felvi.hu


Interaktív karrierteszt - tudatos karrierépítés


Az egyes kérdésekhez három válaszlehetőség tartozik. Válassza ki azt, amit a leginkább testhezállónak gondol, kattintson rá, és máris olvashatja, hogyan vélekedik választásáról a szakember.

Multinacionális cégnél szeretne dolgozni hosszú távon. Hogyan indítaná el első álláskeresését?

 1. Csak nagy multik jöhetnek szóba a keresésnél.
  Igen, így könnyebb lesz bekerülni. A nagy multinacionális cégek előszeretettel alkalmaznak frissdiplomásokat, akik „nincsenek megfertőződve" más céges kultúráktól vagy nincsenek „rossz beidegződéseik" a munka világában. Ezt követően a fiatalokat egy betanulási program keretében képzik ki a munkára. Egyébként multitól multihoz könnyebb váltani, mint kisvállalkozástól multihoz, a közszolgálatból pedig még nehezebb.
  A multik azoknak a frissdiplomásoknak ajánlottak, akik jól beszélnek nyelveket, nem ijednek meg a szűk keretek között végzett munkától. Ilyen cégeknél sok a karrierlépcső vízszintes és függőleges irányba is - akár a külföldi partnercégnél. Példa a vízszintes karrierre: aki a beszerzésen dolgozott, az 2-3 éven belül kitanulhatja a marketing szakmát egy másik osztályon. Függőleges karrier: sok a vezetői szint a szervezetben, a menedzseri poszt pedig nagyon jól fizet.
 2. Hazai kisvállalkozás is jó lesz. Majd váltok később.
  Nehéz lesz, de nem lehetetlen. Multitól multihoz könnyebb váltani. Mindamellett a magyar tulajdonú kisvállalkozásoknak is megvan az előnye. Sokkal szélesebb a munkák palettája, már az első nap a mélyvízben találja magát a pályakezdő. Emellett sokkal közvetlenebb, családiasabb a légkör, mint a multiknál, és egy-egy ötlet megvalósítása is gyorsabb. A fizetés rendszerint alacsonyabb, mint a nemzetközi cégeknél és elterjedt a „zsebbe fizetés" gyakorlata, ami a bizonytalanságot szülhet a dolgozóban.
 3. Az állami vagy nonprofit szektor is szóba jöhet. Később megcélzom a multikat.
  Az állami szférából multihoz nem könnyű váltani, sok az előítélet. Csak magas szintű nyelvtudás és a soft skillekben való erősség (kommunikáció, prezentáció, asszertivitás) jelenthet reményt.
  Mindazonáltal az állami szféra megfelelő munkahelynek számít annak, aki szereti stabilitást (a mindenkori kormányhoz köthető pozíciók kivételével), nem profitorientált gondolkodású, szeretne a munka mellett elegendő időt tölteni a családjával és nem a fizetés nagysága hajtja a munkában.

Olyan cégnél dolgozik, ahol nem használja az angol nyelvet, amelyből Ön középfokú szinten áll. Mit tenne, ha nem fizeti a cég az angoltanulást?

 1. Megvárnám, míg lesz rá keret. Egyelőre úgysem kell az angol.
  A nyelvtudás fontos tőke a karrierépítésben. Már a magyar tulajdonú cégek egy részénél is elvárás, a multiknál pedig alapkövetelmény. Ha nem fizet a cég nyelvtanfolyamot, akkor is érdemes szinten tartani. Ha nincs rá pénz, rengeteg ingyenes lehetőség is kínálkozik. Például: idegen nyelvű klubok, az internetről elérhető ingyenes tananyagok, online újságolvasás vagy levelezőpartner/beszélgetőpartner keresése üzenetküldő rendszerek (messenger, skype) segítségével.
 2. Saját zsebből járnék angolórára. Ha nem lenne rá pénzem, akkor az interneten képezném magamat.
  Előrelátó gondolkodás, ugyanis a nyelvtudás fontos tőke a karrierépítésben és gyorsan kopik. Már a magyar tulajdonú cégek egy részénél is elvárás, a multiknál pedig alapkövetelmény. Ha nincs rá pénz, rengeteg ingyenes lehetőség is kínálkozik. Például: idegen nyelvű klubok, internetes ingyenes tananyagok, online újságolvasás vagy levelezőpartner/beszélgetőpartner keresése üzenetküldő rendszerek (messenger, skype) segítségével.
 3. Otthagynám a céget, bármennyire jó is a munka. Csak romlana a tudásom.
  Csak emiatt nem érdemes a céget otthagyni. Főleg, ha jó a munka és lát fejlődési lehetőséget. Jól látja azonban, a nyelvtudás fontos tőke a karrierépítésben és gyorsan kopik. Már a magyar tulajdonú cégek egy részénél is elvárás, a multiknál pedig alapkövetelmény. Az állásajánlatok 60-70 százalékában feltétel legalább egy - többnyire az angol - nyelv ismerete. A nyelvtudás szinten tartásán érdemes elgondolkodni. A legjobb egy magántanár, ami költséges. Ha nincs rá pénz, rengeteg ingyenes lehetőség is kínálkozik. Például: idegen nyelvű klubok, internetes ingyenes tananyagok, online újságolvasás vagy levelezőpartner/beszélgetőpartner keresése üzenetküldő rendszerek (messenger, skype) segítségével.

