felvi.hu


Felvételi határidők és dátumok


Néhány szó a felvételi eljárásról

Egy évben kétszer lehet jelentkezni a hazai egyetemekre, főiskolákra. Az ún. keresztféléves eljárás keretében a februárban induló, az ún. általános eljárásban pedig a szeptemberben induló képzésekre.

A februárban induló képzésekre vonatkozó keresztféléves felvételi eljárás tudnivalóit a megelőző év október végéig megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza, ekkor indul a jelentkezési időszak. A jelentkezési időszak november közepén zárul, a ponthatárok megállapítása a következő év január második felében történik - így a felvételt nyert új hallgatók februárban megkezdhetik felsőfokú tanulmányaikat.

A szeptemberben induló képzésekre vonatkozó általános felvételi eljárás meghirdetései legkésőbb az előző év december 31-ig jelennek meg, a jelentkezési határidő többnyire a rá következő február 15-én jár le. A ponthatárok megállapítására júliusban kerül sor, a tanulmányokat pedig szeptemberben lehet megkezdeni.

A tavaszi felvételit követően - augusztus elején, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján - pótfelvételi eljárást is meghirdethetnek, amelynek során azok jelentkezhetnek, akik jelentkeztek az általános eljárás során, de nem vették fel őket, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben indított képzésre sem. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni.

A felvételi eljárások legfontosabb tudnivalói*
Eljárás A jelentkezési időszak kezdete Jelentkezési határidő Felvételi döntés Hány helyre lehet jelentkezni?
Februárban induló keresztféléves képzések október második fele november 15. következő év januárjának második fele legfeljebb 6 jelentkezési helyre
Szeptemberben induló képzések Általános eljárás december második fele február 15. következő év július vége legfeljebb 6 jelentkezési helyre
Pótfelvételi eljárás július vége augusztus első fele augusztus második fele egy jelentkezési helyre

* Adott eljárásban a dátumok - pl. munkaszüneti napok miatt - módosulhatnak. Kérjük, tanulmányozd az aktuális felvételi tájékoztatót!

Az őszi, tavaszi és a pótfelvételi eljárásokban felsőoktatási szakképzésre, alap- és mesterképzésre, valamint osztatlan mesterképzésre lehet jelentkezni. A diplomásoknak szóló szakirányú továbbképzések és a doktori képzések jelentkezési határidőit a képzéseket indító intézmények határozzák meg, központi felvételi eljárás nincs.

Nemcsak böngészhetők a felvi.hu-n a meghirdetések, elektronikusan jelentkezni is honlapunkon lehet. Ehhez elég egy regisztráció - akár a Diplomán túl csatornába. A tudnivalók, szabályok szintén olvashatók a Felvi Felvételi aloldalán, a Felvételi aktualitások menüpontban.

Számos szolgáltatásunk is segíti a jelentkezőket. A bizonytalanoknak ott a Szakkereső, a Szakleírások.

Böngészhetők az elmúlt évek ponthatárai, jelentkezői és felvételi statisztikái. Kiszámolhatók a várható felvételi pontok, fórumunkban pedig közvetlenül az intézmények munkatársaitól is lehet kérdezni.