Felvi fórum
|
Kedves Fórumozó! A Felvi fórumán elhangzó információk, vélemények és bejegyzések nem képezik részét az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. hivatalos tájékoztatásának, az itt megjelenő információk a felsőoktatási felvételi eljárás során sem az Oktatási Hivatal, sem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, sem a bíróság előtt nem képeznek hivatkozási alapot. |
Közgazdasági alapismeretek-elméleti gazdaságtan(emelt szintű)
| kekviola | 2012.11.27 15:39 |
|
Az alábbi könyvek új gazdát keresnek: |
|
| válasz erre | |
| Kerylla85 | 2012.04.14 15:05 |
|
http://www.oh.gov.hu/kapcsolodo-jogszabaly/om-40-2002-2012-majus-juniustol |
|
| válasz erre | |
| Kerylla85 | 2012.04.09 15:56 |
|
Gyülekezzünk, feleim, nemsokára itt az érettségi.... |
|
| válasz erre | |
| Kerylla85 | 2012.04.09 15:23 |
|
Melyik könyvből készültök? |
|
| válasz erre | |
| Kerylla85 | 2012.04.09 15:21 |
|
Sziasztok, szeretném felhozni a topikot- anno én nyitottam; készülési tanácsok, tippek, könyvek, stb érdekelne. |
|
| válasz erre | |
| lila1990 | 2011.05.21 16:23 |
|
....Jézusom! 2012 akartam írni:D |
|
| válasz erre | előzmény: lila1990 |
| lila1990 | 2011.05.21 16:22 |
|
Sziasztok. |
|
| válasz erre | előzmény: krisz0722 |
| krisz0722 | 2011.02.13 16:41 |
|
szervusztok. |
|
| válasz erre | |
| loveybrigi | 2009.07.08 13:29 |
|
Sziasztok!Ez az emelt szintű kgt érettségi tényleg rettenetes volt:( Én is azt hittem, hogy sokkal többet tudok..aztán kiderült, h. mégsem:( Pedig én rendesen tanultam az anyagot 2 éven keresztül, az érettségire is folyamatosan készültem. Aztán amikor megláttam az írásbeli feladatsort..huuhh...:S |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.06.26 20:10 |
|
Sziasztok! |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.06.03 17:49 |
|
Te a termelésről tanultál 5 éven keresztül? Nem egy gyárban vagy véletlenül?:D Azért a keresletet meg a fogyasztást se felejtsd el majd megnézni a könyvben:) És nem én vagyok, aki okít...:D Te hiszed, hogy mindent tudsz, mert már fantasztikus öt éven keresztül csak közgazdaságtant tanulsz, ami azt jelenti h mindent tudsz mindenről:) |
|
| válasz erre | előzmény: Matt_Holland |
| Matt_Holland | 2009.06.03 17:21 |
|
A termeléshez tartozik? Remélem jól olvastam....akkor gondolom, hogy a kukába lehet dobni eddigi tudásomat, mert az elmélet nem a termeléshez tartozik ezek szerint. Akkor miről tanultam 5 éven keresztül? Ha már így okítasz, akkor magyarázd meg. Megmosolyogtattál. Áh, nem is érdekel. |
|
| válasz erre | előzmény: törölt felhasználó |
| törölt felhasználó | 2009.06.03 14:55 |
|
Nem gondolod h kicsit nagyképű vagy?:) nem az a lényeg h versenytársaid legyenek:) az hol 'közösség' meg 'csapat'?... ha annyira rohadt jó vagy, akkor segítened kell azokat, akik nem annyira jók - ez jelenti azt h 'csapat'... a hatalmas számviteli ismereteid meg nem tom h jönnek az elméleti közgázhoz, mikor az alkalmazott része a számvitel, másrészt meg a termeléshez tartozik, azt meg fekete doboznak tekintjük:) na mindegy:) |
|
| Matt_Holland | 2009.05.14 10:27 |
|
Én nem aggódom, csupán problémát vetek fel Azt hiszem nem is lenne miért, mivel igazi versenytársak úgyis kevesen lesznek így. A kevés meg szétszóródva az országban. Na a közösségépítést is megoldotta így az egész. És még tőlünk várják el a csapatban való dolgozást. Vicc. |
|
| válasz erre | előzmény: Cortez_Corleone |
| Cortez_Corleone | 2009.05.14 10:04 |
|
Adok Neked erre egy abszolút közgazdasági érvelést :) (megártott a tanulás a közgévizsgámra xD) |
|
| Matt_Holland | 2009.05.14 08:21 |
|
