felvi.hu


Erasmus-támogatás fiatal vállalkozóknak


Sokan pályáznak meg külföldi tanulmányi ösztöndíjat egyetemi tanulmányaik alatt. Kevesen tudják azonban, hogy erre végzettként is van lehetőségük. 2008-tól az Európai Bizottság elindította ugyanis az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programot, amely nemcsak a diploma előtt állóknak, de a frissdiplomásoknak és a cégalapítást tervező vagy már céget működtető fiataloknak is támogatást nyújt a külföldi tapasztalatszerzéshez.

Magyarországon az Erasmus Fiatal Vállalkozói program adta lehetőség 2008 óta, vagyis a kezdetektől elérhető. A lehetőség a frissdiplomások vagy a diploma előtt állók, illetve a három éven belül alapított cégek tulajdonosai és vezetői előtt áll nyitva - mondta el Mészáros Mónika Alíz, az ITD Hungary Zrt. Enterprise Europe Network szakmai vezetője. A program magyarországi koordinátora kifejtette: azok, akik élnek a lehetőséggel és benyújtják pályázatukat, 1-6 hónapig terjedő időszakot tölthetnek egy uniós országbeli tapasztalt kis-és középvállalkozásnál, hogy elsajátítsák a cégalapítás lépéseit, valamint a sikeres vállalatmenedzselést. A program előnye, hogy a kiutazó a gyakorlatban szerezheti meg azt a tudást, amelyet az iskolapadban vagy a tankönyvekből aligha tudna. Továbbá megismerheti egy ország gazdaságát, üzleti környezetét, de üzleti partnerkapcsolatokra is szert tehet.

Bármelyik uniós ország megpályázható

Hivatalosan az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program nem ösztöndíjat, hanem támogatást nyújt, amelyet havonta kap a kiutazó. Ez az összeg országonként változó, mivel az uniós tagállamok életszínvonalához igazodik, így Dániában 1100 euró (290 ezer forint), Magyarországon pedig 670 euró (180 ezer forint) a támogatás - tájékoztatott Mészáros Mónika Alíz. Megjegyezte: a támogatás annyi időre szól, ahány hónapra kiutazik a jelentkező, illetve minden esetben csak 90 százalékos, ezért 10 százalékot a kiutazónak kell hozzátennie minden hónapban. Fontos kitétel az is, hogy az összeget a szállásra, a ki- és hazautazásra, valamint a kint tartózkodással szorosan összefüggő költségekre fordíthatja a kiutazó.

Az ITD Hungary szakmai vezetője a pályázás feltételeiről elmondta, hogy bármely uniós tagállam szabadon választható, és bármilyen szektorbeli cégnél történhet a látogatás. Ehhez csupán a www.erasmus-entrepreneurs.eu honlapon kell pályázni angol nyelven, csatolva a szintén angol nyelvű önéletrajzot, üzleti tervet és motivációs levelet. Természetesen meg kell jelölni a célszektort és a megcélzott országot is.

A magyarok közül kevesen élnek a lehetőséggel

Magyarországról eddig 17 kiutazó jelentkezését hagyták jóvá, és hét fogadó kis-és középvállalkozás jelentkezett. A programmal egy magyar fiatal utazott ki külföldre és tért vissza, valamint három tapasztalt hazai kis-és középvállalkozás fogadott külföldi vállalkozni kívánó fiatalt. Elmondásaik alapján az eddigi tapasztalatok nagyon jók, hiszen a kapcsolatok közös projektekben, szerződésekben folytatódnak tovább - számolt be az eddigi eredményekről Mészáros Mónika Alíz. Hozzátette: a program európai elterjedtsége változó, hiszen Olaszországban és Spanyolországban sokan megragadják a lehetőséget, a Kelet-Közép-Európai államoknál azonban kevésbé népszerű a program, annak ellenére, hogy a régebbi uniós tagországok nem élveznek előnyt az elbírálásnál.

A legtöbben egyébként Angliába szeretnének menni, ezen kívül az olasz és spanyol régiók is népszerűek. A szektorok tekintetében pedig az figyelhető meg, hogy sokan kívánnak kiutazni az IT, marketing/PR/média, oktatás, illetve üzletviteli tanácsadás szektorban tevékenykedő cégekhez.

(A diplomantul.hu megbízásából készítette az Edupress)