felvi.hu


A bolognai rendszer és az új szakok


A bolognai folyamat eredményeként létrejött felsőoktatási rendszert 2005-ben vezették be Magyarországon; azóta már végeztek tanulmányaikat a többszintű képzésben kezdők. A kérdés felmerülhet ugyanakkor a munkaadókban is: rájuk nézve ez milyen hatással lehet? Az alapszakos diplomával rendelkező fiatal álláskeresők milyen szakmai tudással vannak felvértezve? Mit preferáljanak: az alap- vagy a mesterszakos oklevelet?

A bolognai folyamat az Európai Felsőoktatási Térség létrehozását célzó független, kormányközi reformfolyamat. Az átalakítás céljai között többek között a jelenlegi és a végzett hallgatók mobilitásának megkönnyítése, valamint a felsőoktatásban tanulók későbbi szakmai pályafutásukra való felkészítése szerepel. A reformfolyamat a Bolognai Nyilatkozatról kapta a nevét, amelyet huszonkilenc európai ország felsőoktatásért felelős minisztere írt alá az olaszországi Bologna városában, 1999. június 19-én. Mára a bolognai folyamathoz negyvenhat ország csatlakozott.

Mit tudhat a frissdiplomás álláskereső?

Magyarországon 2005-ben, a bolognai rendszer bevezetését követően az alapvető keretrendszer három szintre tagolódott, három egymásra épülő oklevéllel (diplomával), amelyek bachelor (alapképzés), masters (mesterképzés) és doktori fokozathoz vezetnek. Egyes szakok elnevezése megváltozott, így nem mindig egyértelmű a cégek humánerőforrással foglalkozó szakembereinek, hogy az állásra jelentkező frissdiplomások önéletrajzában feltüntetett szak pontosan milyen kompetenciákat és megszerzett tudásanyagot jelent. Ehhez szeretnénk útmutatót adni: szakleírásainkban a képzési területek összes szakjának (alap- és mesteres egyaránt) leírása megtalálható; böngészhető, hogy az egyes elnevezések mögött milyen képzés és tudás áll.

Böngésszen szakleírásaink között!

 

Alap- vagy mesterdiplomás frissdiplomást alkalmazzak?

Az új felsőoktatási rendszer nyújtotta képzéssel kapcsolatban felmerül az a kérdés is, hogy kinek elengedhetetlen az alapképzést követően további két év mesterképzésre jelentkezni. Egyetemi, főiskolai oktatókat és karrier szakembereket is megkérdeztünk, hogy milyen különbségek vannak az bachelor és masters oklevél között, illetve milyen kompetenciákat, tudásanyagot, szakmai felkészültséget jelenthet az egyik és a másik. A témában készült cikkeink gyűjteményével adunk támpontot a témakör megismeréséhez.