felvi.hu


Interaktív karrierteszt: állásinterjú


Az egyes kérdésekhez három válaszlehetőség tartozik. Válassza ki azt, amit a leginkább testhezállónak gondol, kattintson rá, és máris olvashatja, hogyan vélekedik választásáról a szakember.

Telefonhívás érkezik, egy HR-es bemutatkozik és megerősítést kér, hogy beadta pályázatát a céghez. Egyúttal jelzi, hogy egy rövid telefonos interjút is készítene. Egy zsúfolt buszon áll éppen. Hogyan reagálna?

 1. Bemutatkoznék, elmondanám, hogy éppen egy zsúfolt buszon vagyok, és megkérném, hívjon később, most nem alkalmas. Jelezném, hogy fél óra múlva nyugalmas helyen leszek. Ha nem jó neki, akkor megkérdezem, mikor tudna hívni.
  Zavaró környezetben nehéz jó benyomást kelteni. A HR-es nem veszi rossz néven, ha nem tudunk azonnal válaszolni. Bárki kerülhet ilyen helyzetbe. Az új időpontban viszont már nincs kibúvó...
 2. Bemutatkoznék és válaszolnék a kérdésekre, annak ellenére, hogy a háttérben nagy a zaj. Meg kell ragadni minden lehetőséget.
  Általában nem jó a reakció, ugyanis a zavaró körülmények rontják a teljesítményt. Az első megszólalás sokat számít, inkább keressünk nyugalmas környezetet.
 3. Kérnék néhány napos gondolkodási időt, amíg felkészülök a telefonos interjúra.
  Egy telefonos interjú nem mélyinterjú, általában az információk pontosítását szolgálja, mély szakmai kérdésekről csak akkor eshet szó, ha külföldi munkára jelentkezik és a munkaadó nem jön el Magyarországra. Ne húzzuk az időt, a toborzás a cégnek is pénz.

Állásinterjúra igyekszik. Késésben van egy forgalmi akadály miatt. Körülbelül 15 perccel érkezik később. Mit tesz? Feltételezzük, hogy interjúra menet eltette a cég telefonszámát.

 1. Felhívom a cég képviselőjét a következő szavakkal. Jó napot kívánok. „XY vagyok a 10 órás állásinterjúra érkezem. Elnézést kérek, nem várt forgalmi akadály miatt várhatóan 10 percet kések."
  Megfelelő válasz. Ha lesz egy második interjúkör, akkor viszont ezt is kalkuláljuk bele, arról már ne késsünk.
 2. Nem hívom fel. 15 perc késés belefér. Úgyis a cég irodájába megyek.
  Van HR-es, aki ezt nem veszi zokon, de rossz benyomást kelt az a pályázó, aki jelzés nélkül 15 percet késik, ráadásul az első találkozási alkalomról.
 3. Felhívom a következő szavakkal. „Jó napot kívánok. XY vagyok a 10 órás állásinterjúra érkezem. Időben elindultam, a Budaörsi úton óriási volt a dugó. Már a Ferenciek terén járok, mindjárt beszállok a metróba. 15 percet fogok késni."
  Ne adjunk forgalmi helyzetképet, mert erre a HR-es nem kíváncsi. A telefonos értesítés viszont fontos.

Miért pályázta meg a pozíciót?

 1. Valahol el kell kezdeni a pályát. Egy internetes állásportálon akadtam bele a hirdetésbe és azt gondoltam magamban, miért ne?
  A munkaadó több elkötelezettséget vár a pályázótól. Azt akarja látni, hogy náluk akarja kamatoztatni tudását.
 2. Egy olyan céget kerestem, amely jó nevű az iparágban és az Önök cége - úgy látom - ide tartozik. Megnéztem a vállalat weboldalát, láttam, hogy építenek a fiatal pályakezdőkre, állásbörzén váltottam pár szót a cég képviselőjével és úgy döntöttem, önökhöz pályázom.
  Látszik a pályázó érdeklődése, hogy utánanézett a munkaadónak, hogy kereste a kapcsolatot a céggel. Persze csak akkor jó a válasz, ha így is történt. De lehet irányítani, hogy így legyen...
 3. Ismerőseim jókat hallottak magukról, hittem nekik.
  Nem ellenőrzi a másoktól kapott információkat és úgy tűnik, nem igazán tudja, miért is van itt.