Mit ér a külföldi munkatapasztalat/tanulmány az önéletrajzban?

 1. Adunak számít. Ezzel sokkal könnyebb megszerezni a megpályázott állást.
  Hiba ezt gondolni. A külföldi munka az álláspiacon annak a jele, hogy a pályázó más kultúrába is belekóstolt, alkalmazkodóképes, nyitott személyiség. Nagyobb a szerepe a külföldi múltnak multicégeknél. Ne higgyük azt, hogy ezzel megnyílnak a kapuk. Egyetemistaként, főiskolásként azonban ne hagyjuk ki a külföldi idénymunka vagy részképzés lehetőségét. Megéri kimenni.
 2. A jó nyelvtudás bizonyítéka. Annak a jele, hogy a pályázó más kultúrába is belekóstolt és alkalmazkodóképes, nyitott személyiség. Nagyobb a szerepe a külföldi múltnak multicégeknél.
  Pontosan ezt gondolja a HR-esek zöme. Ne higgyük azonban azt, hogy ezzel automatikusan megnyílnak a kapuk. Mindazonáltal: egyetemistaként, főiskolásként azonban ne hagyjuk ki a külföldi idénymunka vagy részképzés lehetőségét. Megéri kimenni.
 3. Semmit. Inkább nagyképűségről árulkodik.
  Ez a megfogalmazás inkább irigységből születik azoknak a szájából, akik nem tanultak/dolgoztak külföldön. Kétségtelen, a HR-esek egy részénél létezik előítélet azokkal szemben, akik diplomásként 5-10 évet dolgoztak Nyugat-Európában vagy az USA-ban felelősségteljes, jól fizető állásban. A személyzetisek, cégvezetők főként a túlzottnak vélt bérigény miatt viszolyognak. Ám ez csak egy kis, speciális csoportot érint. Egyetemistaként, főiskolásként ne hagyjuk ki a külföldi idénymunka vagy részképzés lehetőségét. Megéri kimenni.
  A külföldi munka az álláspiacon annak a jele, hogy a pályázó más kultúrába is belekóstolt, alkalmazkodóképes, nyitott személyiség.

Egy napon egy fejvadász hívja, hogy egy munkalehetőségről szeretne Önnel beszélni. Jól érzi magát a munkahelyén. Hogyan reagál?

 1. Elmondom neki, hogy most nem aktuális, de köszönöm, hogy rám gondolt.
  Korrekt, őszinte válasz. Ha azonban nincsen személyes kapcsolatunk a fejvadásszal, érdemes egy kiskaput nyitva hagyni. Jelezheti, ugyan jól érzi magát a cégnél, azért meghallgatná, miről lenne szó, mert sosem lehet tudni. Ezen a beszélgetésen nemcsak ez az állás kerülhet terítékre, hanem sok, a karrierépítéséhez hasznos információt megtudhat célzott kérdésekkel.
 2. Elmondom neki, hogy most jól érzem magam a cégnél, de szívesen meghallgatom az ajánlatot személyesen.
  Ez okos válasz. Nem csapta be a fejvadászt, mégsem zárt be minden kaput. Ha leül vele beszélni, nemcsak ez az állás kerülhet terítékre, hanem sok, a karrierépítéséhez hasznos információt megtudhat célzott kérdésekkel.
 3. Megmondom neki, hogy nem akarok váltani, ne is hívjon mostanában telefonon.
  Az igazságot mondta, de garantáltan nem fogja önt hívni még egyszer. Elképzelhető, hogy egy idő múlva önnek lenne szüksége az ő segítségére. A fejvadásszal jó jóban lenni. Hogy miként érdemes reagálni? Jelezheti, hogy most ugyan jól érzi magát a cégnél, azért meghallgatná, miről lenne szó, mert sosem lehet tudni. Ezen a beszélgetésen nemcsak ez az állás kerülhet terítékre, hanem sok, a karrierépítéséhez hasznos információt megtudhat célzott kérdésekkel.

