felvi.hu


Úti célunk: Svájc és Dubai


Továbbra is vonzónak számít a fiatalok körében a külföldi munkavállalás. Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy nemzetközi környezetben hasznosítják a megszerzett tudásukat és képességeiket, azonban csak az találhat magának kiemelkedően jó külföldi munkahelyet, aki jól beszél egy vagy két idegen nyelven, és a megpályázott álláshoz szükséges szakképzettsége is megvan. Egy Svájban és egy Dubaiban élő munkavállalót kérdeztünk a tapasztalataikról.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás után hat évvel sem csökkent a külföldi munkavállalás népszerűsége. Továbbra is sokan tervezik, hogy megélhetésüket egy másik országban próbálják meg biztosítani. Vannak, akiknek keresni sem kell a lehetőséget, mivel munkáltatójuk dönt kiküldetésükről. Az esetek többségében azonban a munkavállaló saját magának szerez állást – ügynökség, esetleg ismerős segítségével, vagy magánúton.

Gyakori az olyan példa is, amikor az álláskereső az interneten talál magának munkát. A jelenleg Svájban dolgozó Alíz a Diplomán túl megkeresésére elmesélte, hogyan sikerült külföldi álláslehetőséget találnia: “A munkát az eures.hu oldalon találtam, sem ismerős, sem ügynökség nem játszott közre. Az életrajzom és motivációs levelem elküldése után már másnap választ is kaptam, melyben további kérdésekre kellett válaszolnom, és egy nagyon részletes munkaköri leírást is kaptam. Egy nap múlva telefonon fölhívtak, majd egy 20 perces interjút követően szóban megállapodtunk a feltételekről, amit fél óra múlva levél formájában megerősítettek. Az indulásom időpontjáig folyamatosan kapcsolatban maradtunk, ez nagy megkönnyebbülést jelentett. Utazásomkor már kezemben volt a munkavállalási és tartózkodási engedély, minden a lehető leghivatalosabb úton zajlott”.

Dia, aki jelenleg Dubaiban dolgozik, beszámolt arról, hogy az új munkáját ismerős által találta, de nem ezért ment ki Dubaiba. “A párom itt kapott lehetőséget, és én követtem őt. Egy Belgiumban tartott konferencián találkozott egy itt élő magyar származású férfival, akivel felvette a kapcsolatot.  Pár hónapra rá értesítették, hogy van egy megüresedett pozíció, amelyet meg is pályázott. Én egy reklámgrafikával foglalkozó cégnél kaptam állást másfél hónappal később, mint irodavezető. A munkámmal elégedett vagyok, bár itt is vannak nehézségek, mint mindenhol. A cég libanoni, és még mindig kicsit nehéz megszokni a munkastílusukat”.

2009 május elsejétől a magyar állampolgároknak az uniós országok közül már csak Ausztriában és Németországban kell munkavállalási engedély, a többi tagállam időközben feloldotta a munkaerő-piaci korlátozásokat.

Felkészülni az új környezetre

Alíz Svájc északkeleti csücskében egy kis falu hoteljében dolgozik. A munkaköréről így számolt be: “A hét két napján adminisztrációs dolgokban segítek vagy az étteremben, két-három napot pedig a tulajdonos házaspár két gyerekével vagyok. Ez utóbbit jobban kedvelem, a gyerekekkel nagyon hamar egy hullámhosszra kerültünk, és őszintén szólva egyszerűbb és pihentetőbb két kislánnyal kirándulni, mint egész nap az irodában ülni, és e-mailekre válaszolni. Ez közelebb áll a személyiségemhez”. 

Aki külföldön szeretne munkát vállalni, annak nem árt tudatosan készülni az utazásra és az új környezetre. Arra a kérdésre, hogy nehéz volt-e az indulás, Alíz elmondta, hogy korábbi munkahelyén az utolsó munkanapjától számítva öt hét múlva már el is utazott. „Jelenlegi munkám mellett más alternatívám is volt, így mondhatni tudatosan, előre tervezve készültem a külföldi tartózkodásra. Egy ideig spóroltam, így sikerült megfelelő tartalékokkal nekivágnom, és szüleim támogatásának köszönhetően az öt hét keresés/ügyintézés időszaka zökkenőmentesen telt. Nélkülük szűkösebben és kisebb biztonságérzettel kellett volna útra kelnem”.

Dia szerint Dubaiban annyira sok külföldi hogy a beilleszkedés nagyon könnyű volt. - Semmiféle nehézségbe nem ütköztünk. Van néhány szabály, amit be kell tartani, például nem szabad túl kihívóan öltözködni, nem szabad provokatívan viselkedni és házastársak között maximum a kézfogás engedélyezett nyilvános helyen – számolt be dubai élményeiről Dia.