Mi a fontos Önnek egy munkahelyen?

 1. Hogy jól keressek. Végül is akár bevalljuk, akár nem, mindenki pénzből él.
  Pályakezdőként a pénzközpontúság egyértelműen negatív megítélés alá esik. Már eleve rossz, ha ez az első számú hajtóerő.
 2. A szakmai fejlődés. Pályakezdőként nem gondolom, hogy a pénzre kell hajtani, bár fizetés nélkül nem lehet élni... Olyan környezetben szeretnél dolgozni, ahol adottak a feltételek a fejlődéshez és ki tudom hozni, ami bennem van.
  Ezt szereti hallani a HR-es, persze akkor érdemes mondani, ha így is gondoljuk... Akkor hangzik igazán hitelesnek. A betanult szlogenek általában kiderülnek.
 3. Hogy évente feljebb lépjek a ranglétrán. Néhány éven belül szeretnék vezetői pozícióba lépni.
  Veszélyes válasz, de bizonyos esetben jó lehet. Kis szervezetnél, ahol kevés a vezetői poszt kifejezetten ijesztőnek hangzik az ilyen vélemény. Nagyobb, multi cégeknél, vezetői utánpótlásprogramra jelentkezőknél előnyösebb lehet az ambiciózus pályázó, persze csak akkor, ha rendelkezik vezetői készségekkel és már az egyetemi évek alatt bizonyította rátermettségét, például a diákönkormányzatban.

Mit tud a cégünkről?

 1. Az interneten megnéztem weboldalukat. Láttam, hogy az informatikában dolgoznak, ... termékeket gyártanak és az utóbbi egy évben bővítették Magyarországon a telephelyek számát. Úgy gondolom, válságban ezt kevesen mondhatják el. Ugyancsak pozitívum volt számomra, hogy a cég az élen végzett a Hewitt cég Legjobb munkahely felmérésében.
  A HR-es látja, hogy a pályázó utánanézett a cégnek, elismerő eredményeket válogatott ki.
 2. Gondolom, ez az interjú azért is van, hogy ezt megtudjam.
  Totális érdektelenségről és tájékozatlanságról árulkodik, ráadásul tiszteletlen is a munkaadóval szemben.
 3. Láttam magukat az egyetemi állásbörzénken. Jól nézett ki a standjuk, kedves volt a cég képviselője, kaptam jegyzettömböt, tollat és megválaszolták minden kérdésemet. Csak ez a jó élmény maradt meg.
  Hízelgésnek jó, de a cégről sok konkrétumot nem árulunk el. Minimális érdeklődést mutatunk, de ehhez több kell az első állásinterjún.

Miért gondolja, hogy alkalmas lehet a pozícióra?

 1. Ezt nem tudom, önöknek kell eldönteni.
  Azt sugallja a pályázó, hogy nem bízik magában.
 2. Ismerem képességeimet, sokkal többre is képes lennék, szerintem megállom a helyem.
  Túlzott magabiztosságot, sőt, némi nagyképűséget sugall, ami pályakezdői álláskiírás esetén hatványozottan antipatikus a munkaadónak.
 3. Elolvastam az álláshirdetésben elvártakat, beszéltem a cég képviselőjével. Ezek alapján úgy gondolom, képes leszek a helytállásra. Szerintem amit fontosnak tartanak - tanulás, csapatmunka, kreativitás - abban erős vagyok, legalábbis az egyetemen ez ment.
  Ha a valóságnak is megfelelnek az elmondottak, akkor ez remek stratégia, jó fogadtatásra talál a másik oldalon.

Azt írta, középfokú az angol nyelvtudása. Válthatnánk angolra? I'd like to test your English, if you don't mind... (Tesztelném az angoltudását, ha nem bánja) Olyan helyzetben, amikor úgy érezzük, rég nem beszéltünk angolul...