Stabilnak tűnő munkahelye van. Elhelyezné-e önéletrajzát egy állásportál adatbázisában?

 1. Nem. Nem akarom, hogy a jelenlegi munkaadóm ráakadjon.
  Ha nagyon elégedett helyzetével, akkor érthető. Aki azonban sok éven át nem látja, mire van igény az álláspiacon munkáltatói részről, hogyan változnak az elvárások, az egy leépítés után könnyen nehéz helyzetben találhatja magát.
  Önéletrajzát úgyis elhelyezheti az állásportálok (monster.hu, profession.hu, jobline.hu stb.) adatbázisában, hogy személyes adatai a munkaerőt kereső cégek előtt rejtve maradnak. A regisztráció további előnye, hogy igény szerint értesítést kap a legújabb álláspiaci hírekről, a szakmájának megfelelő állásajánlatokról. Ugyanilyen okból fejvadász, személyzeti tanácsadó cégek adatbázisába is érdemes regisztrálni. Minél több helyen vagyunk jelen, annál nagyobb eséllyel találnak ránk. Lehet úgy is hűséges a munkaadójához, hogy figyelemmel követi az álláspiac mozgását.
 2. Igen. Mindig ugrásra készen kell lenni, hátha egy jobb ajánlat megtalál.
  Tudatos karrierépítésről árulkodik ez a hozzáállás. Lehet úgy is hűséges a munkaadójához, hogy figyelemmel követi az álláspiac mozgását. De nem árt az óvatosság. Úgy helyezze el önéletrajzát az állásportálok (monster.hu, profession.hu, jobline.hu stb.) adatbázisában, hogy személyes adatai a munkaerőt kereső cégek előtt rejtve maradnak. Ezt egyébként be lehet állítani.
  A regisztráció további előnye, hogy igény szerint értesítést kap a legújabb álláspiaci hírekről, a szakmájának megfelelő állásajánlatokról. Ugyanilyen okból fejvadász, személyzeti tanácsadó cégek adatbázisába is érdemes regisztrálni. Minél több helyen vagyunk jelen, annál nagyobb eséllyel találnak ránk.
 3. Igen. De ügyelnék arra, hogy ez anonim legyen. Tehát a személyes adataim csak akkor legyenek elérhetőek, ha tudom, milyen cégről van szó.
  Tudatos karrierépítésről árulkodik ez a hozzáállás, és még arra is figyel, hogy ne kerüljön kínos helyzetbe jelenlegi munkáltatója előtt. Lehet úgy is hűséges a munkaadójához, hogy figyelemmel követi az álláspiac mozgását.
  Az állásoldalakra (monster.hu, profession.hu, jobline.hu stb.) való regisztráció előnye hogy igény szerint értesítést kap a legújabb álláspiaci hírekről, a szakmájának megfelelő állásajánlatokról. Ugyanilyen okból fejvadász, személyzeti tanácsadó cégek adatbázisába is érdemes regisztrálni. Minél több helyen vagyunk jelen, annál nagyobb eséllyel találnak ránk.

Mit tesz a karrierépítéséért, ha olyan munkahelyen dolgozik, amellyel elégedett?

 1. Mindent megteszek a munkahelyen, hogy maradhassak. Igyekszem az előírások felett teljesíteni.
  Dicséretes hozzáállás. Ha jól megy a cégnek és jó csapatban dolgozik, akkor remek stratégia. Ne feledkezzen meg azonban arról, hogy mi zajlik az álláspiacon szakmájában. Hasznos lehet konferenciákon való részvétel, egy-egy továbbképzés elvégzése vagy az állásajánlatokban megfogalmazott elvárások figyelése.
 2. Bejárok időben és elvégzem a kötelező munkát.
  A legtöbb esetben elegendő az állás megtartásához, ám ezzel a hozzáállással nem fejlődik. A következő leépítési hullám pedig azokat érheti el, akiken nem látszik a motiváció, a lelkesedés. Hasznos lenne konferenciákon való részvétel, egy-egy továbbképzés elvégzése vagy az álláspiac figyelése.
 3. A munkahelyemen megteszek mindent. Megpróbálok minél több továbbképzést, konferencián való részvételt kiharcolni és az álláspiacon is tájékozódom a piac elvárásairól.
  Dicséretes hozzáállás. Ezzel az attitűddel megtartja piaci értékét és nem esik kétségbe, ha munkahelyet kell váltania.

Mennyi anyagi tartaléknak kell lenni, hogy zökkenőmentes legyen a munkahelyváltás?