Szakács, felszolgáló, szobalány, recepciós, nővér, idősgondozó, au-pair: íme néhány a leggyakoribb állásajánlatok közül, melyeket a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó irodák kínálnak. Zömében időszakos és fizikai munkákról van szó, diplomásoknak csak elvétve akad egy-egy ajánlat. Ezek leginkább a mérnököknek, informatikusoknak szólnak, de keresettek a szakképzett egészségügyi dolgozók, betegápolók is.

Változatos körülmények

Alíz így mesélt a svájci faluról, ahol jelenleg él: “A falu, ahol jelenleg élek, nagyon kicsi, körülbelül ötszáz fős és roppant barátságos. A beilleszkedés jól sikerült, bár hat év Budapest után egy kis faluban kissé kilógok a sorból, néha megjegyzik a helyiek, hogy messziről látszik, hogy egy jelenség vagyok. De ezt nem negatívumként értik, örülnek, hogy színesebb a közösség”. Interjúalanyunk arról is beszélt, hogy az emberek mindenhol nagyon kedvesek és közlékenyek: - Mosolyognak, kedvesen köszönnek. A nyelvvel szerencsére nem volt gondom, de az akcentusomból kiderül, hogy külföldi vagyok, és ha ezt észlelik, rögtön érthetőbben beszélnek és a „svájci németről” azonnal átváltanak „Hochdeutsch”-ra, amit otthon az iskolában tanultunk. A környező kisebb városokban az emberek gyakran köszönnek anélkül, hogy valaha is találkoztunk volna. A közlekedés, a biztonság, az törvénytisztelés, szabályok és munkaidő pontos betartása és tiszteletben tartása még mindig ámulatba ejt.

Dubai már egy fokkal bonyolultabb történet. – Itt élni nagyon költséges, mert a szállás drága és nincs kiépített tömegközlekedés, ami azt jelenti, hogy mindenhova taxival kell járni – folytatatta dubai élménybeszámolóját Dia. – „Szerintem akkor érdemes kijönni ide, ha az embernek már konkrét ajánlata van. Az első nehézség az, hogy vízummal lehet csak az országban tartózkodni, és a turista vízum két hónapra szól, szóval ennyi idő van munkát találni, ami mostanában nem egyszerű. Érdemes megnézni az álláskereső oldalakat, és elküldeni az önéletrajzot pár helyre”.

Az elmúlt néhány évben egyre többen szeretnének külföldi munkát vállalni. Sokan kényszerülnek arra, hogy külföldön nézzenek szét munka tekintetében, mert Magyarországon egyre nehezebb elhelyezkedni, és az itthoni keresetek kevésnek bizonyulnak. Sajnos a gazdasági világválság miatt külföldi munkát is egyre nehezebb találni.

Nyelvtanulás, stresszmentes élet

Mielőtt nekikezdünk álláskereső vagy munkaközvetítő oldalakat böngészni, nem árt tisztában lenni néhány információval a külföldi országról, és bizony mérlegelni kell a külföldi munka előnyeit és hátrányait is. Alíz néhány jó tanáccsal szolgált az álláskeresőknek: „Olvassanak, tájékozódjanak sokat mindenről: az áhított ország adottságairól, árakról, mentalitásról, a már ott élők tapasztalatai is nagyon hasznosak lehetnek. Rengeteg fórum van, ahol sok-sok hasznos információhoz hozzájuthatnak. Az a jó, ha indulás előtt tisztában vannak az előnyökkel, hátrányokkal, mert bizony azok is vannak, ha más nem, a család, barátok hiánya és az a fránya honvágy, ami előtör néha napján mindenkiből”.

Dia szerint is megvannak a külföldi munka előnyei és hátrányai. „Előnynek számít a nyelvtanulás, nyelvgyakorlás, pénzszerzés és egy jobb, stresszmentesebb élet lehetősége. Sok-sok kaland, rengeteg felfedeznivaló, új ismeretségek, akár új barátok szerzése. Hátrány lehet természetesen a már előbb említett honvágy, barátok, család hiánya, a kulturális különbségek megszokása”.

Akinek határozott elképzelései vannak és nem éri be az átlagos külföldi ajánlatokkal, netán felsőfokú végzettségének megfelelő munkát szeretne találni, érdemes külföldi állásportálokat vagy a kiszemelt országban működő cégek honlapját böngésznie. Ugyanakkor mielőtt bárki belevág a „nagy kalandba”, tájékozódjon, hogy mire számíthat külföldön (vízum, munkavállalási engedély, adózás, betegellátás az adott országban).