felvi.hu


Magyar intézmények a világ legjobb üzleti iskolái között

2008.01.24

Öt magyar felsőoktatási intézmény került be a világ ezer legjobb üzleti iskolái közé abban az összesítésben, melyet az Eduniversal nevű projekt keretében állított össze egy francia cég. Lássuk, melyek ezek.

Az Eduniversal projekt a francia humánerőforrás és pályaválasztási tanácsadó cég, az SMBG kezdeményezésére jött létre azért, hogy tájékoztatást nyújtson diákoknak, humánerőforrás és oktatási szakembereknek a világszerte elérhető üzleti képzésekről. A projekt során 150 ország felsőoktatási intézményeit vizsgálták meg, melyekből egy nemzetközi tudományos bizottság meghatározott szempontok alapján összeállított egy listát (Official Selection) az egyes országokra lebontva. Az 1000 legjobbnak ítélt gazdálkodás és menedzsment oktatásával foglalkozó felsőoktatási intézmény között állami és magánegyetemek és főiskolák egyaránt szerepelnek.

Európában 41 ország 331 üzleti felsőoktatási intézményét emelték ki, Magyarországról pedig az alábbi 5 felsőoktatási intézmény került fel a legjobbak listájára:

- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK)
- Central European University, CEU Business School
- Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar
- Nemzetközi Üzleti Főiskola
- Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar

A kiválasztás két lépcsőben történt. Első lépésként azt határozták meg, hogy az egyes országokból hány intézmény kerüljön fel a listára. Ezt az adott ország egy főre eső oktatási költségei, a lakosság száma, az ország GNP-je, a felsőoktatásban résztvevő diákok száma és a helyi oktatási szféra feltérképezése alapján döntötték el. Ezen mutatók változásával természetesen az országok kvótája is módosulhat a továbbiakban. Második lépésben kiválasztották magukat az intézményeket. A projektben közreműködő oktatási szakértők mintegy 4000 intézmény weboldalát és kiadványát tanulmányoztak át és az alábbi szempontok alapján értékelték az iskolákat:

- Nemzetközi akkreditációk
- Állami elismerések
- Nemzetközi és hazai díjak és rangsorok
- Tagság nemzetközi felsőoktatási és szakmai érdekképviseleti szervezetekben
- Nemzetközi szervezetek és együttműködések kiterjedése és minősége
- Megjelenés a főbb oktatással kapcsolatos kiadványokban és weboldalakon

A lista frissítésére kétévente kerül majd sor és tervezik a többi szakterület felsőoktatási intézményeinek szelektálását is.

- Szerző: Polyacskó Orsolya - Forrás: Eduniversal -