felvi.hu


Hogyan használjuk a Foglalkozásválasztó tesztet?


Milyen szakok és foglalkozások passzolnak hozzám?

Tesztünk három lépésből áll. Az első kérdéssor - az alapteszt - az érdeklődési irányainkat segít meghatározni, a 2. és 3. lépés kérdéssorai pedig a kompetenciáinkat és a leendő munkahelytől "elvárt" értékeket segítenek meghatározni. A végső találati listát ez utóbbiak eredményeivel szabadon lehet szűrni.

Célszerű sorban, mindhárom lépésen végigmenni, de ettől függetlenül az első kérdéssor kitöltése után már nézhető egy szakokat és foglalkozásokat tartalmazó találati lista. Mindhárom részteszt saját eredménye közvetlenül is megnézhető.

Mivel a teszt használatához be kell jelentkezni honlapunkon, az eredményeekt el tudjuk tárolni, így később visszatérve megnézhetők a részeredmények és a végeredmény, illetve bármilyeik kérdésssort újra ki lehet tölteni.

1. lépés: érdeklődési irány

A karrier-tanácsadói tapasztalatok és a tudományos kutatások azt erősítik meg, hogy az első, legfontosabb kérdés az érdeklődési irányaink tisztázása, ezért a szolgáltatás ennek feltérképezésével indul. Egy kérdéssor segít megismerni azokat a szakokat és foglalkozásokat, melyek a tesztben felfedett érdeklődési irányunknak megfelelők. A kérdéssort különféle területekre jellemző tevékenységek listájából állítottunk össze.

Az érdeklődéssel kapcsolatos kérdések megválaszolásának eredményeként egy hosszabb listát kapunk. A lista találatai felülről lefelé haladva, az érdeklődési irányokhoz egyre lazábban kapcsolódó ajánlatokat tartalmaznak, tehát a lista tetején a válaszok alapján hozzánk leginkább kapcsolódó szakok és foglalkozások találhatók.

Jegyezzük meg, hogy ez a lista a vágyainkat, igényeinket segíti tisztázni. Lehetséges, hogy a kérdések megválaszolásával egy olyan listát kapunk, amit már eddig is gondoltunk magunknak. De előfordulhatnak váratlan ajánlatok is, amikre esetleg még nem gondoltunk. Nézzük végig pontosan a képzési leírásokat, és a foglalkozásokon keresztül pedig látogassunk el az epalya.hu oldalra, hogy a kapcsolódó foglalkozások jellemzőivel is tisztában legyünk.

2. lépés: kompetenciák

Az érdeklődési irányok alapján készült ajánlati listát pontosíthatjuk, ha végiggondoljuk, hogy milyen tevékenységek során érezzük hatékonynak, eredményesnek magunkat. Ehhez egy, a felhasználó kompetenciáiról érdeklődő tesztet kell kitölteni. Az összeállított kérdéssor értékelésének alapját a foglalkozás-leírásokban, illetve a képzési követelményekben megfogalmazott feladatok, kompetenciák jelentik. Szakértőnk ezeket vizsgálva kapcsolt bizonyos kompetenciákat szakokhoz és ezen keresztül foglalkozásokhoz.

A kérdéssor alapját jelentő listában olyan tevékenységeket szerepeltetünk, amelyek az egyes foglalkozási területek ellátása során fontosabbak lehetnek, mint más területeken. Ha korábbi tapasztalataink alapján úgy ítéljük meg, hogy az adott feladat ellátásában hatékonyak vagyunk, jó eséllyel képesek leszünk ellátni az adott feladatokkal kapcsolódó foglalkozások során felmerülő teendőket is. Az 1. lépésben összeállt érdeklődési irányaink alapján kapott listát a legfontosabb kompetenciáinkat tartalmazó szűrő segítségével pontosíthatjuk, így már két szempont alapján mérlegelhetünk: mi az, amit szeretnénk megtenni, és mi az, amihez becslésünk szerint az elvárható képességekkel, készségekkel rendelkezünk is, hogy a későbbiekben a szakmai tudással kiegészítve alkalmazni tudjuk.