Szerintem mindenki számára rosszabb, ha nem azt csinálja, amit szeret és amihez ért. A leendő egyetemistákat tájékoztatni kellene, hogy miről fognak tanulni. (Lehet sokaknak elmenne a kedve és ezzel az egyetemek diákokat veszítenének, mert kell a kvóta). Nem egyszerű témakör a gazdaságtan, és leírtam már egy párszor, de kellene az előismeret mindenképp, legalább olyan szinten, hogy a személy rábökje: igen, engem ez érdekel. |
|
| törölt felhasználó | 2009.05.14 06:28 |
|
Helló! Én a kétszintű.hu-n nézegettem az érettségi eredmények tantárgyankénti statisztikáit, és sajnos nem valami fényes eredményeket láttam. Szerintem sokaknak nehéz a közgazdaságtan. Matekból és nyelvből sokkal könnyebb összeszedni a maximálishoz közelítő pontokat - szerintem. Viszont nézegettem a gazdasági ismeretek tárgy statisztikáit is, ami egész jó eredményeket mutat. Korábbi "beszélgetésünk" kapcsán arra gondoltam, megpróbálom vendégtanulóként ezt a tárgyat "elvégezni". :) |
|
| Matt_Holland | 2009.05.13 18:02 |
|
Valaki adjon légyszíves magyarázatot arra, hogy miért érettségiznek ilyen kevesen emelt közgázból, mikor a legtöbben olyan szakra jelentkeznek, ami igényli? |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.05.03 18:21 |
|
tervem: |
|
| válasz erre | |
| Matt_Holland | 2009.05.03 18:12 |
|
Szerintem ha homályos emlékeid vannak, akkor elég kell, hogy legyen egy alapos ismétlés. Van még rá időd, ha tanultad BGF-en az alapokat, akkor nincs semmi gond, menni fog. Kitartás! |
|
| törölt felhasználó | 2009.05.03 18:11 |
|
hogy hozom össze 20 nap alatt a felkésztülést. :O |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.05.03 18:10 |
|
És ezen a "fantasztikus" szakon, ahol a negyedik évemet nyűvöm, analízist se tanultam, úgyhogy aggódom kicsit, hogy hozom össze 2 |
|
| válasz erre | |
| Matt_Holland | 2009.05.03 18:10 |
|
Erre gondoltam én is, most már minden rendben.:-) |
|
| törölt felhasználó | 2009.05.03 18:09 |
|
Bemutatkozom: negyedéves BGF -KKFK-s hallgató vagyok, akinek - más irányú felsőoktatási intézményve történő felvételéhez - emeltszintű érettségit kellene tennie... |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.05.03 17:59 |
|
http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_2009maj/kozgazdasagi_alapismeretek_elmeleti_gazdasagtan_2009maj.pdf |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.05.03 17:53 |
|
Ömlesztve tárgyalja az emelt szintre és a középszintre vonatkozó vizsgakövetelményeket, ebbe zavarodtam bele, ás most már világos, hogy csak "csak" a mikro-, makroökonómia, illetve nemzetközi gazdaságtan témaköréhez tartozó ismeretek kellenek az ELMÉLETI GAZDASÁGTAN vizsgához. |
|
| törölt felhasználó | 2009.05.03 17:50 |
|
A kifogásolt tételeket az oh.gov.hu |
|
| válasz erre | |
| Matt_Holland | 2009.04.30 21:20 |
|
Szeretnék mégis mondani még valamit magamról: 5 éve foglalkozom intenzíven közgazdasággal, a középiskolám kezdete óta, nem járok magántanárhoz, ellenben kérek tanácsot a tanáraimtól. A közgazdaságtant tanulni nem elég csak tankönyvből, látni kell élőben mondjuk a könyvelés részét, amit ismerősöm csinál és segít is nekem. A másik dolog az internetről való tájékozódás: hogyan tudod értelmezni az egyes híreket: nemcsak közgazdasági jellegű, hanem diplomáciai jellegű híreket, képes vagy-e mögé látni bizonyos dolgoknak. Ha ebben az irányban neked nem alakul ki eltökéltség és türelem, hogy töltesz vele elég időt, akkor ne is csináld. Sok mindent át kell látnod egyszerre, és ha ez egyetemen derülne ki, már késő. Én nem leírni akarom a gimnazistákat, ellenben mégis van kifogásom: nincs meg a kellő ismeret a többségnél és helyeket vesznek el azzal, hogy azt se tudják valójában foglalkozni akarnak-e ezzel. Gondold át te is ezt az egészet, mert nemcsak másoknak, hanem magadnak is időveszteséget okozol. (Nincsenek erkölcsi ítéletek....meghallgatom a másikat, átgondolom mit mondok, és mit váltok ki a másikból) |
