felvi.hu


Tapasztalatok a ködös Albionból


Továbbra is vonzónak számít a fiatalok körében a külföldi munkavállalás. Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy nemzetközi környezetben hasznosítják a megszerzett tudásukat és képességeiket, azonban csak az találhat magának kiemelkedően jó külföldi munkahelyet, aki jól beszél egy vagy két idegen nyelven, és a megpályázott álláshoz szükséges szakképzettsége is megvan. Sorozatunk második részben egy korábban Londonban dolgozó munkavállalót kérdeztünk a tapasztalatairól.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás után hat évvel sem csökkent a külföldi munkavállalás népszerűsége. Továbbra is sokan tervezik, hogy megélhetésüket egy másik országban próbálják meg biztosítani. Vannak, akiknek keresni sem kell a lehetőséget, mivel munkáltatójuk dönt kiküldetésükről. Az esetek többségében azonban a munkavállaló saját magának szerez állást – ügynökség, esetleg ismerős segítségével, vagy magánúton. Arra is van példa, hogy a munkavállaló az interneten talál magának megfelelő állást. Az elmúlt években Angliában munkát találó Móni majdnem minden munkáját online módon találta (a Gumtree honlap segítségével). A Diplomán túl megkeresésére elmondta, hogy az ismerősei nem segítettek a munkakeresésben az elején, hanem nap, mint nap küldözgette az önéletrajzát. "Az elején szerintem a legtöbben eléggé magukra vannak utalva. Ebből a szempontból mindenképpen tanulságos és hasznos, hogy kipróbálhatod önmagadat, mire vagy képes és mire mész segítség nélkül. Ez persze a hátránya is a külföldi munkakeresésnek, hiszen idehaza van egy kiterjedt szociális háló, a család és az ismerősök köre, ami nyilván könnyebbé teheti a boldogulást mindenféle szempontból. Számomra azonban pont ez volt a lényeg, hogy ennek a kihívásnak - ami olyan mint egy akrobatamutatvány védőháló nélkül - hogyan tudok megfelelni".

Szerencse is kell

Általánosan elmondható, hogy az első időszak, a beilleszkedés, az új élet nem könnyű egy külföldi munkavállaló számára, de ha túljut az ember a korai nehézségeken, akkor már elmondhatja, hogy érdemes volt belevágnia. Móni erről így számolt be: "Nehéz az első időszak, kár is lenne tagadni, ugyanakkor nagyon nem mindegy a hozzáállás. Akinek hosszútávú céljai vannak, és tudja pontosan, hogy a hozzá vezető út vélhetően göröngyös is lehet, az megkönnyíti magának az alkalmazkodást. Én olyan embernek tartom magam, aki igyekszik mindenben a szépet keresni, még az élet nehéz pillanataiban is, így ezek a nehézségek is átértékelődtek. Kulturális sokkhatást talán azért nem éltem át, mert eleinte magyarokkal laktam együtt, ami a beilleszkedést is sokkal egyszerűbbé tette számomra. Alapvetően mindig is könnyen megtaláltam a hangot a legkülönfélébb emberekkel, ezért  később sem okozott gondot barátokat szerezni". A londoni mukakeresés időszakáról is kérdeztük interjúalanyunkat: "A munkakeresés időszaka már csak azért is volt kemény menet, mert rögtön az elején lebetegedtem, ami két hétig elhúzódott sajnos. Nyilván az utazással és a változásokkal járó stressz sem segített a gyorsabb gyógyulásban. Így eleve jóval később tudtam csak elkezdeni a munkakeresést. Egy olyan drága városban, mint London, természetesen ezzel sok pénzem elment. Eleinte nem is volt olyan szerencsém, hogy megfelelő helyet találtam volna, így ez az időszak sokba fájt nekem. Mind a lakbér, mind a közlekedés igen drága Londonban, azt hiszem ezt nem kell részletezni senkinek. Nem árt, ha minimum 300, de inkább 500 000 Ft-nak megfelelő font van tartaléknak, amikor valaki egy ilyennek nekivág. Persze azért akad olyan is, akinek sokkal gyorsabban összejön a munkahely megtalálása, bár ehhez valamennyi szerencse is kell, azt gondolom".

Arra a kérdésre, hogy milyen munkát sikerült találni, Móni így válaszolt: "Elsősorban báros munkákat kerestem, és találtam is. Sokáig egy családias kis pub-ban dolgoztam, majd egy nagyobb 'venue', azaz szórakozóhely következett. Ezt nagyon szerettem, sok baráttal dolgoztam együtt. Mindeközben a szakmámhoz közelebbi munkát is kerestem, így találtam végül egy olyan céget a neten, amelyik irodai- és rendezvénymasszázzsal foglalkozott. Bekerültem ebbe a csapatba, ami szintén egy nagyon izgalmas, és színes világot tárt elém, hiszen különböző  nívós londoni helyekre nyújtott betekintést. Nagyon hálás is vagyok érte, hogy itt dolgozhattam, hiszen azóta, hogy hazajöttem most itthon egy hasonló céget alapítottam másodmagammal. Kimondottan hasznos tapasztalatokat szereztem tehát a kinti munkáim során".

Nem foghatja senki a kezünket

Az angliai munkavállalóknak érdemes megfogadni azokat a hasznos tanácsokat, amelyeket Móni megosztott velünk. "Nem szeretnék senkinek tanácsot adni abban a tekintetben, hogy hogyan keressen munkát külföldön, hiszen sokféle út van, ami járható, és mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyiken induljon el. Sajnos sokszor láttam azt, hogy nulla nyelvtudással emberek nekivágnak a nagyvilágnak, abban a reményben, hogy majd mások segítenek neki. Olyan kinti magyaroktól sem érdemes várni a segítséget, akik kvázi erre szakosodtak, ők ugyanis maximum abban segíthetnek, hogy adnak pár címet, ahol van munka, de akkor is személyesen kell odamenni, nem foghatja senki a kezünket. Láttam olyat is, hogy valaki azt hitte, hogy ha ő megjelenik, mint pl. vízvezetékszerelő, akkor a kinti magyarok egy csapásra elhelyezik őt valahol. Ez nem így működik. Más kérdés, hogy a hirdetések sokszor azt sugallják, mintha ez ilyen egyszerű lenne, és csodálkoznak rajta a cégek, amikor özönlenek hozzájuk a jogosan becsapottnak érzett emberek. Talán ezt tudnám kiemelni, mint jó tanácsot, hogy senki ne várja mástól a segítséget. Ettől függetlenül érdemes belevágni egy külföldi utazásba, mert igen sok hasznos tapasztalatot lehet szerezni, a nyelvtanulásról nem is beszélve".

Természetesen a londoni életnek és munkavállalásnak is megvannak az előnyei és hátrányai közben. "Előnye a számtalan hasznos tapasztalat, az önismeret fejlesztése, a kitartás, a nyelvtudás bővítése, az új kihívásoknak való megfelelés, egy másik kultúrába való betekintés. A hátránya természetesen a családi háttér, meg az itthoni barátok hiánya, és az ő támogatásuk. Plusz nekem még nagy szívfájdalom volt - és ezzel sztem nem vagyok egyedül - a cicámtól való megválás".