felvi.hu


Tudatos karrierépítés


A munkaadók egyre nagyobb elvárásokat támasztanak az állásra jelentkezőkkel szemben, és ez alól a pályakezdők sem kivételek. Manapság már nem elég a diploma és a nyelvvizsga, munkatapasztalatot is várnak a cégek a frissen végzettektől. Érdemes tehát tudatosan megtervezni a főiskolás vagy egyetemi éveket, hogy a szakmai gyakorlat is helyet kapjon bennük. A gyakorlati helyek felkutatásában az iskola és az oktatók is segíthetnek, de a hallgató maga is utánajárhat, hogy melyik cégnél van erre lehetőség. Olyan kompetenciákat - például a csapatmunkát vagy a problémamegoldó képességet - sajátíthat így el, amelyek a munkaadók szemében kincset jelentenek.

„Hiába van diplomám és nyelvvizsgám, mégsem vettek fel" - sokszor hallhattuk már ezt a mondatot, és talán már velünk is előfordult ilyen. Annak járunk most utána, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben, mivel válhatunk versenyképesebbé a munkaerőpiacon. Először is fontos leszögezni, hogy nem a diploma és a nyelvvizsga ér kevesebbet, hanem a verseny erősödött. Az egyetemen, főiskolán megszerzett tudáson túlmutató értékekkel is fel kell vérteznünk magunkat, hogy sikeresek legyünk álláskereséskor.

Fontos a továbbképzés, de gyakorlat is kell mellé

Nem szabad abbahagyni a tanulást, ez ugyanis a leghatékonyabb módja annak, hogy mindig friss, aktuális és szerteágazó tudásunk segítségével versenyképesek maradjunk a munkaerőpiacon. Számos szakember azonban úgy véli, hogy a másoddiploma akkor értékes, ha már valódi munkatapasztalatra épül. Ehhez hasonlóan gondolkodnak az esti, levelező formában megszerzett képzettségről is. A karrier tanácsadók pedig azt ajánlják, hogy a diploma megszerzése után ne rögtön vágjunk neki egy másik egyetemnek vagy MBA képzésnek, mert ezek nem segítik a frissen végzettek elhelyezkedési esélyeit. A külföldön folytatott tanulmányokat vagy pár hónapos munkavállalást viszont egyértelműen javasolják a szakemberek. Ezek nemcsak tökéletes terepek a nyelvek elsajátítására, hanem tapasztalatszerzés, önállóság szempontjából is előrelépést jelentenek; nem utolsósorban pedig az önéletrajzban is jól mutatnak.

Tudatos tervezés a kulcsszó

Mint már felvázoltuk a pályakezdő diplomások egyik legnagyobb hátránya a munkaerőpiacon, hogy nincs munkatapasztalatuk. Ha egy-két éves gyakorlat nem is, de valamennyi mégis megszerezhető már a felsőfokú tanulmányok alatt. Sok szakon egyébként kötelezőek is ezek a gyakorlatok. Ezek révén különféle kompetenciákat erősíthetnek a hallgatók, felkészülhetnek a munkaerőpiac elvárásaira és szakmájukban azonnal alkalmazható ismereteket szerezhetnek.

A gyakorlatok kihasználása mellett sok szakember és oktató ajánlja a hallgatóknak, hogy vállaljanak valamilyen munkát a tanulmányaik mellett, aminek nem kell feltétlenül szakirányú tevékenységnek lennie. Hiszen a cél az, hogy a hallgatóban kialakuljon a felelősségérzet, tanuljon meg csapatban dolgozni, valamint hatékonyan kommunikálni. Olyan képességeket fejleszthet így a diák, melyek értékesebbé teszik őt a munkaerőpiacon.

A tudatosság az egyik kulcsa a sikeres karrierépítésnek. Ez azt jelenti, hogy az egyetemi évek alatt is kell tervezni és keresni azokat a lehetőségeket, amelyek tapasztalatot adhatnak. A tanintézmények egy része kínál ilyeneket, de ha ezekkel valaki nincs kibékülve, akkor segítségért fordulhat valamelyik oktatójához is. Ha saját erejéből akar gyakorlati helyet szerezni, érdemes az internetes álláskereső portálokat böngésznie, ahol számos esetben keresnek a cégek gyakornokokat.

A gyakornoki pozíció elnyeréséhez - hasonlóan az állásokhoz - fontos a jó fellépés, a megnyerő önéletrajz és a motivációs levél. Érdemes foglalkozni ezzel, hiszen az sem ritka eset, hogy a gyakorlati hely később munkát ajánl a hallgatónak. A tapasztalatszerzés tehát mindenképp hasznos, akár a felsőoktatási intézmény által felkínált helyeken és gyakorlati félévben töltjük, akár a saját magunk által keresett cégnél.

Összefoglalva: a fiataloknak megéri tudatosan készülni arra, hogy hallgatóból egyszer munkavállalóvá válnak. Ahhoz pedig, hogy minél jobb helyzetből indulhassanak, többféle tudást, értéket - így gyakorlati tapasztalatot - is fel kell tudni mutatniuk.