|
| Matt_Holland | 2009.04.30 19:17 |
|
Ezeket leírtam abban a topicban, ahol olvastad. |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.30 18:21 |
|
Egy másik topicon írod, hogy még csak most fogsz érettségizni, ennek ellenére arról próbálod osztani az észt, hogy ki való a közgázra és ki nem. Ha most azt mondod, hogy van egy nyelvi kiváltott emelt szintűd, és a szabályok ezen részét igazságosnak is tartod, akkor azonnal dobok egy hátast! :) |
|
| Matt_Holland | 2009.04.29 06:53 |
|
Ha Te ilyenekkel találkozol a BCE-n akkor tükrözi az tanulók színvonalát, és azt a hozzáállást, ami azt mutatja, hogy megintcsak nem érti a lényegét az egésznek. A közgazdaságtan üzleti és elméleti része szorosan összefügg. Áltálános igazság. Nincs több megjegyzésem a témához. |
|
| válasz erre | előzmény: Cortez_Corleone |
| Cortez_Corleone | 2009.04.28 22:54 |
|
Azt aláírom, hogy a közgéből érettségizett diákokban már kialakult az úgynevezett közgazdasági szemlélet (ami egyébként egy féléves közgáz alapjai kurzus után - már aki rendszeresen tanul, és minimálisan érdeklődik a tárgy iránt - szintén kialakul). Viszont ennek is van hátránya: nekem az a tapasztalatom, hogy a szakközépből jött diák képtelen/lusta megtanulni a pici szorgalmat igénylő tantárgyakat (joggal kapcsolatos tárgyak, pénzügytan, etc.), merthogy "őközgésulibóljöttilyennelőnemszarakodik". Azonban ezek a tantárgyak ugyanannyira hozzátartoznak egy valamirevaló közgazdász repertoárjához, mint a makroökonómiai modellekben való gondolkodás... |
|
| Matt_Holland | 2009.04.28 21:57 |
|
Értelek már. Törvényekkel akarsz foglalkozni, miközben puszta tényeket vitatunk meg. A tény: a gimnazisták nem tudnak rengeteg mindent, amikor odakerülnek, és valljuk be, hogy a többsége nem is nézett utána mit fog tanulni és ami a legszörnyűbb: 1-2 éven belül, mikor letisztulna benne az az anyag, amit már középiskolás társak tudnak, akkor hagyja abba, mert rájön, hogy nem érdekli. A gimnazisták nem IQ szegények, hanem beleesnek abba a hibába, amibe sok magyar ember: felelőtlenül cselekszenek, nem látják a következményeket. Na ezt a gondolkodást ki nem törlöd egy valamire való közgazd, szakközépiskolás tanuló fejéből. |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.28 21:11 |
|
Az ember nyilván azokat az érettségi tárgyakat választja, amelyekkel a legnagyobb esélyt látja a lehető legjobb eredményű érettségihez - és ezáltal az egyetemre történő bejutáshoz. |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.28 20:36 |
|
Egyetértek Matt_Hollanddal. Szerintem, aki erre a pályára készül nem árt, ha konyít hozzá valamennyit vagy legalább tudja, hogy mire jelentekezik. Töri, matekkal is be lehet kerülni, de én a közgét tenném kötelezővé. |
|
| Matt_Holland | 2009.04.28 19:15 |
|
Ilyen tételek nem léteznek emelt közgazdasági érettségihez. Ebben van marketing, számvitel. Honnan vetted ezt? |
|
| Matt_Holland | 2009.04.28 19:09 |
|
Szerintem egyáltalán nem érsz rá egyetemen megérteni a gazdasági alapfogalmakat. Hányszor kell még leírnom, hogy előismeretek kellenek? |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.28 17:34 |
|