3. lépés: munkaértékek

A 3. teszt segítségével arról alkothatsz képet, hogy leendő munkáddal kapcsolatban milyen szempontok jelentenek "értéket" számodra. Azt gondolhatod át, milyen tényezőket keresel és szeretnél a gyakorlatban is megvalósítani mindennapi munkád során.
A munkához kapcsolódó szempontok, értékek kérdéssorának eredményeit közvetlenül hasznosíthatod szakmai gyakorlati helyek vagy álláskeresés során. A Rád jellemző értékeket és motívumokat erősségként beépítheted pályázati anyagodba és szempontként használhatod a lehetséges helyszínek kiválasztásában.

Ajánlott szakok és foglalkozások - a teszt végeredménye

A teszt három lépésének kitöltésével a személyes érdeklődésednek megfelelő szakokat és foglalkozásokat böngészheted a találati listában. A lista tetején találod a leginkább Neked való szakokat és foglalkozásokat. A kurzornyilat a szaknevekre mozgatva kirajzolódik az út az adott szak, és az elvégzésével megpályázható foglakozások között. A Szak részletes bemutatása link a Felvi szakleírásaira mutat, a foglalkozások neve után pedig a Központi Satisztikai Hivatal linkjét találod a végzettség részletes bemutatásával.

A lista sorrendje az érdeklődési dimenziókkal való egyezés arányait követi, tetején a legpontosabb találatok, majd lefele haladva a dimenziók különböző sorrendjeit is figyelembe vevő további elemekből áll.

A teszt eredményeit elmenti a Diplomán túl és a Felvi rendszere, így később bármikor vissza lehet térni hozzá.
A Foglalkozásválasztó tesztben kapott képzési és foglalkozáslista ajánlásként értelmezhető, de semmiképp nem kötelező érvényű vagy végleges "utasítás". A teszt eredményeként kapott lista célja, hogy a kitöltő számára minél több ötletet kínáljon, milyen területeken lehetne eredményes a jövőben.

A találati listát szűrheted a 2. és 3. kérdéssor eredményeivel

Ha a teszt mindhárom kérdéssorát kitöltötted, akkor az eredménylistán tudsz változtatni úgy, hogy a bal oldalon lévő Eredmények szűkítése dobozban megváltoztatod a beállításokat. Ha mindkét lehetőség mellett üresen hagyod a négyzeteket, akkor kizárólag az 1. számú, úgynevezett alapteszt eredményét látod. Ha valamelyik (vagy mindkét) négyzeted bejelölöd, akkor az eredménylistád szűkülni fog a 2. vagy 3. vagy mindkét másik kérdéssor eredményével. Ezek azt mutatják meg, hogy az érdeklődési körödön túl - a képességeid, illetve a leendő munkáddal szembeni elvárások alapján - milyen foglalkozások passzolnának leginkább Hozzád.

Az is eredmény, ha nincs eredmény

Lehetséges, hogy a szűrők bekapcsolásával eltűnnek az érdeklődési irányok alapján vonzónak tűnő ajánlatok is. Akár az összes eltűnhet. Az ilyen eredmény egyértelműen azt jelzi, hogy az általunk vallott munkaértékek, vagy éppen kompetenciáink nincsenek összhangban az érdeklődési területünkkel, illetve az abba tartozó szakokkal és foglalkozásokkal. Ilyenkor érdemes tovább vizsgálódni, átgondolni, miért jöhetett ki ez az eredmény. Például megnézhetjük válaszainkat, akár pontosíthatunk rajtuk, hátha ez segít enyhíteni a "szűrő szigorán".

 

Tájékoztató jellegű adatok

A szolgáltatás megtervezésekor és kialakításakor célunk az volt, hogy a felhasználók minél pontosabb és hasznosabb eredményt kapjanak. Fontos kiemelni azonban, hogy a szolgáltatás tájékoztató jellegű adatokat tartalmaz, amely nem kötelező érvényű. A szolgáltatás legfontosabb hozadéka, hogy a felhasználó a szak- és foglalkozások között olyan ajánlatokra bukkanhat, melyekre talán nem is gondolt korábban, vagy éppen megerősítheti abban, hogy megfelelő képzési irányba indult el. Az eredményt azonban érdemes tovább vizsgálni a szakleírásoknál, az adott szakok karrierlehetőségeinél, illetve a kapcsolódó foglalkozások leírásánál.

Sok sikert a használathoz!