felvi.hu


Továbbtanulás vagy elhelyezkedés?

2010.03.02

A pályakezdőkben gyakran merülhet fel a kérdés, hogy mivel járnak jobban: azzal, ha tovább képzik magukat vagy, ha inkább elhelyezkednek. A szakpszichológus úgy véli, hogy a diploma utáni további tanulmányokról könnyebben dönthetünk, ha pontosan megrajzoljuk magunknak azt az útvonalat, amit a jövőben szeretnénk befutni. A kérdéshez fűződően a karrier tanácsadók és a fejvadász cégek képviselői egyetértenek abban, hogy egyes szakterületeken igenis kívánatos az alapképzés után még két évet rászánni a következő szint megszerzésére, ugyanakkor vannak olyan pozíciók is, ahol a cégek többre értékelik a szakmai tapasztalatot.

Érdekes kép rajzolódik ki arról, ki miért szeretne újabb diplomához jutni - osztja meg tapasztalatait Kiss István, az OFIK tanácsadó szakpszichológusa. Az esetek többségében az első diploma irányának választásakor még kialakulatlanok voltak az elképzelések, megalapozatlan volt a választás. Érdekes kérdés, hogy miért nem jutott a hallgató eszébe menet közben váltani, miért vár az első diploma megszerzéséig. Egy magyarázat lehet, hogy mire rájött erre, már számos döntést hozott és annyi energiát fektetett a "helytelen" irányba, hogy elfecsérelt időnek és kidobott pénznek tartaná a megkezdett, de rossz irány abbahagyását. Ilyenkor mindenképpen hasznos és támogatandó egy további, személyre szabott diploma szerzése. Legyünk tisztában azzal, hogy mit szeretnénk csinálni az életünkkel, és nézzünk utána annak is, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a terveink kivitelezéséhez a munkaerőpiacon - javasolja a szakember.

A második diploma iránti vágy gyakran a határozatlanságból, az önálló élet megkezdésétől való félelemből vagy egyéb mentálhigiénés problémákból fakad. A hallgatók csaknem nyolc-tíz százaléka lehet érintett a kérdésben. Esetükben alapos önismereti munka, mentálhigiénés és életvezetési tanácsadás nyújthat segítséget a döntéshez. Keressék fel ezért intézményük életvezetési tanácsadással foglalkozó egységeit pl. Életvezetési Diáktanácsadó Irodáját.

Egyes szakterületeknél fontosak a további tanulmányok

A második diploma kifejezetten ajánlott azok számára, akik egy szakterületen belül szeretnék elmélyíteni tudásukat. Számos esetben, például pedagógiai vagy pszichológiai területeken, önálló tevékenységet csak akkor folytathatnak, vállalkozást csak akkor indíthatnak, ha ezeket a speciális ismereteket gyakorlati tapasztalatszerzéssel támogatva elsajátították. Ezek a területek általában a közszolgálati szférához kötődhetnek, de nem kizárólagosan arra jellemzők.

Versenyszférában a munkavállalási feltételeket, az alkalmazhatóságot nem annyira a diplomák száma, mint inkább az elsajátított kompetenciák jellemzői és az igazolható szakmai gyakorlat javíthatja. Ezért itt a tanulmányi idő kitolása, újabb diplomák gyűjtése kevésbé tekinthető eredményes stratégiának. Gondoljunk inkább arra, hogy szerezzünk szakmai gyakorlatot már a tanulmányok alatt, és építsük a munkavállaláshoz, vállalkozás indításához szükséges kapcsolati tőkét.

A szakpszichológus véleményét összegezve tehát elmondhatjuk, hogy tanácsos megrajzolnunk azt az útvonalat, amin szeretnénk haladni. Ehhez körültekintően végig kell zongoráznunk a lehetőségeket, számba kell venni az érdeklődési köreinket, és nem utolsó sorban kompetenciáinkat. Ha az elején rossz döntést hoztunk, és nem a megfelelő képzést választottuk, még akkor sincs veszve semmi, hiszen adott a lehetőség akár egy másik, testhezálló diploma megszerzésére.