Köszi a választ! Valóban gazdasági pályára vágyódom, de oda nem elég az, hogy ötös legyen az érettségi. A BCE-re készülök, oda a max. pontos érettségire kell hajtani... :( Matek emelt a nyerő eddig, ott van még remény. (Nem idén érettségizem, de muszáj már most esélyeket latolgatni, ha biztosra akarok menni.) A gazdasági összefüggéseket ráér majd az egyetemen megérteni, ha már eljutottam odáig! :))) |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.28 16:11 |
|
Szia! |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.28 15:07 |
|
Én is gondoltam már arra, hogy ebből a tárgyból érettségiznék, esetleg emelteznék, de elriasztottak a statisztikák. A minisztérium honlapján (ketszintu.hu) elég gyenge eredmények vannak még középszinten is közgazd.-ból. (Értsd: kettesek meg hármasok születtek.) Ennyire nehéz lenne??? |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.06 17:28 |
|
Egyébként köszönöm a választ - a teáltalad kizárt tételeket én is félredobnám. |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 17:26 |
|
14. tétel(többek között): |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 17:24 |
|
Péládul a 16. fejezet- többek között - ezt kéri számon középszinten; remélem, emelten nem követelmény |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 17:20 |
|
A 10+ témák csak a középszintű követelményrendszerénél voltak felsorolva, ám a középszintű két irányú lehet: üzleti gazdaságtan és elméleti gazdaságtan, az emelt szinten pedig csak elméleti gazdaságtan, ebből kiindulva nem kell feltétlen minden emelt szinten, amit a középszintűhöz soroltak fel, mert bizonyos fejezetek az üzleti gazdaságtan fejezethez tartoznak.... |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 14:27 |
|
Szia! |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.06 11:27 |
|
Leendő közgazdász-hallgatók is írhatnak, nem képezek konkurenciát, ugyanis a tárgyat a SOTE-EFK-ra szeretném felhasználni. :P |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 11:24 |
|
Aki rendelkezik esetleg eladó füzetes gyakorlásokkal, feladatmegoldásokkal(tekintve, hogy az írásbeli gyakorlati példák, számolások összessége) az írjon nekem. :) |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.06 11:20 |
|
A szóbeli témakörök között elméleti gazdaságtanból NEM szerepel olyan témakör, amelyet a 10+ tételek érintenek, hanem tisztán mikroökonómia, illetve makro-. |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 11:14 |
|
Corniada (vagy valaki, aki képben van), tekintse meg a belinkelt részletes követelményrendszert! |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 11:03 |
|
Szia! |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 11:01 |
|
Szia! |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.06 10:33 |
|
Sziasztok! |
|
| törölt felhasználó | 2009.04.05 19:38 |
|
Közoktatás >> Érettségi vizsgák >> Kapcsolódó jogszabály, közlemények; |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.05 19:15 |
|
Remek, hogy így szúrta be... |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.05 19:14 |
|
http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_40_2002/kozgazdasagi_alapismeretek_uzleti_elmeleti_gazdasagtan_vizsgakovetelmenyek.pdf |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.05 17:04 |
|
Aki bővebb információkkal rendelkezik a követelményrendszerre vonatkozóan, ne tartsa magában. :) |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.05 16:41 |
|
Régebben találtam olyan dokumentumot, amely a közép-, illetve az emelt szintű közgazdasági alapismeretek követelményeit hasonlította össze táblázatos formában, részletesen kifejtve, hogy melyikre melyik anyagrész kellene.... |
|
| válasz erre | |
| törölt felhasználó | 2009.04.05 16:38 |
|
Sziasztok! |
|
| válasz erre | |