előző évben elért helyezésekkel összehasonlítva közöljük az adatokat.

Tapasztalataink szerint minél több információt szerez a felvételire készülő a felsőoktatás világáról, annál valószínűbb, hogy döntését körültekintően hozza meg, és azzal hosszú távon is elégedett lesz. A HVG Felvi-rangsorokat tartalmazó diplomakiadványa a felsőoktatásban megszerezhető végzettségek, képzettségek piaci értékesíthetőségét kívánja fókuszba állítani.

A kiadvány alapját képező Felvi-rangsorok adatbázisainak "alapanyaga"

- az intézmények hivatalos - a minisztérium felé tett - információszolgáltatásai, statisztikái,
- a felsőoktatási jelentkezés és felvételi statisztikái,
- az OFIK saját intézményi adatgyűjtése,
- az Országos Tudományos Diákköri Tanács adatai,
- a hallgatók körében végzett reprezentatív szociológiai kutatások,
- a munkáltatók körében végzett reprezentatív szociológiai kutatások.


A tartalomból:

1. Körkép a diplomák piaci megítéléséről, a 134 alap- és a 221 mesterszakon végző diplomás mai és jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeitől a munkáltatói igényeken át az elérhető keresetekig.
2. Több mint 100 rangsor a hallgatók minősítése, valamint piaci felmérések alapján.
3. A felvételi folyamatáról is áttekintést adunk, a fontos időpontok mellett bemutatjuk az idén debütált új pontszámítási metódust is.
4. Kiadványunkban minden alapszakról részletes információt találnak, s minden szaknál feltüntettük azt is, elvégzése után milyen mesterszakra lehet továbblépni.
5. Hirdetéselemzésekből megtudható, regionálisan hol a legjobbak az elhelyezkedési esélyek, illetve milyen szervezetek, cégek körében keresettek leginkább a hároméves alapszakok elvégzése után munkába állók.
6. A Felvi-rangsorok részeként idén a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet szakembereinek köszönhetően már munkaerő-piaci presztízs rangsorokat is bemutatunk.

2001 óta kutatjuk a témát

Az Educatio Kht. - Országos Felsőoktatási Információs Központban a felsőoktatási felvételi eljárás háttereként 2001 óta zajlanak a felsőoktatás minőségének szociológiai mérésére irányuló kutatások, amelynek módszertani kidolgozására külön program is indult. Mára egységes, objektív mérőszámokkal dolgozó, sok szempontú kutatás zajlik évről évre, amelynek eredményeit a Felvi-rangsorok foglalják össze a felsőoktatási felvételire készülők, a felsőoktatás résztvevői, kutatók, döntéshozók, HR szakemberek, valamint a szélesebb nyilvánosság számára.