 1. Lehetne máskor? A nyelvtant át kell néznem.
  Aki középfokú szinten beszél „papíron" angolul, így nem reagálhat.
 2. Of course, yes. As you see I have an exam, but I haven't spoken English for ages ... (Igen, persze, de amint látja, régóta nem beszéltem angolul)
  Bele kell menni, a nyelvtani hibákat nem nézik annyira, mint a Rigó utcai nyelvvizsgaközpontban... A lényeg, hogy beszéljünk.
 3. Hát, erre nem készültem. Kérhetnék 10 perc szünetet, hogy lelkileg felkészüljek?
  Aki tud angolul, annak nem kell felkészülési idő, ezt a HR-es nehezen tolerálja. Inkább vágjunk bele azonnal, illetve készüljünk előre erre a helyzetre.

Miért jött el az előző munkahelyéről?

 1. Nem éreztem azt, hogy tovább tudok fejlődni. Négy év után rutinná vált a munka, új munkakörnyezetre és impulzusokra van szükségem.
  Érdemes diplomatikusan fogalmazni, persze ha ez az igazságot takarja. Ne személyeskedjünk, ne hozzunk elő céges belső ügyeket.
 2. Elviselhetetlen volt a munkahelyi légkör és unalmas a munka. Folyamatosan fúrtak a kollégáim, a magánéletemben turkáltak és a főnök előtt kitalált történetekkel áztattak el, aki ezt engedte. Rettenetes cég volt.
  Ne teregesse ki a szennyest, a HR-es agyán átvillan, hogy ha innen megy el, ugyanígy kitárulkozik a következő munkaadó előtt és rombolja a cég image-ét?
 3. Erről nem szeretnék beszélni.
  Ez a válasz azt sugallja, hogy van titkolnivalója. Nem egy bizalomgerjesztő stratégia.

Megvolt a felvételi beszélgetés. Nem érkezik telefonhívás. Mikor kérdez rá az eredményre?

 1. Másnap reggel. Ennyi idő alatt el lehet dönteni, hogy alkalmas vagyok-e.
  Egy-egy felvételi procedúra 2-3 hétig is elhúzódhat. A gyors érdeklődés nem előnyös a munkaadó szemében. Érdemes az állásinterjú végén érdeklődni, mikor várható eredmény. Ez lehet a kiindulópont.
 2. Ha nem adnak konkrét dátumot az interjú után, akkor 10 nap múlva rákérdezek. Nem veszíthetek vele semmit.
  Ne hagyja válasz nélkül a próbálkozást. Javasoljuk, hogy kérjen visszajelzést, miben lehetne javulni, milyen állásokra találják alkalmasnak.
 3. Nem járok utána. Ha nem keresnek, úgysem kellek.
  Elképzelhető, hogy úgysem veszik fel, de egy lehetőséget elszalaszt, hogy visszajelzést kapjon a munkaadótól. És az is lehet, hogy más területre beadhatná jelentkezését.

Van-e kérdése?

 1. Nincs.
  Általában többet is ki lehetne hozni ebből a helyzetből. Ha közben kérdezett és minden kiderült, amire kíváncsi volt, akkor rendben van a reakció. Ha nem kérdezett semmit, akkor viszont nem vet jó fényt, hogy igazából semmire sem kíváncsi. Ha azonban minden kérdésére választ kapott, akkor jelezze, bőséges volt a tájékoztatás. Feleslegeset ne kérdezzünk.
 2. Igen. Mit gondol, megkapom az állást?
  Nem ide illő kérdés. A kiválasztási procedúra mindig több jelölt meghallgatásával történik, részeredményekről nem számolnak be.
 3. Igen. Említette, hogy lehetőség van képzéseken való részvételre. Ez pontosan mit jelent, milyen jellegű képzést fizetne?
  Ha felkínálják a kérdezés lehetőségét, éljünk vele. Ha lehet, a kereshető bért ne mi hozzuk először szóba, viszont ha az interjú végéig nincs rá utalás, akkor meg lehet óvatosan kérdezni. A képzésre való rákérdezés a tanulási hajlandóság jele, ezért jól veszi ki magát.