felvi.hu


Fizetési igény: mennyit kérhetek?


Álláskeresőként az egyik legnehezebb kérdés, hogy egy-egy munkakörben mekkora fizetést szeretnénk kapni, márpedig ezt szinte kivétel nélkül megkérdezik az állásinterjúkon, vagy eleve beleíratják az önéletrajzokba, álláspályázatba. Ahhoz hogy reális összeget tudjunk mondani, alaposan utána kell nézni a hasonló szakmák átlagbéreinek. Szerencsés esetben van ismerősünk, aki a területen dolgozik és felvilágosítást tud adni, azonban ez nem mindig adott. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány honlapot, ahonnan érdemes tájékozódni.

 

Állásinterjúkon manapság már szinte mindenhol megkérdezik a jelölttől, hogy milyen fizetést vár el, mennyit szeretne kapni. Még a rutinosabb álláskeresők is elbizonytalanodhatnak ilyekor, hiszen nem szeretnénk mellé lőni. Ha túl sokat mondunk, akkor lehet, hogy emiatt golyóznak ki a jelöltek közül, viszont, ha túl keveset, akkor azt gondolhatják, nem értékeljük eléggé a saját tudásunkat. Vagy, ami még rosszabb: rávágják, hogy rendben, aztán verhetjük a fejünket a falba, hogy miért nem mondtunk többet.

Nyugati országokban már elterjedt az a szokás, hogy az álláshirdetésekben eleve megadnak egy tól-ig határt, hogy mennyit tudnak kínálni az adott pozícióért. Itthon inkább a „várjuk a fényképes önéletrajzokat, fizetési igény megjelölésével" mondatot biggyesztik legtöbbször a hirdetések végére. De honnan kellene tudnia egy frissdiplomásnak, hogy mennyi is a reális fizetési igény? Senkit sem szaladgál fizetési kalkulátorral a zsebében, viszont az internet - mint oly sokszor - jó kiindulási alapot jelenthet.

Informálisan érdeklődjünk

A legjobb helyzetben akkor vagyunk, ha valamelyik rokonunk, ismerősünk hasonló szektorban, cégnél dolgozik, és tőle meg tudjuk kérdezni. Az esetek többségében ez nem áll fenn, ilyenkor érdemes körbekérdezni a tágabb ismeretségünkben. Ez a közösségi oldalak korában nem is olyan nehéz ügy. Ez sem garancia a sikerre, ilyenkor érdemes a webes szolgáltatások között körbenézni.

Irány az internet

A világhálón számos hasznos oldal és szolgáltatás áll rendelkezésre, ahonnan megtudhatjuk az egy-egy beosztáshoz tartozó átlagbéreket, sőt még arra is van lehetőség, hogy az eltérő cégformák bérei közötti különbségeket feltérképezzük. Ezeket a szolgáltatások tájolhatnak minket, de azért ne vegyük őket készpénznek. Adatbázisuk általában véges, vagyis lehet, hogy nem találunk rá az általunk megcélzott pozícióra. Emellett átlagbért mutat, és nem kapunk pontos adatokat a frissdiplomás bérekről. Hasznosságuk mégis vitathatatlan.

Főbb kalkulátorok

E-pálya
Sántít a hasonlat, de a munkapiac számára az epalya.hu olyan, mint a Felvi a felsőoktatási felvételi számára. A hatalmas, kereshető adatbázissal rendelkező portálon a foglalkozások leírása mellett 2000-ig visszamenőleg találunk országos átlagkereseti adatokat, illetve azt is megnézhetjük, hogy adott évben hányan kerestek ilyen állást.

Merces
A Merces honlapon az egyes szakmáknál kapható bérekről kaphatunk információkat és egy űrlap kitöltése után részletesebben is összehasonlíthatjuk - akár saccolt - bérünket az adatbázis adataival. Ezt a linket érdemes megőrizni később is, hiszen így folyamatosan szemmel tarthatjuk, vajon a fizetésünk piacképes-e még.

Mennyitérek.hu
Hasonló bérkeresőt találunk az egyik nagy biztosító által támogatott mennyiterek.hu oldalon, ahol a foglakozás és az életkor beírása után megtudhatjuk, hogy ezen a területen átlagosan mennyit keresnek a hozzánk hasonló munkavállalók.

Egyéb források

A monster.hu Karriertanácsok menüpontjában, vagy a jobpilot.hu Pályacsúcs magazinjában az egyes pályákhoz kapcsolódó bérek mellett a legjobban kereső szakmákon át az uniós fizetésekig számos érdekes cikk közül válogathatunk. A Monster oldalán még a bértárgyaláshoz is kapunk tippeket, csakúgy, mint a fizetesemeles.hu oldalon. Hasznos információkat találunk a HR portál honlapján is a Bérezés, kompenzáció rovatban a fizetések alakulásáról, vagy az adóváltozásokról. Ha pedig mindent tudni akarunk a bérekről, akkor a munkajog.com oldalt érdemes böngészni.

A gazdaságban jellemző fizetéseket egyébként folyamatosan felmérik, feldolgozzák, hiszen az államnak a gazdasági szervezetek vezetőinek és személyzeti tanácsadóknak is nagy szüksége van az egyes ágazatokban jellemző átlagkereset adatokra. Az állami felmérések eredményét a ksh.hu honlapon találjuk.

Az internetes fórumok is segíthetnek

Mindezek mellett ellátogathatunk különböző fórumokra is, ahol kifejezetten eköré a téma köré csoportosulnak a hozzászólások. Ilyet találunk például a gyakorikerdesek.hu, a prosperal.hu, a cvcentrum.hu honlapokon vagy az [origo] fórumán, amelyek gyakran több száz kérdést és választ tartalmaznak, a konkrét pozícióban elvárható fizetésektől kezdve a munkavállalás érintő egyéb kérdésekig. Mivel ezek az oldalak anonimak, az ott olvasottaknak mindig nézzünk utána egyéb forrásokban is.

További linkekért nézd meg Hasznos honlapok cikkünket.