felvi.hu


EUROSTUDENT: zajlik a központi kérdőív kidolgozása

2012.12.13

A nemzetközi hallgatói felmérés, az EUROSTUDENT volt a témája a 2012. december 12-én megrendezett szakmai egyeztetésnek, melyen a kutatás hazai koordinátora, az Educatio és az érintett felsőoktatási intézmények képviselői vettek részt. A rendezvény során többek közt ismertették a kérdőív főbb paramétereit, valamint a lekérdezés megvalósításának lehetőségeit.

A szakmai egyeztetés az EUROSTUDENT kutatás rövid ismertetésével kezdődött. A nemzetközi hallgatói felmérésben hazánk idén először vesz részt. A kutatás egységes alapelvek mentén, de az országos igényeknek megfelelően zajlik majd, Magyarországon angol és magyar nyelvű kérdőív készül. Erre azért van szükség, mert a mintába be kell kerülniük a külföldi állampolgárságú hallgatóknak is.


A felmérés online lekérdezéssel zajlik majd, a kérdőív központi módszertan alapján készül, de igény szerint kiegészíthető egyéni kérdésekkel, amennyiben az intézményeknek szükségük van rá. Azonban, mivel a kérdések száma az alap kérdőívben is viszonylag hosszú, így félő, hogy a túl sok egyéni kérdés, a válaszadás hatékonyságát rontaná. Ezért minden intézménynek mérlegelnie kell, hogy milyen és mennyi egyéni kérdéssel egészíti ki a kérdőívet.

Az EUROSTUDENT felmérés során az intézmények eredményeit az Educatióban összesítik majd, amelyek alapján elkészül az országos jelentés. Maga az online adatbázis további felhasználásra nálunk marad, tehát az intézmények számára saját elemzések készítésére hozzáférhető lesz a kutatás lezárása után is.

Maga az adatfelvétel 2013 márciusában indulhat, azonban, ha valamely egyetem, főiskola ezt szükségesnek tartja, hamarabb is elkezdheti a lekérdezést. A központi kérdőív előkészítése jelenleg is zajlik. Az intézmények háromféleképpen végezhetik el a felmérés:


A workshop résztvevői véleményezésre megkapták az EUROSTUDENT központi kérdőívblokkját. Mint az a rendezvényen is elhangzott, bizonyos elemei ennek módosíthatók az intézményi igények szerint, van azonban, ami „kőbe vésett" tartalom.

Az EUROSTUDENT kérdőív végleges formája előre láthatólag 2013. január folyamán érhető majd el holnapunkon. A magyar és angol nyelvű kérdéssor Evasys és Unicode rendszerekre lesz programozva, de bármilyen egyéb lekérdező szoftver használható a felmérés lebonyolításához.