felvi.hu


75 éves a legidősebb felvételiző

2006.04.13

75 évesen vág neki a 2006-os felsőoktatási felvételinek az egyik jelentkező, aki 1950-ben érettségizett. Egy másik felvételiző összesen 48 helyre adta be jelentkezését. Az eset nem annyira kirívó, hiszen rajta kívül négyen próbálnak bejutni 40 vagy 41 jelentkezési hely valamelyikére - többek között ezek derülnek ki az OFIK legfrissebb statisztikáiból.

2006-ban a korábbi évekhez hasonlóan az "A" jelű jelentkezési lapokat február 15-ig kellett elküldeni hozzánk, illetve az egyetemekhez és a főiskolákhoz ("B" lapok). A beküldési határidő óta folyamatosan zajlik a jelentkezések feldolgozása, amelyet nyomon követhetsz a Statisztikák, rangsorok menüpontunk alatt is.

Azt már most tudni lehet, hogy míg a felvételizők átlagéletkora 22,9 év, a legidősebb felvételiző 1931-as születésű, ő novemberben tölti be a 75. életévét, és 1950-ben tette le az érettségit. A legifjabb jelentkező 1990-ben látta meg a napvilágot, jelenleg még csupán 15 éves. Az adatokból az is látszik, hogy a legidősebb, aki érettségire is vállalkozik idén, két évvel fiatalabb az abszolút korelnöknél: 1952-es születésű. Külön említést érdemel az a tanulni vágyó 62 éves felvételiző is, aki az interneten keresztül adta le a jelentkezését, magyarán e-felvételizett. (Idén összesen 12 ezren cselekedtek ugyanígy.)

A 2006-os felvételi egyik legérdekesebb jelenségét az a jelentkező produkálta, aki összesen 48 jelentkezési helyet jelölt meg az "A" lapján. Nem egyedi esetről van szó, hiszen további 19-en voltak olyanok, akik harminc vagy annál több jelentkezési helyet soroltak fel. A nagy többség persze higgadtabb volt: a felsőoktatásban tanulni vágyók idén átlagosan 2,9 helyre jelentkeztek.

A felvételizők között 3117 külföldi van, akik az összes jelentkező kevesebb mint 2,4 százalékát teszik ki. Ők a korábbi évekhez hasonlóan főleg szlovák, szerbia-montenegrói, román és ukrán állampolgárságúak, de emellett van köztük például vietnami (44), mongol (11), dél-koreai (4) sőt, egy-egy szír, perui és kambodzsai is. Érdekes, hogy míg a külföldről feladott felvételi lapok többsége ugyancsak a szomszédos országokból érkezett, Dél-Afrikából, Brazíliából és Vietnamból is postáztak "A" lapokat.

A Felvin március közepén közzétett adatok alapján 2006-ban összesen több mint 130 ezren (jelenlegi feldolgozottság szerint 131.074) jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe. Első helyen legtöbben - több mint 14 ezren - az ELTE-re szeretnének bejutni. A második legnépszerűbb az első helyes jelentkezések szempontjából a Pécsi Tudományegyetem majdnem 11 ezer jelentkezővel, míg a harmadik és negyedik a Szegedi Tudományegyetem (9900) és a Debreceni Egyetem (8985) lett.