De vajon hogy vélekedik a kérdésről a munkaerő-toborzó szakma? Az állásközvetítő és fejvadász cégek szakemberei mit tanácsolnak: tanuljunk tovább, vagy inkább lépjünk be a munka világába?

A ProfiPower tanácsadójának tapasztalata szerint leginkább nem a felsőfokú képzés szintje számít a munkáltatóknak, hanem az, hogy az adott frissdiplomás melyik felsőoktatási intézményben és milyen területen szerezte meg oklevelét. Ez azt jelenti, hogy a különböző szakterületeken, bizonyos egyetemen vagy főiskolán szerzett diplomát szívesebben látják a munkaadók.

Érdemes tehát utánajárni, hogy azon a területen, ahol a pályakezdő tevékenykedni akar, melyik intézmény diplomáját preferálják a munkáltatók, illetve az adott szakon mely egyetemnek vagy főiskolának van komoly presztízse. Ezek az információk több helyről begyűjthetők: célszerű oktatási kiállításon, állásbörzéken és különböző kiadványokban, így például a Felvételi tájolóban átböngészni a lehetőségeket.

Arra a kérdésre, hogy a munkába állást vagy a továbbtanulást ajánlja-e inkább az alapszakot elvégzetteknek, Végh Zoltán úgy válaszolt, hogy vannak olyan területek, ahol kívánatos a tudás elmélyítése, és érdemes még két évet rászánni erre. Ilyen például a pénzügyi, informatikai és mérnöki, amelyek esetében túlkereslet van az álláspiacon. Egyéb, így a marketing vagy HR területeken - ahol viszont túlkínálatról beszélhetünk - a versenyelőnyt inkább a szakmai tapasztalat jelenti, amelyet akár már az egyetemi évek alatt megszerezhet a fiatal.

A ProfiPower csoportvezetője összefoglalóan elmondta: az elmúlt öv évben nem változtak a munkát kínáló cégek elvárásai a frissdiplomásokkal szemben. Hozzátette: a vállalkozásoktól eddig nem érkezett olyan igény, hogy kifejezetten mesterdiplomával rendelkező pályakezdőket keresnek egy-egy pozíció betöltésére.

Az általunk megkérdezett másik szakember is hangsúlyozza a gyakorlati tapasztalat megszerzésének fontosságát. Németh Veronika, a Karrier Hungária Kft. személyzeti tanácsadója ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy döntésnél az adott szakterület sajátosságait is számba kell venni.

„Napjainkban a munkaerőpiac alapvetően a gyakorlati tapasztalatokat részesíti előnyben. Természetesen fontos a diploma, az alapképzésben elsajátított ismeretek és végzettség sok esetben elengedhetetlen a jelentkezéshez, hosszútávon azonban nem helyettesíti a megszerzett munkatapasztalatot" - mondta Németh Veronika. Hozzátette: a döntésnél figyelembe kell venni az adott szakterület sajátosságait. Hiszen amíg gazdasági területeken (pl. kereskedelem) nem feltétlenül szükséges a speciális végzettség és komoly elméleti háttér, addig a pénzügyi területeken elengedhetetlen bizonyos szakmai ismeretek elsajátítása és a szükséges végzettség megszerzése.

A Karrier Hungária Kft. személyzeti tanácsadójának eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy hosszútávon érdemes az alapdiploma megszerzése után néhány évet a választott szakterületen eltölteni, majd azután dönteni a mesterszak irányáról, ha már tudjuk, hogy az adott szakma mely szeletére szeretnénk specializálódni. Emellett kiemelt fontosságúnak tartja minimum egy nyelv magas fokon történő elsajátítását, ami a diplomához hasonlóan, fontos hogy gyakorlati ismeretekkel párosuljon.