felvi.hu


Hol és mennyit kereshet egy frissdiplomás?


Nem mindegy, milyen diplomával, milyen méretű cégnél, és az ország melyik régiójában próbál szerencsét a friss diplomás álláskereső. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet 2008-as gyorsjelentése alapján néhány trendet mutat be írásunk.

Közép-Magyarországon a pénzügyi, építőipari, turisztikai és a gazdasági szolgáltatási szektorokban 40 százalék a friss diplomásokat alkalmazó vállalatok aránya, szemben a többi régió megegyező gazdasági ágaival, ahol az arányuk nem éri el a 25 százalékot.

Az ország többi régiójában alig tapasztalható ágazati hatás, azaz a friss diplomásokat foglalkoztató vállalatok statisztikai értelemben egyenletesen oszlanak meg az egyes gazdasági ágak között. Friss diplomások felvétele a közép-magyarországi régió cégeinél a legvalószínűbb (a cégek 21 százaléka tervezi ezt). A Közép-Magyarországi régióhoz képest az összes régióban alacsonyabbak a bérek. Leginkább a Dél-Alföldön, ahol bruttó 60 ezer forinttal kevesebbre számíthat a fiatal diplomás, illetve legkevésbé a Közép- Dunántúlon, ahol "mindössze" bruttó 23 ezer forint a különbség. Sajnos Észak-Magyarországon annak ellenére, hogy a cégek jelentősebb létszámbővítési igényt jeleztek, alacsonyabb arányban várják a diplomás pályakezdőket (14 százalék).

Összességében diplomás pályakezdők felvételére a pénzügyi szektorban lehet a legnagyobb arányban számítani, az ide tartozó vállalatok több mint egyharmada jelezte pályakezdő diplomások jövőbeli felvételét. Várhatóan a szállítás és raktározás szektorban tevékenykedő cégek körében alacsony lesz a pályakezdők iránti érdeklődés, a GVI elemzési mintájában szereplő cégek 11 százaléka valószínűsítette, hogy diplomás pályakezdőt is felvenne. Legrosszabb kilátásokkal a mezőgazdasági szektor diplomásai indulnak, területükön mindössze 9% volt a munkaadók igénye új, diplomás munkatársra.

A cégméret is számít

A húsz fő alatti cégek körében találkozunk legkisebb valószínűséggel pályakezdő diplomásokkal (a cégek 12%-a esetében). A pénzügyi, egyéb gazdasági szolgáltatásokat, turisztikai, kereskedelmi, építőipari és bányászati tevékenységet folytató közepes méretű, többségi külföldi tulajdonú (20-99 fő) vállalatok között már jelenleg is nagyobb arányban találunk friss diplomásokat (52 százalék), mint a 100-249 főt foglalkoztató vállalatok között (42 százalék). A 250 fő feletti vállalatok körében várható létszámbővítési trend, és ez kedvezően érintheti a pályakezdő diplomásokat, hiszen e vállalati kör 36 százaléka jelezte, hogy egy éven belül szándékában áll friss diplomásokat felvenni.

A tulajdonforma, diplomatípus és kereset viszonya

A friss diplomások a többségben külföldi tulajdonban lévő vállalatoknál átlagosan bruttó 33400 forinttal nagyobb jövedelemre számíthatnak, mint a hazai és a vegyes tulajdonban levő cégeknél.
A vállalatméret emelkedésével nő a diplomás pályakezdők javadalmazása, ez a hatás azonban csak az 50 főnél nagyobb cégeknél jelentkezik igazán.

A logisztikusok jellemzően az átlagosnál nagyobb és jellemzően a külföldi tulajdonú vállalatoknál találnak munkát. Tükörképüknek a turisztikai munkatársként és gazdaságelemzőként dolgozók tekinthetők. E csoportok az átlagosnál kisebb és jellemzően magyar tulajdonú vállalatoknál állnak alkalmazásban. A műszaki végzettséget igénylő foglalkozási csoportok közül a vegyészmérnökök és minőségellenőrök az átlagosnál nagyobb, jellemzően külföldi tulajdonban lévő vállalatoknál dolgoznak. A villamosmérnökök jokerként, bármilyen tulajdonformájú és méretű cégnél sikerrel pályázhatnak. A térinformatikai-, mezőgazdasági-, közlekedési-, építész-, és építőmérnökök jellemzően magyar tulajdonú és az átlagosnál kisebb vállalatoknál állnak alkalmazásban.


Az ábrákon a színezett "doboz" közepén lévő vonal felezi meg a mintát, azaz pontosan annyi ember fizetése esik a vonal alatti részre, ahányan a vonal feletti tartományban találhatóak. A "dobozokból" kifutó egyenesek a fizetések legalsó illetve legfelső értékét jelzik. A mintában az adószakértők, könnyűipari mérnökök, élelmiszeripari-mérnökök, termelésirányító mérnökök, piackutatók és jogászok esetében 25 főnél kevesebben nyilatkoztak keresetükről, ezért a hozzájuk tartozó eredmények kevésbé tekinthetőek megbízhatónak!

Forrás: MKIK GVI Diplomás pályakezdők várható foglalkoztatása és bérezése a versenyszektorban. 3000 magyarországi cég körében végzett felmérés elemzése - gyorsjelentés