felvi.hu


Milyen ne legyen egy önéletrajz?


Cikkünkben összegyűjtöttük az önéletrajzíráskor felmerülő tipikus hibákat. A példa-bakik mellett minden esetben magyarázat is található, hogy a szóban forgó adat pontosan miért is szerepel hibásan, illetve hogyan kellett volna jól kitölteni az Europass önéletrajz adatlapot.

Személyes adatok

Már a személyes adatok megadására is ügyelni kell. Ha bizonyos adatokat nem kívánunk közölni, akkor inkább töröljük ki a rovatot, de ne hagyjunk üresen semmit! (lásd: Mobil, Fax(ok) és Neme pontok a képen)
Arra is érdemes figyelni, hogy milyen elérhetőségeket írunk be. A tréfás e-mail címekről alkotott vélemények eltérőek: nem biztos, hogy komoly pozíció esetén egy ilyen bizalmat kelt.

A munkakör megadásánál mindig írjuk be a konkrét, megpályázandó állás nevét vagy töröljük az egész rovatot. A "végzettségemnek megfelelő" meghatározás ide nem illik.

A szakmai tapasztalatok megadásánál kronológiailag visszafelé kell haladni. Legfölülre kerüljön a legfrissebb (aktuális) munkahely, majd alá a régebbiek. Példánkban rosszul, éppen fordított sorrendben szerepelnek a munkahelyek.

Ajánlott kiemeléseket használni, például a beosztások legyenek vastagon szedve. Ez segíti az olvasást. A főbb tevékenységek és feladatkörök megadásánál ne ismételjük meg foglalkozásunk nevét (képünkön: Fejlesztő mérnök - fejlesztés, Folyamatmenedzser - menedzsment). Adjunk meg részletesebb információkat, felelősségi köröket, hogy milyen programokat használt, stb.

A munkáltató nevének és címének magadásakor, fölösleges az utcát, házszámot, és irányítószámot is beírni. A munkahely neve és a város bőven elég, így talán még egy sorba ki is fér. Külföldi munka esetén érdemes az országot feltüntetni.

Tanulmányok

A tanulmányok megadásánál arra érdemes figyelni, hogy mindig pontosan írjuk le, milyen típusú diplománk van, milyen karon, szakon végeztünk. Csak a "diploma" vagy "szakképesítő bizonyítvány" kifejezés nem elég. A főbb tárgyak felsorolásának nem kell túl részletesnek lennie. A tárgyak közül válasszuk ki azokat, amelyek a megpályázott munkakörhöz szükségesek.

 

Annak, aki rendelkezik diplomával, az érettségi feltüntetése az önéletrajzban felesleges, hacsak nem szakmai érettségiről van szó. A középiskolában tanult tárgyakat szintén nem kell felsorolnia. Csak abban az esetben kell ezt megtennie, ha szakmai vagy valamilyen speciális tantárgyakról van szó.


Amennyiben valaki érettségivel rendelkezik, az általános iskola tanulmányok megadása felesleges.

Az anyanyelven kívül beszélt más nyelv szint megjelöléséneél használjuk a Közös Európai Referenciakeret (KER) szintjeit, A1-től C2-ig. Ehhez segítség a kitöltési útmutatóban található.

Kompetenciák

A kompetenciák rovatok kitöltése nem kötelező. Ha nem töltjük ki őket, akkor inkább töröljük is ki az egész sort. Ne hagyjunk az önéletrajzában üres rubrikákat.

 

(Forrás: Europass)