felvi.hu


OKJ-képzések diploma után: mit, hol, hogyan?


Sikertelen első álláskeresés, pályamódosítás, továbbtanulás - mindegyik okot adhat arra, hogy frissdiplomásként valamilyen államilag elismert OKJ-s tanfolyam elvégzésében keressük a megoldást. A képzési paletta és az árskála széles. Ugyanakkor nem minden képzés visz automatikusan sikerre a karrierépítésben.

Államilag elismert szakmát a felsőoktatáson kívül az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott végzettségekre lehet szerezni. A kínálatban körülbelül 400 foglalkozás szerepel. Frissdiplomásként felvetődik a kérdés: „Mire jó az OKJ? Érdemes-e a diploma után még egy-két évet OKJ-s tanfolyamokba fektetni?

Az OKJ inkább az érettségizettek terepe, ám vannak diplomás tanulók is - ez a megállapítás szűrhető le különféle képző intézményektől kapott válaszok alapján.

Kedvelt OKJ-s képzések diplomásként

Elsősorban azoknál a tanfolyamoknál jelennek meg a diplomások, amelyek előfeltétele az egyetemi, főiskolai diploma vagy érettségivel elkezdhető felsőfokú közép- vagy emelt szintű tanfolyamokról van szó. A diplomások körében kedvelt képzések a pénzügyi témájú tanfolyamok: például a pénzügyi és számviteli ügyintéző, a mérlegképes könyvelő, az adótanácsadó képzések. Ezen kívül népszerű a közbeszerzési referens (például jogi diplomások körében), a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, a függő és független biztosításközvetítő képzés is. Műszaki területen sokan választják az EU rendszerű energia auditor mérnöktovábbképzést. A diplomához kötött képzések egyébként 61-es sorszámmal kezdődnek a képzések azonosítószámában.

Papp Mónika, az OKJ-s képzéseket kínáló 2007 Kapos Kft. munkatársa elmondta, legkeresettebb tanfolyamaik jelenleg a gyógymasszőr, a kéz- lábápoló és műkörömépítő, a fodrász, a lakberendező és az ékszerbecsüs képzések. „A diplomások közül legtöbben az ingatlanközvetítő, az értékbecslő, a társasházkezelő illetve a hitelközvetítő kurzusokon vesznek részt.

Motivációjuk elsősorban egy piacképes szakma megszerzése. Vagy a versenyszféra álláspiacán nehezen hasznosítható diplomával rendelkeznek, vagy egyszerűen elegük van szakmájukból és másra vágynak. „Volt olyan hallgatónk, aki tanári diplomával lakberendezőnek tanult, egy másik ügyfelünk mezőgazdasági főiskolán szerzett közgazdász diplomával gyógymasszőr tanfolyamot végzett" - mond példát Papp Mónika.

Ugyan a munkaadói kamarák képviselői évek óta hangoztatják, hogy az álláspiacon hiány van építőipari és vendéglátóipari szakmunkásokból, ám a frissdiplomások számára a fizikai munka - elsősorban presztízsokokból - nem jelent alternatívát.

Így válasszunk tanfolyamot

Miként érdemes tanfolyamot választani? Mielőtt döntünk, nézzünk utána, akkreditált-e az intézmény (ezt a www.nive.hu oldalon lehet ellenőrizni), kik tanítanak az adott képzésen, milyen a tematika és a megszerezhető tudásnak milyen a piaci értéke és mennyibe kerül. A képzések széles árskálán mozognak 30 ezer forinttól 500 ezer forintig. Például egy hitelközvetítő tanfolyam már 30 ezer forintért elérhető, egy masszőr körülbelül 80 ezer forint körül mozog, ékszerbecsüs kurzusárt már közel 200 ezret kell fizetni, az adótanácsadás pedig a felső árkategóriát jelenti. Tekintettel a képző intézmények egyedi árképzési technikáira, egy-egy tanfolyam árkülönbözete több tízezer forint is lehet intézményenként. Ugyan a tanulni vágyók gyakran „árérzékenyek", és az olcsóbb tanfolyamokat keresik, ennek ellenére célszerű körültekintően választani. Többször is volt rá példa, hogy a túlságosan olcsó, de menet közben elégtelennek bizonyuló képzésről jelentkeztek át nevesebb iskolákba.

Tanácsos utánajárni a támogatási formáknak, hogy ne saját zsebből kelljen fizetni a tanfolyamdíjat. Gyesen, gyeden lévő kismamaként, 30 év alatti diplomásként, munkanélküliséggel fenyegetett dolgozóként a helyi munkaügyi kirendeltségen kérvényezni lehet a kinézett képzés támogatását. Ha a tanfolyam a munkaügyi kirendeltség szerint ajánlottnak minősül, tehát munkaerőpiaci igény van rá, akkor jó eséllyel jár rá támogatás. Az ajánlott tanfolyamok listája a munkaügyi kirendeltségek weboldalán (www.afsz.hu a gyűjtőoldal) megnézhető. Képzési támogatás címén megtéríthető a képzési költség és a vizsga díja, az utazási költség a képzés helyszíne és a lakóhely között.

Marketing ízű tanfolyamnevek

A tanfolyamkínálatból érdemes óvatosan kezelni a hangzatos megfogalmazásokat. Ilyen például a kereskedelmi szakmenedzser, a kis- és középvállalkozási menedzser, a reklámszervező szakmenedzser vagy a vendéglátó szakmenedzser megjelölés. Hiú ábránd lenne azt várni, hogy a két éves képzés után menedzseri szinten lehet álláshoz jutni, inkább asszisztensi poszton lesz lehetőség startolni a munka világában.