 1. Nem kell erre figyelni. Ha kirúgnak, a felmondási időt ki kell fizetni. Azalatt meg úgyis találok valamilyen munkát.
  Csak akkor, ha olyan szakembernek érzi magát, akit üldöznek a cégek. Ez elég ritkaságnak számít. Próbaidő alatt nincs felmondási idő, ha pedig azon túl éri az elbocsátás, fiatal diplomásként 1 hónapnál hosszabb felmondási idővel ne számoljon. 1 hónap pedig nagyon kevés álláskeresésre, ugyanis még a leggyorsabb kiválasztási folyamatok is legalább 2 hónapig tartanak. Nehéz gazdasági helyzetben és álláskeresői túlkínálat esetén 4-6 hónapnyi tartaléknak lennie kell. Azért is kellemetlen pénz nélkül állást keresni, mert így könnyebben elfogadunk olyan állást, amit nem szeretünk, de pénzre van szükségünk.
 2. 1-2 hónapnyi pénzt meg kell spórolni.
  Általában nem elég. Legalább 2 hónap kell még akkor is, ha keresettnek számít az a szakma, amit kitanult. Ha nyugodtan akar a jövőbe nézni, és nem akar az első pénzkeresési lehetőségnek behódolni 4-6 hónapnyi tartalékkal rendelkezzen. Sokkal könnyebb így állást keresni, ami egyébként időigényes és „teljes munkaidős" foglalkozás.
 3. Legalább 4 hónapnyi pénz kell, de inkább több.
  Ön előrelátó. Ennyi pénz kell, ha nyugodtan akar a jövőbe nézni, és nem akar az első pénzkeresési lehetőségnek behódolni. Sokkal könnyebb így állást keresni, ami egyébként időigényes és „teljes munkaidős" foglalkozás.

Hogyan váltana munkahelyet, ha nem szeret már a cégnél dolgozni és másra vágyik?

 1. Felmondok, majd elkezdek állást keresni.
  Csak akkor tegye, ha elviselhetetlen a légkör és van 4-5 hónapnyi anyagi tartaléka. Érdemes előbb magunkban tízig elszámolni, és még „állásban" elkezdeni a karriermódosítást. Akkor tanácsos a felmondást benyújtani, ha új munkahelyünkön aláírtuk a munkaszerződést.
 2. Csak akkor mondok fel, már aláírt munkaszerződésem van egy másik cégnél.
  Előrelátó hozzáállás. Máskülönben gyötrelmes lehet az álláskeresés munka és bevétel nélkül. Ha azonban elviselhetetlen a légkör és egészségét is veszélyben látja, megfelelő anyagi tartalék birtokában lépni kell.
 3. Csak akkor mondok fel, ha a következő napon már az új helyen kezdek. Ez a legbiztosabb.
  Ez sokba kerülhet Önnek. Ez azt jelenti, hogy már van munkaszerződése. Érdemes bekalkulálni, hogy munkavállalói felmondás esetén a teljes felmondási idő ledolgozására igényt tarthat a munkaadó, így valószínűleg másnap nem tud az új helyen kezdeni. Ha a munkaadó kérése ellenére mégis azonnal lelép rendes felmondással, súlyos árat fizethet. A felmondási időre járó átlagkeresetet be kell fizetnie az ex-főnök kasszájába.

Hány évente érdemes munkahelyet váltani?

 1. 2-3 évente. Ennyi idő alatt rutinná válik a munka, nincs újabb kihívás.
  Trendi ezt mondani, azonban nem az évek számától függ, mennyi ideig érdemes egy cégnél maradni. Sok lehet az 1 év, és kevés lehet a 6-8 év adott helyzettől függően. Ha úgy érzi, hogy nem fejlődik, ha nincs kilátásban új feladat, előléptetés, belefásult a munkába, akkor érdemes körülnézni az álláspiacon és új munka után nézni.
 2. Ha először érezzük azt, hogy unatkozunk a munkahelyen.
  Ennyi talán még kevés ahhoz, hogy új munkahely után nézzünk. Ha így látjuk, üljünk le a vezetővel a szakmai fejlődési lehetőségekről beszélni. Ha ezek után sem látunk előrelépési vagy fejlődési lehetőséget, akkor már nézelődhetünk.
 3. Nem az évek számától függ, hanem a fejlődéstől, az új feladatoktól és a felelősségi körtől.
  Igen. Lehet egy munkahelyen úgy tíz évet eltölteni, hogy más-más feladatokba kóstolunk bele. És lehet egy év után azért váltani, mert nincs kilátás előrelépésre, fejlődésre és még a munkakörnyezet sem tetszik.